De Circulaire #63: de verkiezingseditie 🗳

Hoi! Nog anderhalve week en dan is het verkiezingstijd (en ben ik officieel uit dienst bij de Volkskrant). Maar voor die tijd moet ik eerst nog eens uitzoeken op wie ik ga stemmen (en een andere baan vinden). Dat pak ik grondig aan, dus ik heb alle 28 partijen die in Amsterdam meedoen aan de verkiezingen dezelfde vraag gesteld. 

Veel stemplezier!

Wat kies ik in Amsterdam?

Over anderhalve week mogen we stemmen voor de gemeenteraad. Maar op wie? De gemeente Amsterdam kent maar liefst 28 partijen die meedoen.

Ja, er zijn stemwijzers, partijprogramma's en debatten. Maar wat gaan de partijen voor mijn persoonlijke situatie doen?

Ik besloot om alle partijen een mailtje te sturen met een concrete vraag. Ik woon op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam, waar de laatste tijd nogal wat ellende heeft plaatsgevonden.

Dus dit vroeg ik een week geleden:

Beste,

Ik ben mij aan het oriënteren op welke partij ik ga stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Vandaar dat ik alle partijen aanschrijf met dezelfde vraag.

Ik ben zelf woonachtig op de Oostelijke Eilanden. Zoals u wellicht weet zijn daar recent meerdere gewelddadige incidenten geweest, waarvan een aantal zelfs met dodelijke afloop, en zijn er problemen met drugscriminaliteit.

Mijn vraag is daarom: wat gaat u doen aan deze problematiek op de Oostelijke Eilanden als u in de gemeenteraad komt?

Resultaten van dit onderzoekje onder alle partijen zal ik publiceren in De Circulaire, mijn tweewekelijkse nieuwsbrief.

Bij voorbaat dank voor het beantwoorden van mijn vraag.

Met vriendelijke groet,

-- Hay Kranen

De eerste stap was de contactgegevens achterhalen van alle 28 partijen. Bij voorkeur mailde ik direct de lijsttrekker. Dat was niet altijd mogelijk, dus dan zocht ik het algemene mailadres van de Amsterdamse afdeling. In sommige gevallen kon ik alleen een Facebook-pagina vinden en heb ik daar een bericht naar gestuurd. Soms bleek dat ook de enige manier om de lijsttrekker te bereiken.

Het achterhalen van al die gegevens was trouwens niet makkelijk, zelfs bij de grotere partijen. De PvdA had dan wel de Circulaire-vriendelijke campagnekat Bert, maar de apenstaart-icoontjes bij de nummers 1 en 2 van de lijst leidden niet naar een mailadres. De VVD had de contactknop in een carrousel zitten, waardoor je ze per ongeluk liket op Facebook in plaats van mailt. Het dieptepunt was toch wel Groenlinks, die op hun website geen enkele contactmogelijkheid bood voor de kandidaten in Amsterdam en zelfs niet om de afdeling Amsterdam (zes zetels in de raad) te contacteren. Ik heb uiteindelijk maar iets gestuurd naar het algemene landelijke(!) mailadres van Groenlinks.

Opvallend was ook de dominantie van Facebook: 3 partijen hadden zelfs alleen maar een Facebook-pagina. Uiteindelijk heb ik er 8 via Facebook gecontacteerd.

Het resultaat

Bij het versturen van deze editie van De Circulaire (bijna een week nadat ik mijn vraag had gesteld) had ik van twaalf partijen een reactie, waarvan negen (bijna een derde van de totale 28) daadwerkelijk een antwoord gaven op mijn vraag. En wat heel opvallend is: van die negen antwoorden was er slechts één van een partij die nu in de raad zit: de SP.

Wat gaan die negen partijen doen aan de problemen op de Oostelijke Eilanden? 

  • De SP wil meer politiecapaciteit en verder gaan met de top 600, waar de grootste criminelen van de stad in staan. Maar ze willen ook meer preventieve maatregelen, zoals meer en goedkopere woningen voor jongeren. Ten slotte wil de SP de jeugdwerkeloosheid aanpakken, aangezien veel jongeren thuis zitten vanwege discriminatie op de arbeidsmarkt.

  • De Piratenpartij wil de nationalisering van de politie ongedaan maken en meer kleine politiebureaus openen en wijkagenten inzetten.

  • Het legaliseren van XTC en cannabis, dat is volgens de Basisinkomen Partij de belangrijkste maatregel.

  • De Amsterdamse Juffers zijn vooral van het informeren en uitzoeken van wat er aan de hand is en vervolgens extra maatregelen treffen zoals camera's en politie-inzet. Misschien dat de Juffers iets anders bedoelen, maar dit is volgens mij exact wat er al gebeurd is.

  • Samen heeft een hele innovatieve oplossing: een 'geheime camerahotspot' waar de criminelen stiekem op vastgelegd kunnen worden. 

  • Carry on the move geeft eerlijk toe dat ze als 1-vrouw partij zich vooral wil focussen op haar belangrijkste punt (participatie van mensen met een handicap) en daarom geen concrete ideeën heeft.

  • 50PLUS wil meer wapencontroles, desnoods elke week. En verder moet de politie de oplossingsquotas verhogen en moeten de criminelen uit de top 600 veel harder worden aangepakt.

  • De SGP wil het "ingezetenebeleid" handhaven (alleen inwoners van Nederland mogen cannabis kopen in een coffeeshop), op termijn alle coffeeshops sluiten, meer voorlichting geven aan jongeren over drugs en meer politie tegen drugshandel inzetten.

  • Tenslotte U-Buntu Connected Front, die het invoeren van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties als de oplossing ziet.

