- De Circulaire
- Posts
- De Circulaire #37 - virtuele katten, apen en echte muzikanten 😺🐵🎵
De Circulaire #37 - virtuele katten, apen en echte muzikanten 😺🐵🎵
Hallau! Terwijl ik aan het uitrusten ben van een vriendenweekendje in Mestreech kunt u lekker in deze Circulaire lezen naar welke films ik ging, welke bandjes ik zag en op welke links ik heb geklikt de afgelopen week. En straks weet ik dat ook van u (dankzij de geweldige tracking in deze nieuwsbrief) en kan ik u daarmee chanteren. Hoije!
Het beste festival voor interactieve documentaires van het afgelopen jaar
Doclab is het onderdeel van het IDFA waar alle documentaires worden vertoond die geen 60 minuten duren en op een plat scherm worden geprojecteerd. Webproducties, VR en stinkende t-shirts (nee, echt) bijvoorbeeld. En ze hebben een kat als logo (zie boven), dus dat is sowieso tof. Vorig jaar zat ik in de jury, maar dit jaar hebben ze me godzijdank niet gevraagd dus kon ik zeggen wat ik van de producties vond zonder dat iedereen gelijk wist wie de winnaar was.
De hele lijst met genomineerden is trouwens hier te vinden.
Dit is wat ik interessant vond:
Dries de Poorter is een Vlaams kunstenaar die heel veel toffe dingen doet met internet en privacy. Hij is nu bezig met een datingwebsite op basis van je browsergeschiedenis.
Matt en Joe hebben hun hele (naakte) lichaam gescand en online gezet. Daar kun je mee doen wat je wil.
Zeki Müren was misschien wel de grootste Turkse zanger aller tijden. Hij was homoseksueel en een dragqueen, in een Turkije wat daar niet (en misschien nu nog wel minder) cool mee was. In 1996 overleed hij tijdens een live-uitzending op televisie. Beyza Boyacioglu zette een hotline op waar mensen hun verhalen aan Zeki kwijt konden en verzamelde ze op een website.
Als je graag wil dat je vrienden je op afstand kunnen helpen met gesprekken dan kun je ze met Crowdpilot laten meeluisteren met je gesprek.
Mensen vertellen meer intieme geheimen tegen een schattige kartonnen robot dan tegen hun partner. Dat bewijst Blabdroid.
Hay's activiteiten van de afgelopen tweek
In de Melkweg was ik bij een geweldig concert van The Veils (rechts), die muziek maken alsof Tom Waits covers doet van Leadbelly. In het voorprogramma stond Luwten (links), die nog zo obscuur zijn dat ik eigenlijk nergens online muziek van ze kan vinden behalve dit filmpje. Maar mark my words: in 2017 gaan ze heel groot worden (in ieder geval in De Circulaire!).
Ik gaf een lezing bij de opleiding Communicatie en Multimedia Design bij de Hogeschool van Amsterdam. Daar komt op z'n tijd nog een video van online zodat u weet wat u heeft gemist.
Ik won een hackathon (zie Circulaire #36). Dat weet u al, maar wist u dat ik er ook een filmpje over maakte?
Voor de Volkskrant werkte ik mee aan een special over zwevende kiezers.
Mag ik in deze rubriek ook gewoon zeggen dat ik de afgelopen tweek veel naar Kraftwerk heb geluisterd? Goede band is dat toch. Perfects heeft een aardige playlist met hun beste werk.
Behalve bij Doclab zag ik ook nog wat flatties (dat is de nieuwe hipsterterm voor niet-VR films) tijdens het IDFA. Aanraders voor u om later nog eens te kijken: Dream Empire en vooral Death in the Terminal, een zeer indringende reconstructie van een aanslag in een Israëlisch busstation met behulp van niks anders dan video's van de beveiligingscamera's en interviews met aanwezigen.
De beste linkjes van de afgelopen tweek
Eerst Trump en aanverwante zaken, daarna de rest. Ik had nog twintig andere Trump-links, maar ik werd er zo depressief van dat jullie die nog even van me tegoed hebben.
