• De Circulaire
  • Posts
  • De Circulaire #211: de hybride editie 🌀

De Circulaire #211: de hybride editie 🌀

Ik bouwde twee websites voor MU, geef een lezing over digitaal archiveren en heb HEEL VET NIEUWS.

Hallo!

Sorry, het is weer een lange editie geworden die veel over mezelf en mijn projecten gaat. Maar daarom zijn jullie toch lid van deze nieuwsbrief geworden? Toch? TOCH?

Goed, je kunt altijd nog doorscrollen naar de gifjes en de leuke linkjes. Of gaan huilen in een hoekje omdat alle keuzes in je leven een grote fout waren (waaronder lid worden van deze nieuwsbrief). Maar zo dramatisch is trouwe lezer zijn van deze nieuwsbrief toch niet?

Veel plezier met deze Circulaire!

De hybride editie

De expositie “WOMBTOMBS” in MU van Boogaerdt/VanderSchoot, eerder dit jaar

In augustus 2022 zat ik in een tussenperiode in mijn werkzame leven. Ik had net een grote klus afgerond Ă©n ik was twee maanden eerder op een nogal onplezierige manier uit mijn kantoor gegooid door de verhuurder. Ik had nog geen nieuw kantoor en om niet de hele tijd thuis te zitten zat ik dan maar in de koffiebar van de openbare bibliotheek in Amsterdam. Ik schreef op LinkedIn dat ik op zoek was naar nieuwe klussen.

Diezelfde middag nog werd ik gebeld door Gieske Bienert, de adjunct-directeur van MU Hybrid Art House in Eindhoven. Ik had eerder een klus voor ze gedaan, en meegedacht over de nieuwe website. Maar het project was nog niet echt van de grond gekomen. Ze had het berichtje op LinkedIn gezien en vroeg of ik een offerte wilde uitbrengen voor de nieuwe website. Er was nog geen ontwerpbureau, en nog geen projectleider. Maar er was zeker de ambitie om iets heel tofs neer te zetten. En nu, meer dan twee jaar later, is er niet Ă©Ă©n site maar zijn er zelfs twee.

Negen van de tien keer als ik de afgelopen twee jaar vertelde dat ik de nieuwe site van MU bouwde was het antwoord “Wat is MU?”. En dat is jammer, want (en dit zeg ik echt niet alleen maar omdat ze een klant zijn) MU is een superinteressante plek waar iedereen die deze nieuwsbrief leest eens naar toe zou moeten. MU werd opgericht in 1998 als expositieruimte in De Witte Dame in Eindhoven, een voormalige Philipsfabriek waar nu onder andere de Design Academy zit. In 2013 verhuisde MU naar het Strijp-S terrein in Eindhoven, ooit een Philips-bedrijvenpark, nu een broedplaats voor creatieve sector.

In MU zijn vier keer per jaar exposities te zien op het gebied van wat zij hybride kunst noemen. Een begrip dat heel breed is. Van buitenaardse performances tot werken over zelfhulp. Van vrouwen in de informatica tot de kunst van Dries Depoorter. Ik snap lang niet altijd waar het over gaat, maar verrassend en prikkelend is het altijd.

De MU ArcHive

In 2023 bestond MU 25 jaar en werd er een project op gang gezet om het archief te inventariseren en te organiseren. MU heeft geen eigen collectie (alle exposities zijn tijdelijk) maar er was wel een enorme berg archiefmateriaal. Gedeeltelijk analoog, in verhuisdozen, en gedeeltelijk digitaal. Een groot deel van dat archief is inmiddels opgeschoond en nu onderdeel van wat de MU ArcHive is gaan heten. Een “bijenkorf” met bijna 600 “items” uit de MU-geschiedenis. Van video’s en nieuwsartikelen over de exposities tot foto’s van de werken zelf. Alles is uitgebreid getagged en doorzoekbaar, zodat je bijvoorbeeld alle 51 interactieve installaties kan zien. Of alle items rondom Miranda July, die in 2007 een expositie had.

De nieuwe mu.nl homepage

Naast de ArcHive bouwde ik ook de “reguliere” mu.nl website. Het prachtige beeldmateriaal heeft nu de hoofdrol op die nieuwe site. Daarnaast biedt de nieuwe site ook digitale kunst. Een van de eerste digitale werken is de Magic Mirror, die jouw “spiegelbeeld” maakt, maar dan als compositie van delen van andere kunstwerken. Een ander werk is Oeverloos, een ontdekkingstocht door de betekenis van verjaardagen en hoe het is 25 jaar oud te zijn.

Het duurde dus meer dan twee jaar voordat de sites klaar waren, maar dat betekent niet dat het proces moeizaam was. Ik vond juist de samenwerking heel prettig, zowel met Cream on Chrome (designers ArcHive), HarrisBlondman (designers mu.nl) en projectleider Tijn la Vos. Het was echt een project waarin alle verschillende disciplines met elkaar konden meedenken en er geen ego’s waren.

Mocht je het leuk vinden: woensdag 23 oktober is er in de avond een sessie waarin ik meer vertel over de nieuwe site(s), uiteraard bij MU zelf. Details vind je op een later moment via mijn socials of natuurlijk de nieuwe MU-site.

De (digitale) toekomst van archiveren

đź“· Isa de Jong

En nu we het toch over digitale media en archieven hebben en woensdag 23 oktober: op diezelfde dag geef ik ook een workshop over digitaal archiveren tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven (bespeuren jullie een thema in mijn activiteiten van de afgelopen twee jaar?). De ochtend wordt georganiseerd door het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur. Ik ga iets vertellen over hoe je Wikidata kunt gebruiken om verbanden te leggen tussen Nederlandse ontwerpers. Je kunt hier meer vinden over de ochtend en hier kun je jezelf inschrijven.

