• De Circulaire
  • Posts
  • De Circulaire #183: surrealistische kunstdoolhoven, de museumkat van Brugge en de kutkat van de week 🧩

De Circulaire #183: surrealistische kunstdoolhoven, de museumkat van Brugge en de kutkat van de week 🧩

Ik klauterde door een speeltuin voor volwassenen, las een vacature voor een kat en zag veel katten met andere dieren.

Hallo! Hartelijk dank voor al uw lieve berichtjes na de vorige Circulaire. Ik ben zeker nog niet stressvrij dus ik hou het deze Circulaire gewoon lekker kort en krachtig. Veel plezier met deze nieuwsbrief!

Mediadieet

📷 Unbound

Wat ik de afgelopen tijd las en bezocht.

  • Shareware Heroes door Richard Moss (2023). In dit boek onderzoekt Richard Moss het fenomeen shareware, software die begin jaren negentig werd verspreid via Bulletin Board Systems (BBS’en) en het internet, in plaats via kartonnen dozen in reguliere winkels. Moss heeft overduidelijk z’n onderzoek gedaan, maar hij is helaas vergeten er een coherent verhaal van te maken. Elke obscure programmeur en game verdient blijkbaar een plek in dit boek, wat enorm afbreuk doet aan de leesbaarheid. Bovendien zijn de belangrijkste titels al beter beschreven in andere boeken, zoals Masters of Doom (voor de ontwikkeling van DOOM en andere id Software-titels). Zelfs als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp -ik ben opgegroeid met veel van de titels uit dit boek- zou ik het niet aanbevelen. Wellicht nuttig als naslagwerk of als je op zoek bent naar een overzicht van obscure games uit deze periode. (★☆☆☆)

Bordje buiten bij Doloris. Helaas mag je binnen geen foto’s maken. 📷 HK

  • Doloris Metamaze. Een surrealistisch kunstdoolhof van het Duitse kunstenaarscollectief Karmanoia in Tilburg. De Metamaze valt in het rijtje ‘nieuwe immersieve ervaringen’ waar ik eerder over schreef, zoals Hotel Wonderland, Meow Wolf en The Burnt City. De Metamaze is minder “immersief verhalend theater” en meer “artistieke speeltuin / fun house / doolhof voor volwassen”. Denk ruimtes met bizarre kunstzinnige futuristische aankleding die zijn verbonden met smalle tunneltjes (ja, je moet kruipen), ladders en zelfs een glijbaan. Fysiek best intensief en uitdagend, en niet geschikt voor mensen met een fysieke beperking en eigenlijk ook niet met lichte claustrofobie (uw hoofdredacteur). Gelukkig kunt als u het overleefd heeft (wij waren ongeveer een uur bezig om de uitgang te vinden) nog iets drinken en eten in de bar. Voor €20-25 een prima ervaring. Begin 2024 opent er in Utrecht een grotere variant. Met dank aan trouwe lezer Marije die kaartjes voor ons regelde. (★★★☆)

De beste linkjes

“A sleek and modern tech office building with a sign reading "Compassionate AI Inc." Meanwhile, a homeless person sits on the sidewalk out front, holding a sign that reads ‘Will work for food.’“ 📷 Stable Diffusion / ChatGPT / HK

📷 YouTube

De beste gifjes

De Chef Kattengifjes was afgelopen vrijdag zo blij als een kind want eindelijk lag de nieuwe Zelda: Tears of the Kingdom in de bus. Op het moment dat ik dit schrijf is ze weer helemaal verdwenen in Hyrule, maar gelukkig had ze voor ze dat deed nog wat kattengifjes naar me toegeworpen!

Deze suikereekhoorn wierp zichzelf weg van deze kat, tot diens grote ontsteltenis.

Sowieso is andere dieren laten ontstellen wel iets wat katten goed kunnen.

Soms is dat zelfs heel schattig!

En dat was het!

Komende dinsdag vlieg ik voor een week naar Athene om deel te nemen aan de Wikimedia Hackathon. Heeft u nog tips voor Athene? Laat het me weten. Of bent u er toevallig ook? Mag u ook laten weten. Is beide niet van toepassing op u? Prima, dan wacht u gewoon twee weken en dan verschijnt automatisch de 184-ste Circulaire in uw mailboxje.

τα λέμε!

Vind u dit een leuke nieuwsbrief? En denkt u: ik zou Hay Kranen wel een lekkere Griekse salade gunnen in Athene? Dat kan! Doneer hier eenvoudig wat u kunt missen. De afgelopen twee weken deden drie trouwe lezers dat ook, waarvoor mijn hartelijke dank.