- De Circulaire
- Posts
- De Circulaire #58: de kersteditie 🎅🎄🤶
De Circulaire #58: de kersteditie 🎅🎄🤶
Zalig Kerstfeest! Op het moment dat je dit leest zit ik in ergens in the American Southwest, jij zit waarschijnlijk te gourmetten met je schoonfamilie of zoiets. In deze editie: mijn favoriete albums van 2017, de beste linkjes van het afgelopen jaar, de traditionele Circulaire-enquête en voor de verandering alleen maar kattengifjes.
Merrie kristmas!
Het lijstje van 2017
Een lustrum! Voor de vijftiende keer maak ik een top 20 van mijn favoriete platen van het afgelopen jaar. Traditioneel ben ik ook altijd bijzonder slecht in het schrijven van een goede analyse van het afgelopen muziekjaar en hou ik het daarom ook traditioneel kort.
2017 was een prima jaar. Niet uitstekend, ook niet heel slecht. Een paar oude bekenden (Björk, Spoon, Run the Jewels), nieuwe bekenden (Zola Jesus, Julie Byrne, Luwten) en oude bekenden die voor het eerst in lange tijd nieuw werk uitbrachten (Slowdive, Wolf Parade, GAS).
Dit zijn de 20 van 2017:
Slowdive - Slowdive
Zola Jesus - Okovi
Björk - Utopia
Spoon - Hot Thoughts
GAS - Narkopop
Wolf Parade - Cry Cry Cry
Run the Jewels - Run the Jewels 3
Future Islands - The Far Field
Julie Byrne - Not Even Happiness
Brain Eno - Reflection
JLin - Black Origami
Luwten - Luwten
LCD Soundsystem - American Dream
Mount Eerie - A Crow Looked At Me
Broken Social Scene - Hug of Thunder
Tyler, The Creator - Flower Boy
Arca - Arca
Aldous Harding - Party
Dirty Projectors - Dirty Projectors
Charlotte Gainsbourg - Rest
Ik heb een Spotify-playlist gemaakt met de beste nummers van elk album en zeven liedjes van artiesten die de top 20 niet hebben gehaald. Luister maar.
Ik was al jaren fan en nu zag ik ze eindelijk eens live: Belle and Sebastian op 2 september in TivoliVredenburg. Leuke band, leuk optreden, en heel tof dat iedereen het podium opklom bij The Boy with the Arab Strap (foto). Ik heb zelfs gedanst met de chef kattengifjes!
Alle concerten die ik bezocht dit jaar (ergens rond de 50) vind je trouwens hier terug. Alle veertien (!) vorige edities van Het Lijstje vind je op mijn blog.
De beste linkjes van het jaar
Ik schreef, exclusief deze editie, 18 Circulaires dit jaar. Uit alle edities heb ik de beste link gekozen:
Uit 1995: Umberto Eco over het facisme.
Het echt gebeurde moordmysterie van de vrouw van Isdalen.
Een vrouw met terminale kanker schreef een prachtige ode aan haar man.
De machtigste vriend van Trump waar je nog nooit van hebt gehoord.
Wat er gebeurt als je een gezamenlijk digitaal canvas hebt.
Ik heb heel 2017 niet zo hard gelachen als om dit filmpje: frituur nooit gnocchi.
Leon Verdonschot over de lelijke verbetenheid van Geenstijl.
WeChat, de fundering van het Chinese internet.
Ik beroofde meerdere banken, vraag me alles.
De meeste afgebeelde vlinders zijn dood en opgezet.
Laten we stoppen met doen alsof de mensheid computercode is.
In Italië kun je mensen betalen om voor je in de rij te staan.
Het meisje uit Matilda legt uit waarom kindsterren gek worden.
Waarom zijn we toch zo ziekelijk gek van zuiver eten?
De stiefmoeder die alle foto's van de overleden vrouw van haar man weggooide en nu graag advies op Reddit wil.
Je bent net lid geworden van De Circulaire en opeens is Ãedereen lid geworden. Toeval? Nee, het Baader-Meinhof-fenomeen.
Waarom online advertenties echt heel kut zijn.
Wat twee jongens hebben geleerd van het runnen van een populair YouTube-kanaal.
De grote Circulaire-enquête
Het is weer zover! De laatste Circulaire van het jaar betekent tijd voor een grote enquête. Je bent in vijf minuten klaar en je mag alle vragen overslaan waar je geen zin in hebt. Je kunt geen geheel verzorgd arrangement in een sauna winnen. Vul 'm desondanks toch in!
De leukste linkjes
Via Emma: de 77 vreemdste kerststalletjes.
P1, een exploitant van parkeergarages, heeft op YouTube drie video's staan hoe je vanaf de ring naar de parkeergarage bij het Centraal Station in Amsterdam rijdt. Ik weet niet zo goed waarom, maar ik vind ze heel rustgevend.
Via collega Rinkie: de wonderbaarlijke stunts van Thomas the Tank Engine.
Onboarding is het proces en de technieken die je gebruikt om nieuwe gebruikers zo snel mogelijk bekend te laten raken met je site of app. Samuel Hulick uit Portland recenseert onboarding-processen van bekende sites. Die van United Airlines is hilarisch.
Wil je het milieu helpen? Eet minder vlees. Dat hoor je wel eens vaker, maar hoe dat precies werkt laat Vox zien in deze uitstekende video.
Voor Macgebruikers: word je ook wel eens gek dat iTunes te pas en te onpas opstart zonder dat je dat wil? Overkill is een gratis app die er voor zorgt dat je dat nooit meer overkomt.
Via Lotte: niet zo heel lang geleden stonden bibliotheken er vol van: kaartenbakken. Maar het indexkaartje heeft een veel langere geschiedenis dan je misschien zou denken, en die begint bij de vader van de taxonomie: Carl Linnaeus.
En via Joost: rond 1850 kwam een vrouw het Bellevue ziekenhuis in New York met vage klachten. Men dacht aan loodvergiftiging, maar de vrouw werd niet beter. Sterker nog, ze overleed uiteindelijk in datzelfde ziekenhuis, 34 jaar later. Geen enkele arts kon in die drie decennia ontdekken wat er met haar aan de hand was. Pas na haar dood werd bij de autopsie de oorzaak gevonden. Lees en huiver: de bizarre ziekte van Nellie Steele.
De beste kattengifjes
Ik verwen jullie weer eens met alleen maar kattengifjes (ok, en één eekhoorntje). Zoals in heel 2017 werden deze gifjes natuurlijk uitgezocht door mijn fantastische onvolprezen chef kattengifjes: Lotte Belice!
Zo reageer ik als Donald Trump heeft getweet.
Dat moment dat je zoekt naar de bril die op je neus staat.
Deze kat ziet het licht, en krijgt daarna een aanval van Barrie-itus
Dat. Was. Het!
De laatste Circulaire van 2017! Ik hoop dat jullie een klein beetje blij, ontroerd of verbaasd zijn geraakt door de afgelopen edities. Ik vond het in ieder geval een voorrecht om voor jullie te mogen schrijven. 2018 brengt ook voor mij persoonlijk weer een hoop nieuwe spannende dingen, maar wat ik precies bedoel zal even moeten wachten tot de eerste Circulaire van 2018.
Die verschijnt trouwens één weekje later dan gebruikelijk: maandag 15 januari om 20.00.
Ik wens jullie allemaal een fijne kerst en een heel gelukkig 2018!