• De Circulaire
 • Posts
 • De Circulaire #37 - virtuele katten, apen en echte muzikanten 😺🐵🎵

De Circulaire #37 - virtuele katten, apen en echte muzikanten 😺🐵🎵

Hallau! Terwijl ik aan het uitrusten ben van een vriendenweekendje in Mestreech kunt u lekker in deze Circulaire lezen naar welke films ik ging, welke bandjes ik zag en op welke links ik heb geklikt de afgelopen week. En straks weet ik dat ook van u (dankzij de geweldige tracking in deze nieuwsbrief) en kan ik u daarmee chanteren. Hoije!

Het beste festival voor interactieve documentaires van het afgelopen jaar

Doclab is het onderdeel van het IDFA waar alle documentaires worden vertoond die geen 60 minuten duren en op een plat scherm worden geprojecteerd. Webproducties, VR en stinkende t-shirts (nee, echt) bijvoorbeeld. En ze hebben een kat als logo (zie boven), dus dat is sowieso tof. Vorig jaar zat ik in de jury, maar dit jaar hebben ze me godzijdank niet gevraagd dus kon ik zeggen wat ik van de producties vond zonder dat iedereen gelijk wist wie de winnaar was.

De hele lijst met genomineerden is trouwens hier te vinden

Dit is wat ik interessant vond:

 • Dries de Poorter is een Vlaams kunstenaar die heel veel toffe dingen doet met internet en privacy. Hij is nu bezig met een datingwebsite op basis van je browsergeschiedenis.

 • Matt en Joe hebben hun hele (naakte) lichaam gescand en online gezet. Daar kun je mee doen wat je wil.

 • Zeki Müren was misschien wel de grootste Turkse zanger aller tijden. Hij was homoseksueel en een dragqueen, in een Turkije wat daar niet (en misschien nu nog wel minder) cool mee was. In 1996 overleed hij tijdens een live-uitzending op televisie. Beyza Boyacioglu zette een hotline op waar mensen hun verhalen aan Zeki kwijt konden en verzamelde ze op een website.

 • Als je graag wil dat je vrienden je op afstand kunnen helpen met gesprekken dan kun je ze met Crowdpilot laten meeluisteren met je gesprek.

 • Mensen vertellen meer intieme geheimen tegen een schattige kartonnen robot dan tegen hun partner. Dat bewijst Blabdroid.

Hay's activiteiten van de afgelopen tweek

 • In de Melkweg was ik bij een geweldig concert van The Veils (rechts), die muziek maken alsof Tom Waits covers doet van Leadbelly. In het voorprogramma stond Luwten (links), die nog zo obscuur zijn dat ik eigenlijk nergens online muziek van ze kan vinden behalve dit filmpje. Maar mark my words: in 2017 gaan ze heel groot worden (in ieder geval in De Circulaire!).

 • Ik gaf een lezing bij de opleiding Communicatie en Multimedia Design bij de Hogeschool van Amsterdam. Daar komt op z'n tijd nog een video van online zodat u weet wat u heeft gemist.

 • Ik won een hackathon (zie Circulaire #36). Dat weet u al, maar wist u dat ik er ook een filmpje over maakte?

 • Voor de Volkskrant werkte ik mee aan een special over zwevende kiezers.

 • Mag ik in deze rubriek ook gewoon zeggen dat ik de afgelopen tweek veel naar Kraftwerk heb geluisterd? Goede band is dat toch. Perfects heeft een aardige playlist met hun beste werk.

 • Behalve bij Doclab zag ik ook nog wat flatties (dat is de nieuwe hipsterterm voor niet-VR films) tijdens het IDFA. Aanraders voor u om later nog eens te kijken: Dream Empire en vooral Death in the Terminal, een zeer indringende reconstructie van een aanslag in een Israëlisch busstation met behulp van niks anders dan video's van de beveiligingscamera's en interviews met aanwezigen.

De beste linkjes van de afgelopen tweek

Eerst Trump en aanverwante zaken, daarna de rest. Ik had nog twintig andere Trump-links, maar ik werd er zo depressief van dat jullie die nog even van me tegoed hebben.

Dan volgen nu alle niet-Trump gerelateerde linkjes:

De leukste internetgifjes van de afgelopen tweek

U raadt het al: weer dankzij hulp van de fantastische Lotte Belice!

Twee katten die in de bloemen zijn.

Hoe ik me voel als ik op Doclab al die VR-docu's uitprobeer.

En wist u dat één op de vier Europeanen verkrachting 'onder sommige omstandigheden' terecht vindt? RTL vond dat zo interessant dat ze er zelfs een koddig rijmende kop bij bedachten. Ik vind verkrachting persoonlijk niet zo komisch, en de linkerkat op dit gifje denk ik ook niet (of maak ik er dan tóch een grap over?)

Dat was het! Maandag 12 december, dan verschijnt Circulaire #38 alweer. Als u mij nou heel blij wil maken dan abonneert u al uw matties, buren en zakenvrienden op dit nieuwsbriefje. Door ze bijvoorbeeld op dit linkje te laten klikken.

Tot dan!