- De Circulaire
- Posts
- De Circulaire #182: de stressvrije editie 😰
De Circulaire #182: de stressvrije editie 😰
Over hoe ik geen schimmels op mijn tong had maar stress, jaren-tachtig techno-utopia en koeien die een kat niet snappen.
Mensen vragen mij wel eens: “goh Hay, jij doet zoveel dingen. Hoe houd je dat vol?”. Het antwoord bleek een paar weken geleden te zijn: nou, eigenlijk niet.
Het begon met rare spanningen. In mijn benen, maar vooral in mijn tong. Ik ging ermee naar de dokter, die in haar tientallen jaren in de zorg nog nooit van die klacht had gehoord. Ik kreeg een gelig schuimend middel mee om elke dag op mijn tong te spuiten om te kijken of het geen schimmel was. Maar de huisarts zei ook iets anders: is het geen stress?
Je weet zelf heel goed wanneer je te veel hooi op je vork neemt, maar mensen zijn sterren in zichzelf voor de gek houden. Toen ik met mijn vrouw een paar dagen in London verbleef was de spanning opeens weg. Verassend genoeg dus toch geen schimmels op mijn tong.
Ik doe op het moment vier projecten tegelijkertijd. Één daarvan (waarover verderop in deze nieuwsbrief meer) kost me twee dagen werk per week. De andere drie minder en ben daar niet per se iedere week mee bezig. Maar het schakelen tussen die project kost tijd en denkkracht. En daarnaast heb ik ook nog een sociaal leven, en deze nieuwsbrief. En dan waren er ook nog een hoop kleine dingen: de organisatie van een hackathon later dit jaar, een eendaagse workshop, een lezing. Allemaal geen enorme projecten, maar je denkt er toch over na, je bent er toch mee bezig. Bewust of onbewust kost het tijd en energie. Ik krijg alweer hoofdpijn nu ik er over schrijf.
Gelukkig heb ik een hele fijne vrouw (ze kan ook heel goed kattengifjes verzamelen) die me met de neus op de feiten drukte. En in mijn omgeving ken ik genoeg mensen die uitvielen met een burn-out. Dan ben je nog verder van huis en duurt het herstel nog veel langer.
Tijd voor een pas op de plaats dus. Ik schrapte de kleine activiteiten (zoals de hackathon en de workshop). Niemand vond dat een probleem. Alle mensen die contact zochten voor nieuwe projecten heb ik afgehouden tot na de zomer.
Het hielp. Het is nog steeds veel, maar ik heb veel minder gekke spanningen. Ik kan nu weer met aandacht werken aan een paar projecten in plaats van mijn concentratie verdelen over twintig zaken.
Zoals deze nieuwsbrief, met een hoop linkjes, kattengifjes en maar van dat soort dingen.
Ik wens u veel plezier met deze stressvrije Circulaire!
Mediadieet
📷 BBC / Atlas Contact
Wat ik recent las en luisterde.
Het nieuwe land door Eva Vriend (2013, 2022). In de jaren veertig kwamen de polders van Flevoland droog te liggen. Het Rijk wilde daar vooral ‘echte boeren’ plaatsen om het voedsteltekort op te lossen. Maar zo kort na de oorlog waren er veel meer gegadigden dan land, dus hoe selecteer je wie wel en niet welkom is? Dit boek richt zich vooral op de verhalen van de kandidaten die niét werden geselecteerd in de strenge selectieprocedure. Dat levert een genuanceerd beeld op van de ontstaansgeschiedenis van de IJsselmeerpolders en de verzuilde jaren-vijftig visie die toen leidend was (en snel achterhaald werd). Dat verhaal had ook in minder pagina’s verteld kunnen worden, en met minder herhalingen. Maar desondanks leest het wel lekker weg. (★★★☆)
The Coming Storm. Achtdelige BBC-podcastserie waarin verslaggever Gabriel Gatehouse de oorzaken van de Capitool-bestorming van 6 januari 2021 onderzoekt. Gatehouse legt bloot dat de complottheorieën die door Trump-aanhangers zijn omarmd (zoals QAnon) hun wortels hebben in de jaren-negentig verhalen over de Clinton-familie. En hij laat overtuigend zien dat het gevaarlijk is om zomaar de dingen die "wappies" online roepen terzijde te schuiven. (★★★☆)
De beste linkjes
Andere Tijden had een aflevering over Chriet Titulaer, het huis van de toekomst en het bijbehorende tijdsbeeld: het techno-optimisme van de jaren tachtig.
