De Circulaire #77: de meetup editie 😭

Hoi! In deze Circulaire leest u over PokĂ©mon Go voor katholieken, de computersloper van de Betuwe en ziet u een zeer slecht opgezette leeuw. Maar eerst: een teleurstellende meetup. 😭

De meetup 😭

Het was een woensdagavond. Ik had niet zoveel te doen, dus ik ging naar een meetup. Een meetup is een avond waar mensen bij elkaar komen om te luisteren naar lezingen over technische dingen. Meestal wordt het gesponsord door een bedrijf, dus is er gratis eten en drank. Vaak is het ook een manier voor recruiters om nieuw talent te werven.

De meetup zou gaan over Typescript, een programmeertaal van Microsoft die lijkt op Javascript. Ik had eerder wat experimenten gedaan met Typescript en wilde er wel meer over weten.

Ik kwam uit de lift op de vijfde etage en werd gelijk welkom geheten door een meisje van het bedrijf: ‘drinks are on the left, pizza on the right’. Expats zijn een belangrijke doelgroep van meetups, dus de voertaal is meestal Engels.

Ik ging vooraan zitten en keek een beetje om me heen. Zo’n tachtig mannen en -afgezien van wat dames van het bedrijf zelf- twee vrouwen. Er waren grote problemen met de livestream dus het zou allemaal iets later beginnen. Een jongen die er uitzag alsof hij vaak aan de gewichten hing paste de welkomstslides aan. Op het scherm stond: ‘We’ll start in 12 minutes’.

“Onhandig, want over een minuut klopt dat al niet meer”, zei ik tegen mijn buurman. “Ze kunnen er beter opzetten dat ze om kwart voor zeven beginnen.” Hij vond het een slimme suggestie. De buurman kwam uit Barcelona en was net een week in Amsterdam. Zijn vriendin was recruiter. Ik vroeg hem of hij al had gekeken naar appartementen. ‘Yes, we have been looking for something in GamstĂ©lbin’. Ik moest hem drie keer vragen het te herhalen voordat ik snapte dat hij het over Amstelveen had.

Na iets meer dan de aangekondigde twaalf minuten begon de introductie. De jongen met de spierballen die eerder de welkomstslides aanpaste heette ons in een vreemd Duits accent hartelijk welkom en vroeg meerdere malen om applaus voor het bedrijf dat de ruimte en de versnaperingen had geregeld. Vervolgens kwam iemand van het bedrijf een korte presentatie geven over wat ze allemaal deden. Bij de helft van de slides zei hij: “hier ga ik het nu niet over hebben” om het vervolgens over die slide te hebben.

Na de introductie was het tijd voor de hoofdspreker. Hij kwam uit Spanje, had een zwaar accent en praatte erg snel. Het was lastig hem te volgen. Hij had ongeveer 100 slides over Typescript en vroeg na elke slide heel snel ‘Any questions? No? Next slide’.

De spreker had het vooral over de theorie. Hij gaf weinig praktische voorbeelden, en weinig uitleg over waarom Typescript verschilt van Javascript. Na sommige slides stelde de spreker een vraag aan het publiek, maar niemand gaf antwoord. Één keer probeerde iemand het, maar de spreker legde uit dat hij het helemaal fout had.

Ik kreeg spijt dat ik helemaal vooraan was gaan zitten en besloot om dan maar van het gratis bier gebruik te maken. Ik sloop naar de tafel met drankjes helemaal achteraan in het zaaltje, maar iemand vertelde me dat er alleen nog maar Heineken 0.0% was. Ik liep schoorvoetend terug naar mijn plaats.

Na de presentatie was het tijd voor een spelletje. Iedereen werd gevraagd om z’n smartphone te pakken en Kahoot te openen, waarmee we konden meten hoeveel iedereen van de presentatie had opgestoken. Helaas was de spreker vergeten in te loggen op de presentatielaptop, en duurde het ongeveer een kwartier voordat het hem lukte om z’n wachtwoord te herinneren zodat hij de quiz aan kon zetten. Iedereen logde in en moest een naam invullen. Ik vulde een huilende emoji in.

Mijn huilende emoji kwam snel in de top drie tussen de andere 80 deelnemers. De spreker ging de top drie af en noemde mijn emoji een ‘cry icon’.