Lezersberichten

đź“· ChatGPT

Ik kreeg een aantal lezersreacties op de vorige Circulaire.

Over mijn niet-bestaande woordsyndroom schreef Henriëtte:

(…) dit verschijnsel werd beschreven door [de Amerikaanse psycholoog Frederick] Herzberg in zijn motivation-hygiene theorie. Heb ik heel lang geleden geleerd en is me altijd bijgebleven. Er zijn gebeurtenissen die ons blij maken als ze gebeuren maar niet echt ongelukkig als ze niet gebeuren (bv de loterij winnen). Dit zijn satisfiers. En dan zijn er gebeurtenissen die ons boos of ongelukkig maken als ze niet gebeuren, maar niet bijzonder of bewust gelukkig als ze wel gebeuren (bv het vuilnis ophalen). Dit zijn dissatisfiers. Ik werk zelf in de financiële administratie en ik moet altijd aan deze theorie denken als ik weer eens een klacht krijg over een enkele salarisbetaling die niet klopt. Ik krijg namelijk nooit bedankjes voor al die betalingen die wel kloppen. Salarisbetaling is een typische dissatisfier. Maar als ik mijn collega's attent maak op een fiscaal voordelige regeling krijg ik altijd bedankjes. Dat is een typische satisfier.

Trouwe lezer GertJan attendeerde me op het boek The Meaning of Liff van de Britse schrijver Douglas Adams (vooral bekend van The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy). En dat is:

Een briljant grappig boek met nieuwe woorden, voor situaties en dingen waar nog geen woord voor is. En dan aan de hand van plaatsnamen (uit m’n hoofd: ik geloof dat er ook een Deventer in staat).

Trouwe lezer Onno gaf nieuwe synoniemen voor bijna alle woorden waar ik een beschrijving voor zocht:

  • Het vuilnismanprobleem (Taken die pas opvallen en gewaardeerd worden als ze niet goed uitgevoerd worden, zoals vuilnisophaal en onderhoud) is sluipsucces.

  • Lichtknopjesdissonantie (Verwarring door deels geautomatiseerde systemen, zoals onduidelijke bediening van toiletverlichting) is sensorverwarring.

  • En mijn favoriet is het alternatief voor lexicale verstening (Het fenomeen waarbij woorden of symbolen blijven bestaan, terwijl het oorspronkelijke object of systeem is verdwenen, zoals de strippenkaart) is een zombiewoord (of misschien een zombiesymbool)?

Tenslotte schreef trouwe lezer Arnoud over het verschil tussen de kleuren blauw en groen in verschillende talen, dat toch weer iets subtieler ligt:

Daar ik nu (basic) Thais spreek, moet ik natuurlijk even de link van taalfluisteraar.be corrigeren, die zegt:

De Thai gebruiken dan weer hetzelfde woord (khiaw) voor groen en blauw.

Dat is namelijk niet zo. khiaw is groen, inderdaad, maar voor blauw heeft het Thais twee woorden, net als het Albanees (kennelijk): lichtblauw (let. kleur van de hemel) en donkerblauw (let. kleur van inkt).

De beste linkjes

đź“· Menno Kooistra

đź“· BOLDTRON

De beste gifjes

De nieuwe Zelda is uit! Uiteraard kon de Chef Kattengifjes de verleiding niet weerstaan en hebben we lekker Echoes of Wisdom zitten spelen. Leuk hoor! Gelukkig had ze ook nog tijd om goede gifjes te vinden!

Wat je huisdieren uitspoken als je een avondje uit bent.

Wat je doet als je op dieet bent en iemand anders ziet eten.

En als je dan de verleiding niet meer kan weerstaan en aggresief wordt.

En dat was het!

Ik heb jullie deze hele nieuwsbrief al overladen met zelfpromotie maar ik moet tóch nog iets kwijt. Zoals jullie wellicht weten ben ik al drie jaar bezig met een eigen project onder de naam DRIFT: een generatieve open world podcast die de klimaatcrisis verbindt met de opkomst van AI (en ook gedeeltelijk met AI wordt gemaakt). Ik heb daar superleuk nieuws over dat ik nog nét niet met jullie kan delen. Ik kan alleen maar zeggen: hou mijn socials vanaf dinsdag goed in de gaten en houd de avond van dinsdag 19 november vrij in je agenda. Het wordt echt heel tof.

Tot de volgende!*

* Maandag 28 oktober, 20.00 in je mailbox. Je weet toch.

Deze nieuwsbrief is voor een groot deel geschreven op een zondag, zittend op een vrij oncomfortabele barkruk in de OBA omdat er nauwelijks vrije plekken waren en ik geen zin had om naar mijn kantoor in de Jordaan te fietsen (het regende, soms). Vind je dat erg zielig? Fijn, zet je compassie om in harde valuta en doneer wat je kunt missen. Drie trouwe lezers gingen je de afgelopen twee weken voor, waarvoor mijn hartelijke dank!

De Circulaire is de tweewekelijkse nieuwsbrief van Hay Kranen. Hay is als zelfstandig creative coder werkzaam in de kunst, cultuur en mediawereld. Ik ben altijd geĂŻnteresseerd in nieuwe klussen of projecten (en feedback op deze nieuwsbrief), dus wil je een keer koffie met me drinken? Dat kan: reply gewoon op deze nieuwsbrief of stuur een mailtje naar [email protected].

✍️ Nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Meld je hier aan voor De Circulaire.

đź’¬ Volg Hay op Mastodon, Bluesky, Threads, Instagram en LinkedIn.

🗄️ Alle oude Circulaires vind je in het archief.

🤖 Werk dat ik heb gemaakt vind je in mijn portfolio.