Ga mee de ruimte in met de lift van Neal.
Wie was de illustrator achter de jaren-tachtig vrouwen die je vaak in kapsalons ziet?
Rapper Frank Ocean gaf een vreemd concert op muziekfestival Coachella dat, in tegenstelling tot de rest, niet online werd gestreamed. Gelukkig stond fan Morgan strak vooraan en streamde ze het concert via haar Instagram naar 130.000 mensen.
Bekijk de maanlanding van Apollo 11 in real time. (via ReindeR)
Het Java-eiland en de Jan Schaeferbrug in Amsterdam. 📷 HK
Eind vorige eeuw werd op het Java-eiland in Amsterdam een nieuwe woonwijk opgetrokken. De huren waren betaalbaar, maar in 2012 verliepen oude afspraken en gingen die huren enorm omhoog. Een schoolvoorbeeld van gentrificatie.
Jasper van Kuijk legt uit waarom een QR-plank geen vervanging is voor de traditionele collectebus.
Waarom kleedt de elite zich alsof ze arm zijn en net uit de fabriek komen lopen?
Els Opdam was begin jaren tachtig de eerste vrouwelijke agente op het beruchte bureau Warmoesstraat in het centrum van Amsterdam. Dat was niet bepaald makkelijk.
Alan Alda (ja, die Alan Alda) legt de drie regels uit waarmee je jezelf zo uitdrukt dat iedereen weet wat je bedoelt.
En David Byrne (ja, die David Byrne) schreef over hoe ‘frictieloze’ technologie ons minder menselijk maakt. Ik ontdekte overigens pas aan het eind van dit artikel dat het al zes jaar oud is, maar dat maakt het niet minder relevant: When interaction becomes a strange and unfamiliar thing, then we will have changed who and what we are as a species.
📷 HK / DALL-E 2
Als uw kinderen een huisdier willen, maar u heeft geen zin in een hond of kat geef je ze tegenwoordig geen goudvis maar een pissebed.
Amerikaans onderzoek toont aan dat papegaaien die elkaar videobellen minder eenzaam zijn. (video)
Liedjes van kindertelevisie waar de muzikanten echt veel harder hun best op hebben gedaan dan nodig was.
Paul uit Nijmegen ving een meerval van bijna 2,5 meter. Alleen al het waard om te kijken vanwege het prachtige accent. (via Tom)
Reddit vraagt aan mensen die een “levenslange” voorraad van het een of ander hebben gewonnen hoe dat is afgelopen.
De beste gifjes
Begin dit jaar doneerde ik als eerste Nederlander mijn Twitterarchief aan het Stadsarchief Amsterdam. Lotte Belice, mijn geweldige chef kattengifjes, deed recent hetzelfde en schreef daar een blog over. De kattengifjes blijft ze gelukkig gewoon aan deze nieuwsbrief doneren!
Zoals bijvoorbeeld deze knapperd die een ander schoon hondje ziet in de plas.
Wat Twitteraars doen als Elon Musk zegt dat ze Twitter Blue moeten kopen.
Hoe de rest van de wereld kijkt naar Elon Musk.
En dat was het!
MU is een kunstenhuis op het Strijp-S terrein in Eindhoven dat al 25 jaar exposities en activiteiten organiseert rondom hybriditeit. Om dat 25-jarig bestaan te vieren wordt er dit jaar een bijzondere website gelanceerd (ontworpen door Cream on Chrome). En raad eens wie die website heeft gebouwd? Inderdaad, uw favoriete nieuwsbrievenschrijver! Die website (en de expositie rondom het 25-jarig bestaan) worden geopend op vrijdag 5 mei aanstaande. MU is open vanaf 19.30, entree is €5 inclusief een gratis drankje. Ik ben er ook, en heb uiteraard Circulaire-stickers bij me voor mijn trouwe lezers.
En mocht u niet komen dan leest u het verslag in de 183-ste Circulaire die op maandag 15 mei om 20.00 verschijnt.
Tot dan!
Maar liefst vijf trouwe lezers doneerden de afgelopen twee weken iets aan deze nieuwsbrief. Dankjewel! Denkt u ook: “ik zou graag tot die groep willen behoren”? Geef toe aan uw fear of missing out en doneer wat u kunt missen aan uw favoriete nieuwsbrief. Alvast bedankt!