Toen kwam de vraag of Typescript ĂĄlle elementen bevatte van object-georiĂ«nteerd programmeren. Ik vond het maar lastig. Want wat zijn die elementen dan? Bovendien was Typescript een vrij nieuwe taal. Ik antwoordde dus ‘nee’. Maar dat was niet goed, want volgens de spreker had hij duidelijk in zijn presentatie laten zien dat alle elementen erin zaten.

Ik zag dat er nog tien vragen zouden volgen en besloot dat ik al te veel tijd kwijt was geweest aan deze avond. Ik droop af. ‘Bedankt voor het komen!’ zei het meisje bij de ingang, terwijl ik wachtte op de lift. 'Tot ziens', loog ik.

Signs of the Present

Is het jullie ook al opgevallen dat we leven in het heden? Onze telefoons suggereren dat we onze ouders terug moeten bellen. Snackbars hebben een rijk veganistisch en biologisch aanbod. Treinstations hebben een entertainmentagenda. En de winkels staan vol met energiedrankjes.

Het leek me aardig om dat eens te gaan documenteren, dat heden. En dat doe ik natuurlijk op een heel hedendaags medium: Instagram ('Insta' voor de jongere lezer).

Tegenwoordig elke werkdag: een visueel teken van het heden op Signs of the Present. Ga me volgen, geef hartjes, stuur me dingen op, en doe alle andere dingen die we tegenwoordig doen.

De beste linkjes

Een

Twee

  • Wreed en elegant tegelijk, dat is de stierenvecht-traditie. Juan JosĂ© Padilla heeft een ooglapje sinds een stier in 2011 hem flink te grazen nam. Hij is wellicht de bekendste torero van Spanje. Maar hij is gestopt. Jef Rademakers schreef voor de Volkskrant prachtig op wat hem zo fascineert aan het tauromaquia: de dans met de dood.

  • Er is een nieuwe aflevering van De snijtafel, over de mediahysterie rond kankerpatiĂ«ntje Tijn (van de nagellak). Kasper C. Jansen en zijn gastcriticus hebben wel erg de neiging om overtuigd te zijn van hun eigen gelijk, maar desondanks is deze analyse toch wel heel sterk.

  • Oobah Butler is vooral bekend van The Shed, een neprestaurant dat hij met neprecensies op nummer 1 kreeg van beste restaurants in London op Tripadvisor. Hij kreeg zoveel interviewaanvragen dat hij zich afvroeg: kan ik ook niet gewoon nep-Oobahs de wereld rondsturen? Het antwoord laat zich raden.

  • Yuval Noah Harari (van Sapiens) is wellicht de populairste hedendaagse filosoof. Over Silicon Valley is hij weinig optimistisch. Waarom lopen de bazen van alle grote technologiebedrijven dan met hem weg?

Drie

De beste kattengifjes

Lotte Belice, de chef kattengifjes van deze nieuwsbrief, had slechts drie gifjes gescout voor deze editie. Maar die waren alledrie briljant. Bedankt!

Deze kat bijvoorbeeld, die iets té ontspannen wordt na een massage.

Tip als u een hond heeft: verstop uw toiletpapier en zakdoekjes.

En in dit natuurhistorisch museum had de preparateur van dienst even zijn niet bijster snuggere neefje de nieuwste aanwinst laten doen.

Dat was het!

Een tip voor aankomend weekend: in de Brakke Grond in Amsterdam vindt DocLab plaats, het digital storytelling-programma van het IDFA. U kunt gratis de hele dag naar de expositie. Op zaterdag 17 november is de conferentie en er zijn nog kaartjes. En u kunt natuurlijk gratis Circulaire-stickers bij ondergetekende komen halen.

Maar u kunt die dag ook in Zaanstad gaan protesteren tegen Zwarte Piet bij de intocht van Sinterklaas. Of gaan protesteren tegen de mensen die protesteren tegen Zwarte Piet. Of gewoon uw schoentje zetten en de jaarlijkse traditie van het Zwarte Pieten-debat stilletjes aan uw huisje voorbij laten gaan.

Maandag 26 november verschijnt De Circulaire #78. Tot dan!