De Circulaire #200: de feestalarm-editie 🚨

Met wel héél speciale kattengifjes!

Tweehonderd stuks! Wie had gedacht dat toen ik 16 juni 2015 mijn eerste Circulaire opende met de woorden “Iedereen (en z'n kat) begint tegenwoordig een nieuwsbriefje op het internet” er nog 199 zouden volgen? Ik zeker niet!

Inmiddels zijn we bijna negen jaar verder en ik denk voorlopig nog lang niet aan stoppen. Het is te leuk om u elke tweek te voorzien van verse linkjes, kattengifjes en wat mij verder maar interesseert.

Als meer van de geschiedenis van deze nieuwsbrief wilt weten verwijs ik u graag door naar editie #100 waar ik dat allemaal uit de doeken heb gedaan. Daar voorspelde ik dat deze editie op 25 maart 2024 zou uitkomen (ik zat er slechts drie weken naast), dat het VK uit de EU zou zijn gestapt (gebeurd), dat ik 40 zou zijn (ook gebeurd) en dat we volgens Elon Musk Mars zouden hebben gekoloniseerd. Het blijkt maar weer dat je nooit op Elon Musk moet vertrouwen.

Om dit lustrum te vieren ben ik begonnen om de alleroudste Circulaires in het archief op te nemen. De allereerste kunt u nu in ieder geval lezen. De komende tijd hoop ik de resterende edities ook online te zetten. Ook het plaatjesloze “officiële” archief is inmiddels weer bijgewerkt.

Verder heb ik deze keer drie wel héél bijzondere kattengifjes voor u in petto als dank voor uw trouwe lezersschap.

Extra veel plezier dus met deze Circulaire!

Mediadieet

Wat ik bezocht.

  • Frans Hals. Overzichtstentoonstelling met 50 werken van de meester uit Haarlem. Er zijn weinig schilders waar ik zo van kan genieten als Hals: zijn portretten zijn zó sprekend en levensecht, je hebt het gevoel dat je ze zo zou kunnen tegenkomen aan de toog van je lokale kroeg. Een buitenkansje dus dat je er zoveel (sommige uit privécollecties) uit de hele wereld bij elkaar kan zien. Klein minpuntje: de teksten en aankleding zijn wat spaarzaam, zeker vergeleken met de grote Vermeer-tentoonstelling van vorig jaar. Die was dan ook wel héél snel uitverkocht, voor Hals zijn nog gewoon kaartjes te kopen, dus dat moet je zeker doen. Tot 9 juni in het Rijkmuseum Amsterdam. ★★★★

De beste linkjes

📷️ Willem Pennings

📷️ Tim Hanssen

Alaaf! 📷️ Jeffrey van der Wal / Steam

  • Na Goat Simulator, Power Wash Simulator en PC Building Simulator is er nu ook eindelijk Carnaval Simulator, uiteraard gemaakt door een Brabantse ICT-student.

  • Een man die ondergrondse tunnels onder zijn huis bouwde, wilde enkel met zijn bediende contact hebben en verder met niemand anders. Buiten droeg hij twee jassen en een gigantische hoed zodat niemand hem zag. Een fictief karakter uit een boek van Charles Dickens? Nee, het was John Bentinck, de vijfde hertog van Portland.

  • Trouwe lezer Pien schrijft: “Ik ben student en doe mijn afstudeerproject bij keramiekatelier Cor Unum in Den Bosch. Ik stuitte hierdoor op een geweldig filmpje van een programma dat ‘The Great Pottery Throw Down’ heet, het is een soort Heel Holland Bakt maar dan voor keramiek. De presentator van dit programma heeft nogal eens de neiging om emotioneel te worden door de werken. Ik vond het zo aandoenlijk en zo grappig om te zien.” Het filmpje is inderdaad hartverwarmend.

  • Straten vernoemd naar data, of: een nerdproject van iemand die een grap iets te serieus nam. (via de Chef K.)

  • Barbie Girl van Aqua maar dan in de stijl van zes klassieke componisten.

De beste gifjes

En zoals altijd hier weer een aantal prachtige kattegi…..

OH NEE! Wat is er aan de hand? Er heeft een afschuwelijk drama plaatsgevonden! Alle kattengifjes zijn opeens verdwenen!

Sorry, maar dit is echt verschrikkelijk. Juist nu deze 200ste editie op het punt stond verstuurd te worden zijn de gifjes opeens verdwenen.

Trouwe lezers, jullie moeten me helpen. En dat kan alleen door een speciale textadventure te spelen die ik speciaal voor deze 200ste editie heb gemaakt. Ik heb de gifjes vòòr donderdag 14 maart nodig. Als je ze kan vinden kun je een boekenbon winnen van €25. Help me, alsjeblieft.