- De Circulaire
- Posts
- De Circulaire #36: een echte kerel, rare snacks en de beste nootjes ter wereld 👹ðŸŒðŸŒ°
De Circulaire #36: een echte kerel, rare snacks en de beste nootjes ter wereld 👹ðŸŒðŸŒ°
Op maandag 14 november is iedereen bekomen van de schrik dat Donald Trump de 45ste president wordt van de Verenigde Staten én komt als doekje voor het bloeden de 36ste Circulaire uit.
Dat schreef ik in de vorige Circulaire. Bekomen van de schrik ben Ãk in ieder geval nog niet.
Ik moet jullie teleurstellen. Deze Circulaire wordt géén doekje voor het bloeden. Een groot deel van deze Circulaire gaat over Trump. Ho! Wacht! Niet gelijk op 'delete' drukken! Als u geen zin heeft in Trump scrollt u gewoon lekker even door tot u een kattengifje tegenkomt. Alles na dat (eerste) kattengifje is namelijk vrij van alle verwijzingen naar de grote oranje leider. Weet u dat.
Echte kerels
Het tijdperk van de echte kerels is aangebroken. Trump in Amerika, Poetin in Rusland, Erdogan in Turkije. En straks vast Wilders in Nederland en Le Pen in Frankrijk (een vrouwelijke echte kerel).
Veel mensen hebben op Trump gestemd, maar er zijn ook heel veel mensen die niet op Clinton hebben gestemd. Volgens mij een van de belangrijkste redenen: ze is een sterke vrouw.
In de documentaire The Choice (nog te zien via npo.nl) werd een beeld geschetst over de jeugd van Clinton. In groep 8 was ze het hoofd van de klaar-overs. Op haar viertiende was ze aanwezig bij een speech van Martin Luther King. Bij haar afstuderen mocht ze speechen, als eerste student ooit op haar middelbare school. Ze gaf ook nog eens kritiek op de hoofdspreker, een senator, die de Vietnam-protesten onnodig had genoemd. Hillary Clinton. Echt een strebertje.
Typisch zo’n vrouw waar Donald Trump een hekel aan zou hebben.
Clinton is niet te vertrouwen. Dat is het beeld. Maar ik geloof er niks van. Mensen zoeken een excuus, zoals die e-mails, in plaats van te zeggen dat ze sterke vrouwen eng vinden.
Een hoop van die mensen, en dat zijn mannen én vrouwen, stemden op Trump. Een echte kerel, die gehandicapten belachelijk maakt, van kernbommen houdt, klimaatverandering als een Chinese hoax ziet, oproept om de andere kandidaat dood te schieten en, oh ja, vrouwen graag in hun kutje grijpt.
Een echte kerel dus. En vanaf 20 januari is hij de 45ste president van de Verenigde Staten, samen met zijn gevolg van klimaatontkenners, creationisten, birthers en andere post-waarheid types.
Wat dat gaat betekenen is onduidelijk, maar ik weet wel: het gaat écht niet meevallen. En de nationalistische partijen in Europa zullen flink winst boeken bij de verkiezingen in 2017. Wilders hier, Le Pen in Frankrijk, Frauke Petry in Duitsland. Want de leider van de vrije wereld is vanaf 2017 een xenofoob en zet de toon.
In een democratisch land is de enige manier om dat te voorkomen: zorgen dat mensen niet op ze stemmen. Door ze te overtuigen, weten wat de problemen zijn en gewoon, door met ze te praten.
Die mensen zijn namelijk echt niet allemaal achterlijk, racistisch en boos. Dus niet de hele tijd het vingertje heffen. Gewoon thee met ze drinken (of wat sterkers).
Ook met hen die het liefst stemmen op een echte kerel.
De meest duidende links over Trump van de afgelopen week
Iedereen en z'n kat schreef de afgelopen week een stuk over Trump. Ik heb niet ál deze linkjes gelezen. Maar mijn vrienden (dat zijn uiteraard alle Circulaire-lezers) wel, dus de kwaliteit is gegarandeerd! Tremendous!
60 miljoen Amerikanen stemden op Trump. En die zijn echt niet allemaal gek, vind deze socioloog die 5 jaar met ze optrok.
Chris Arnade van The Guardian reisde meer dan 160.000 kilometer om supporters van Trump te spreken. Dit is wat hij daarvan heeft geleerd.
De rol van het internet en de sociale media op deze verkiezingen zijn nog nooit zo groot geweest. Maar waarom dachten alle niet-Trump fans dat Clinton president zou worden? Dat komt door de filter bubble, en daar moeten we vanaf.
Dave Pell, van de uitstekende dagelijkse nieuwsbrief Next Draft, schreef over zijn Joodse ouders, die beiden de oorlog hebben meegemaakt, en hoe ze deze verkiezingen hebben beleefd.
Trump en Brexit vanuit historisch perspectief: we’re entering another of those stupid seasons humans impose on themselves at fairly regular intervals.
The Huffington Post duikt diep in de wereld van de Alt-Right.
Glenn Greenwald legt uit wat de Democraten fout hebben gedaan.
Bas Heijne over Trump en de Contra-Verlichting: het gaat weer om de eigen groep, de natie, cultuur en geschiedenis (al dan niet verzonnen).
De Correspondent had twee uitstekende stukken over Trump. Van Rob Wijnberg: de revolte is het nieuwe normaal. En van David van Reybrouck: dit is de nieuwe wereldorde.
En die nieuwe wereldorde zit ook hier: hoe extreem rechts zich rebrand in Europa.
Yoko Ono vatte in 19 seconden goed samen wat veel mensen dachten bij de overwinning van Trump.
Hoe gaat de transitie naar een nieuwe president eigenlijk met al die nieuwe digitale media?
