• De Circulaire
  • Posts
  • De Circulaire #36: een echte kerel, rare snacks en de beste nootjes ter wereld 👹🌭🌰

De Circulaire #36: een echte kerel, rare snacks en de beste nootjes ter wereld 👹🌭🌰

Op maandag 14 november is iedereen bekomen van de schrik dat Donald Trump de 45ste president wordt van de Verenigde Staten én komt als doekje voor het bloeden de 36ste Circulaire uit. 

Dat schreef ik in de vorige Circulaire. Bekomen van de schrik ben ík in ieder geval nog niet.

Ik moet jullie teleurstellen. Deze Circulaire wordt géén doekje voor het bloeden. Een groot deel van deze Circulaire gaat over Trump. Ho! Wacht! Niet gelijk op 'delete' drukken! Als u geen zin heeft in Trump scrollt u gewoon lekker even door tot u een kattengifje tegenkomt. Alles na dat (eerste) kattengifje is namelijk vrij van alle verwijzingen naar de grote oranje leider. Weet u dat.

Echte kerels

Het tijdperk van de echte kerels is aangebroken. Trump in Amerika, Poetin in Rusland, Erdogan in Turkije. En straks vast Wilders in Nederland en Le Pen in Frankrijk (een vrouwelijke echte kerel).

Veel mensen hebben op Trump gestemd, maar er zijn ook heel veel mensen die niet op Clinton hebben gestemd. Volgens mij een van de belangrijkste redenen: ze is een sterke vrouw.

In de documentaire The Choice (nog te zien via npo.nl) werd een beeld geschetst over de jeugd van Clinton. In groep 8 was ze het hoofd van de klaar-overs. Op haar viertiende was ze aanwezig bij een speech van Martin Luther King. Bij haar afstuderen mocht ze speechen, als eerste student ooit op haar middelbare school. Ze gaf ook nog eens kritiek op de hoofdspreker, een senator, die de Vietnam-protesten onnodig had genoemd. Hillary Clinton. Echt een strebertje.

Typisch zo’n vrouw waar Donald Trump een hekel aan zou hebben.

Clinton is niet te vertrouwen. Dat is het beeld. Maar ik geloof er niks van. Mensen zoeken een excuus, zoals die e-mails, in plaats van te zeggen dat ze sterke vrouwen eng vinden.

Een hoop van die mensen, en dat zijn mannen én vrouwen, stemden op Trump. Een echte kerel, die gehandicapten belachelijk maakt, van kernbommen houdt, klimaatverandering als een Chinese hoax ziet, oproept om de andere kandidaat dood te schieten en, oh ja, vrouwen graag in hun kutje grijpt.

Een echte kerel dus. En vanaf 20 januari is hij de 45ste president van de Verenigde Staten, samen met zijn gevolg van klimaatontkenners, creationisten, birthers en andere post-waarheid types. 

Wat dat gaat betekenen is onduidelijk, maar ik weet wel: het gaat écht niet meevallen. En de nationalistische partijen in Europa zullen flink winst boeken bij de verkiezingen in 2017. Wilders hier, Le Pen in Frankrijk, Frauke Petry in Duitsland. Want de leider van de vrije wereld is vanaf 2017 een xenofoob en zet de toon.

In een democratisch land is de enige manier om dat te voorkomen: zorgen dat mensen niet op ze stemmen. Door ze te overtuigen, weten wat de problemen zijn en gewoon, door met ze te praten. 

Die mensen zijn namelijk echt niet allemaal achterlijk, racistisch en boos. Dus niet de hele tijd het vingertje heffen. Gewoon thee met ze drinken (of wat sterkers). 

Ook met hen die het liefst stemmen op een echte kerel.

De meest duidende links over Trump van de afgelopen week

Iedereen en z'n kat schreef de afgelopen week een stuk over Trump. Ik heb niet ál deze linkjes gelezen. Maar mijn vrienden (dat zijn uiteraard alle Circulaire-lezers) wel, dus de kwaliteit is gegarandeerd! Tremendous!

Dat was alles wat ik over Trump te melden had. U wordt, net zoals deze kat, wakker uit een nachtmerrie en leest nu de rest van De Circulaire alsof er niks is gebeurd.

Hay's activiteiten van de afgelopen tweek

  • Mijn collega Wendy en ik wilden graag weten of je zelf een #snacksensatie zoals de discodel (dat is een frikandel met mayonaise en discospikkels) kan maken. We hadden volkszanger René Karst en Wendy's moeder als deskundige jury: "Het is met kaas".

  • De HUMAN heeft een prachtige documentairereeks gemaakt over mensen die schulden hebben. We maakten er bij de Volkskrant een longread over mét fragmenten.

  • In samenwerking met studenten van de UvA analyseerden we Nederlandse voornamen van de afgelopen zeventig jaar. Zo heet Nederland. En u kunt zelf een unieke naam genereren voor uw volgende spruit. Driel? Oegel? Annefloos? Het kan allemaal.

Ik won iets

Een maand geleden kreeg ik een mailtje van trouw-Circulaire lezer (en kattengifjesfan) Martijn Kleppe: "Hee Hay, wil je 24 uur in een cel zitten en iets hacken met erfgoeddata?". Ja joh, leuk. 

Die cel was De Vrije Wolf in Utrecht, een van de oudste gevangenissen van Nederland, maar sinds kort getransformeerd tot een verzamelplaats voor bedrijven en creatievelingen. Buurtbewoners geven elke eerste zaterdag van de maand een rondleiding voor 4 euro. Zou ik zeker een keer doen.

Het leek me wel leuk om een Facebook Messengerbot te maken waar je makkelijk met behulp van Wikidata schilderijen en monumenten kon bekijken. Aldus geschiedde. En tot mijn eigen verbazing won ik ook nog (zie foto). De technische jongens en meisjes van de Koninklijke Bibliotheek gaan nu 60 uur ploeteren om mijn afschuwelijke code om te toveren in iets bruikbaars. Wordt vervolgd dus. 

De leukste linkjes van het internet van de afgelopen tweek

De leukste dierengifjes van de afgelopen tweek

Zoals altijd mede verzameld door de geweldige Lotte Belice!

Deze eekhoorn heeft het lekkerstje nootje evar gevonden.

Deze labrador was een dolfijn in een vorig leven.

En deze luiaard is een beetje moe na het lezen van deze gigantische Circulaire.

Prfrfr. Dat was het! 28 november, dan zit ik lekker met vrienden in Maastricht, maar dan verschijnt tóch de 37ste Circulaire

En nog even iets heel anders: wilt u meer weten over digital storytelling en online journalistiek? Uitgelegd door niemand minder dan de prijswinnende hoofdredacteur van De Circulaire? Dat kan! Aanstaande woensdag 16 november namelijk, in Amsterdam. Dan geef ik een lezing. Er zijn nog gratis kaartjes.

Tot dan!