Een zakenman die geilt op aandacht uit de media, enorm veel geld heeft, een jongere vriendin heeft en de baas is van het land. We hebben het hier natuurlijk over Silvio Berlusconi, die vier keer president was van Italië. De vergelijking met Trump is snel gemaakt. Cinzia Arruzza schreef wat ze heeft geleerd van het tijdperk-Berlusconi, en hoe dat toepasbaar is voor het tijdperk-Trump.
Eric Tucker uit Austin zag een anti-Trump protest. En even later een paar bussen. Hij maakte een foto van die bussen en tweette: "dit zijn de bussen waar die protestanten in zijn vervoerd". Flauwekul, maar zijn bericht werd toch bijna 400.000 keer gedeeld. Hoe nep nieuws viraal gaat.
Mijn goede vriendin Albertine schreef een liefdesbrief aan het internet én een oproep: let's crowdsource how to break the filterbubble.
C-SPAN heeft naast rechtbankfeeds nu ook een 24-uurs livefeed van de lobby in Trump Tower.
Met al die ellende wil je misschien wat meer doen aan je privacy. Hier is een handleiding hoe je je hele leven versleuteld.
De verkiezing van Trump gaat over heel veel onderwerpen, en er is heel veel over geschreven. Dave Pell vat het allemaal even samen.
Dan volgen nu alle niet-Trump gerelateerde linkjes:
Meng je eigen tweets met die van iemand anders via deze mashup.
Weet je nog? Die e-mail thread waar je baas per ongeluk iedereen op cc had gezet in plaats van bcc? Wees blij dat je niet op cc stond bij die e-mail die naar 1.2 miljoen mensen ging.
Twee TB-303's en een TR-808. Als je weet wat dat is snap je ook waarom het zo vet is dat je ze kan bespelen in je browser.
Voordat Google Analytics Google Analytics was heette het Urchin. Dit is hun geschiedenis.
Een Israëlische startup claimt dat ze op basis van ‘gezichtsprofilering’ kunnen zien of iemand een terrorist is of niet. Handig voor geheime diensten. Maar ik zie ook andere toepassingen: als plugin voor Tinder bijvoorbeeld. Weet je gelijk of je volgende date je misschien wil opblazen!
Stack Overflow (dat is de site waar luie programmeurs opzoeken waarom hun code niet werkt) legt uit waarom het ze niet interesseert of je een ad blocker gebruikt.
Ik maak soms wat rare geluiden in bed (en verwerk ze in muziek), maar sex hebben terwijl ik slaap gaat zelfs mij te ver.
"Die lasagne ziet er lekker uit!", "Maar dat is mijn dochter..." (plaatje)
Via Julia: portretten van veertig jaar geleden overnieuw gemaakt.
Maru, dat is de beste kat ter wereld, in een mouw.
Robert Gagno was een raar kind. Hij praatte niet. Tot kleine Bobby een flipperkast ontdekte. Nu is Gagno misschien wel de beste flipperaar ter wereld.
Hoe je een toilet niet moet inrichten (filmpje).
En tenslotte via Johan: Frans Bromet vroeg in 1998 mensen of ze al een mobiele telefoon hadden.
De leukste internetgifjes van de afgelopen tweek
U raadt het al: weer dankzij hulp van de fantastische Lotte Belice!
Twee katten die in de bloemen zijn.
Hoe ik me voel als ik op Doclab al die VR-docu's uitprobeer.
En wist u dat één op de vier Europeanen verkrachting 'onder sommige omstandigheden' terecht vindt? RTL vond dat zo interessant dat ze er zelfs een koddig rijmende kop bij bedachten. Ik vind verkrachting persoonlijk niet zo komisch, en de linkerkat op dit gifje denk ik ook niet (of maak ik er dan tóch een grap over?)
Dat was het! Maandag 12 december, dan verschijnt Circulaire #38 alweer. Als u mij nou heel blij wil maken dan abonneert u al uw matties, buren en zakenvrienden op dit nieuwsbriefje. Door ze bijvoorbeeld op dit linkje te laten klikken.
Tot dan!