Ik weet nog niet op wie ik ga stemmen, maar ik ben wel blij dat bijna een derde van de partijen de moeite hebben genomen om een antwoord te sturen. 

Want dat viel mij het meest op: het uitblijven van een reactie van alle partijen die nu in de raad zitten, afgezien van de SP. Van D66, de PvdA, VVD, Groenlinks, Partij voor de Dieren, CDA en Partij van de Ouderen heb ik niks teruggehoord. 

Je zou verwachten dat er bij de grotere partijen budget is voor een campagneteam dat zich inspant om alle vragen van potentiële kiezers te behandelen. Er is maar één moment in de vier jaar dat er zoveel aandacht is voor de gemeentepolitiek. Maar het leek soms wel of er helemaal geen verkiezingen waren: sommige partijen hadden het niet eens op hun site staan, of hadden een aparte campagnesite die nauwelijks te vinden was (hallo, VVD). 

De grote partijen kunnen wat dat betreft wat leren van de kleintjes. Want met ongetwijfeld minder budget en mankracht lijken zij deze verkiezingen een stuk serieuzer te nemen.

Het complete onderzoek met alle data is te vinden in deze Google Spreadsheet.

Hay's activiteiten van de afgelopen twee weken

  • Op 21 maart mag je behalve over de nieuwe gemeenteraad ook stemmen over de nieuwe inlichtingenwet. Maar wat betekent die nieuwe wet nou concreet voor jou? Voor de Volkskrant werkte ik mee aan deze spionagecheck.

Cinémadam

Een maand geleden schreef ik in deze nieuwsbrief over de HackaLOD. Dat was een hackathon waar je in 24 uur een applicatie bouwt die erfgoeddata aan elkaar knoopt.

Ik deed mee, en bouwde iets op basis van de data van Cinema Context. Dat is een website waar informatie te vinden valt over vrijwel alle bioscopen en gedraaide films in Nederland tussen 1896 en 1960. De site is opgericht door de vorig jaar overleden filmonderzoeker Karel Dibbets. 

Het resultaat was Cinémadam, een website met alle bioscopen en films in Amsterdam tussen 1896 en 1960. Op de bestaande database van Cinema Context heb ik een API gebouwd en daar vervolgens mijn site op gebouwd. De data is zoveel mogelijk gekoppeld met andere bronnen, voornamelijk via Wikidata. Op die manier is het mogelijk om van een klein gedeelte van de films zelfs de complete video te laten zien. Van bioscopen die in panden zaten die (inmiddels) rijksmonument zijn is op die manier ook fotomateriaal te zien.

De beste linkjes van het internet

Actualiteit

  • Via Joost: wetenschappers hebben ontdekt hoe trekmieren een brug bouwen: met een simpel algoritme.

  • Hoe zit het nou precies met Donald Trump en de Russen? Het is een groot verhaal waar elke dag wel een nieuw hoofdstuk aan wordt toegevoegd. Het begon allemaal met een dossier wat Buzzfeed in januari vorig jaar publiceerde. Maar wie was de man achter dat dossier? De New Yorker heeft een geweldig artikel (ter lengte van een universitaire scriptie) waarin alles staat dat u moet weten: Christopher Steele, de man achter het Trump-dossier.

  • Ik heb meestal niet zoveel met De Wereld Draait Door, maar als ze Stephen Fry laten interviewen door Adriaan van Dis dan kijk ik heel graag.

  • Vice profileert WillNE, een van de grootste Britse YouTubers. Hoe is het om YouTuber te zijn voor de kost? Eenzaam en je moet keihard werken.

Kunst en techniek

  • Ik heb recent alle afleveringen geluisterd van Bob, een zesdelige verhalende podcast van de VPRO. Het gaat over de 84-jarige Vlaamse Elisa, die tegen drie jonge radiomakers begint te praten over haar jeugdliefde Bob. Maar wie is Bob, en bestaat hij wel echt? En heeft Elisa ooit stiekem een kind van hem gebaard? Zeker het luisteren waard.

  • Op 6 maart 2008 bracht Apple voor het eerst een software development kit uit voor de iPhone. Je zou dus kunnen stellen dat apps deze maand precies tien jaar bestaan.

  • Meer iPhone: is het u wel eens opgevallen dat de nieuwe iPhone X hele bijzondere ronde hoekjes heeft?

  • Welke zinnen zitten er in een science-fiction boek tussen "Ik zocht naar avontuur" en "Ik kwam nooit terug"? Een beetje een rare vraag, maar je kunt dat met behulp van kunstmatige intelligentie uitzoeken.

  • Trouwe lezer Michel liet weten dat u niet naar Amerika hoeft en $5.000 hoeft te betalen om een landschapswerk te zien van James Turrell (zie Circulaire #62), je kunt ook gewoon naar Kijkduin.

Vermaak

De leukste kattengifjes

Zoals altijd gecureerd door de onverschrokken Lotte Belice!

Dit konijn heeft het na drie stapjes al weer helemaal gehad met die fucking sneeuw.

Bananen komen nu tegenwoordig met een wel hele aparte inhoud.

En deze kat ontdekt dat het leven keihard is.

Dat was het! Op 26 maart verschijnt De Circulaire #64, net na een lang weekend Napels waar ik met de chef kattengifjes ga vieren dat ik geen baan meer heb (zij betaalt alles). Vanaf dan ben ik fulltime hoofdredacteur van deze nieuwsbrief en ga ik elke twee weken bij mijn lezers bedelen om geld (€5 per kattengifje). Of misschien ga ik wel gewoon een klus zoeken.

Tot dan!