En tenslotte schreef Micha Wertheim een niet bestaande DWDD-aflevering over Trump uit: de elite is altijd iemand anders.
Dat was alles wat ik over Trump te melden had. U wordt, net zoals deze kat, wakker uit een nachtmerrie en leest nu de rest van De Circulaire alsof er niks is gebeurd.
Hay's activiteiten van de afgelopen tweek
Mijn collega Wendy en ik wilden graag weten of je zelf een #snacksensatie zoals de discodel (dat is een frikandel met mayonaise en discospikkels) kan maken. We hadden volkszanger René Karst en Wendy's moeder als deskundige jury: "Het is met kaas".
De HUMAN heeft een prachtige documentairereeks gemaakt over mensen die schulden hebben. We maakten er bij de Volkskrant een longread over mét fragmenten.
In samenwerking met studenten van de UvA analyseerden we Nederlandse voornamen van de afgelopen zeventig jaar. Zo heet Nederland. En u kunt zelf een unieke naam genereren voor uw volgende spruit. Driel? Oegel? Annefloos? Het kan allemaal.
Ik won iets
Een maand geleden kreeg ik een mailtje van trouw-Circulaire lezer (en kattengifjesfan) Martijn Kleppe: "Hee Hay, wil je 24 uur in een cel zitten en iets hacken met erfgoeddata?". Ja joh, leuk.
Die cel was De Vrije Wolf in Utrecht, een van de oudste gevangenissen van Nederland, maar sinds kort getransformeerd tot een verzamelplaats voor bedrijven en creatievelingen. Buurtbewoners geven elke eerste zaterdag van de maand een rondleiding voor 4 euro. Zou ik zeker een keer doen.
Het leek me wel leuk om een Facebook Messengerbot te maken waar je makkelijk met behulp van Wikidata schilderijen en monumenten kon bekijken. Aldus geschiedde. En tot mijn eigen verbazing won ik ook nog (zie foto). De technische jongens en meisjes van de Koninklijke Bibliotheek gaan nu 60 uur ploeteren om mijn afschuwelijke code om te toveren in iets bruikbaars. Wordt vervolgd dus.
De leukste linkjes van het internet van de afgelopen tweek
Helemaal gratis en voor niks: een website waar je interactieve les in muziektheorie kan krijgen.
Hoe lastig was het om 25 jaar geleden als expat in Japan te wonen? Heel lastig.
In Japan hadden ze trouwens ooit het idee om het grootste gebouw ter wereld neer te zetten: de X-Seed 4000.
Best wel deprimerend: wat deed David Bowie op jouw leeftijd?
Een theremin en een kat (video).
Een man bouwde Alexa (dat is de Siri / Cortana van Amazon) in een zingende vis. Het resultaat zal je doen huiveren.
Hoe werkt een honingraat? (gifje)
Via de nieuwsbrief van Joost: waarom de Amerikaanse overheid in 1970 zes miljard dollar uitgaf om een piramide te bouwen.
Nog eentje via Joost: wat je krijgt als je voor $50 gaat funshoppen in Huaqiangbei, een van de grootste markten voor electronica in China.
Journaliste Karin Spaink schreef een column over vaccineren: het benadrukken van ieders eigen keuzes doet ons allemaal de das om.
Hoeveel mensen zouden 1 dollar betalen om te zien hoeveel mensen 1 dollar hebben betaald om te zien hoeveel mensen 1 dollar daarvoor hebben betaald. Dollar. Hoeveel. Ben je ook zo benieuwd?
Videocompressie, hoe werkt dat eigenlijk?
In Frankrijk heeft een man drie maanden voorwaardelijk gekregen omdat hij zijn wifi-netwerk vernoemde naar IS.
Goed nieuws: het Europese hof heeft besloten dat e-books hetzelfde zijn als boeken van papier, waardoor bibliotheken e-books kunnen gaan uitlenen zonder uitgevers om toestemming te vragen.
Jonas legt uit wat Big Data doet voor de gedragswetenschappen.
Er is een nieuwe reeks van Planet Earth begonnen bij de BBC. De scène van een hagedis die door slangen wordt aangevallen is nu al een klassieker.
Kunt u zich nog dat gifje herinneren van de man die zich verkleedde als het favoriete speeltje van zijn hond? Bij katten werkt het wat minder goed.
Wat ik ook al jaren vind is gemeengoed bij nieuwssite Quartz: geen standaard advertenties via Google (en bijpassende virussen, onveilige code en andere troep) maar een eigen advertentienetwerk met kwaliteit.
Via de media-nieuwsbrief van Elger: hoe Buzzfeed wereldwijd z'n listicles aan de man brengt.
Jaap Meijers legt eindelijk eens helder uit wat een blockchain is.
Via Eric: maak WordArt alsof het 1995 is.
Dekenstelende Circulaire-lezers: dit doe jij elke nacht je partner aan.
En tenslotte: de meest frustrerende video op het internet.
De leukste dierengifjes van de afgelopen tweek
Zoals altijd mede verzameld door de geweldige Lotte Belice!
Deze eekhoorn heeft het lekkerstje nootje evar gevonden.
Deze labrador was een dolfijn in een vorig leven.
En deze luiaard is een beetje moe na het lezen van deze gigantische Circulaire.
Prfrfr. Dat was het! 28 november, dan zit ik lekker met vrienden in Maastricht, maar dan verschijnt tóch de 37ste Circulaire.
En nog even iets heel anders: wilt u meer weten over digital storytelling en online journalistiek? Uitgelegd door niemand minder dan de prijswinnende hoofdredacteur van De Circulaire? Dat kan! Aanstaande woensdag 16 november namelijk, in Amsterdam. Dan geef ik een lezing. Er zijn nog gratis kaartjes.
Tot dan!