• De Circulaire
  • Posts
  • De Circulaire #167: de Starts Thursday-editie 📽

De Circulaire #167: de Starts Thursday-editie 📽

Hallo! De afgelopen twee en een half jaar ben ik bezig geweest met een site vol met bioscoopdia's. Als u nog niet weet wat dat is dan weet u dat wel als u deze nieuwsbrief heeft uitgelezen.

Wat u ook weet als u deze nieuwsbrief heeft uitgelezen: dat oude Britse mannen goed kunnen rappen, mensen met een rare lach samen in een talkshow zetten hilarisch is en dat honden Transformers niet snappen.

Veel plezier dus, met deze Circulaire!

Het begon op donderdag

Het was begin februari 2020. In de kranten ging het over welke democraat het tegen Trump zou opnemen in de Amerikaanse verkiezingen. Er waren berichten over een 'SARS-achtig virus' dat opdook in het Chinese Wuhan. Én mijn Amerikaanse vriend Rob zat bij de chef kattengifjes en mij aan de keukentafel te vertellen over zijn grote hobby: het verzamelen van cinema slides.

Als u een beetje mijn leeftijd heeft (ergo: u was uit de luiers toen Kurt Cobain overleed) dan heeft u wellicht zelf ook nog wel eens een cinema slide, in goed Nederlands een bioscoopdia, gezien. Het waren de dia's die rondom de hoofdfilm werden getoond om reclame te maken. Voor nieuwe films bijvoorbeeld, maar ook voor de lokale middenstand.

Rob is restaurateur van stomme films, voornamelijk uit de eerste decennia van de vorige eeuw. Op die manier kwam hij in aanraking met bioscoopdia's en begon ze te verzamelen. En niet alleen fysiek, maar ook digitaal: door collecties van andere verzamelaars te scannen. De verzameling bestond uit een grote berg aan JPG's op zijn harde schijf en een kolossale Excel-sheet met 11.500 rijen en 27 metadatavelden. Dat zou toch handiger moeten kunnen. Bovendien was hij de enige die de collectie kon bekijken.

U voelt 'm misschien al een beetje aankomen: om die reden zat hij aan de keukentafel. Kon ik geen fraaie website voor hem bouwen waar hij al die slides op kon laten zien? Nou, dat leek me heel leuk. Trouwe lezer Wendy hielp met de vormgeving van de site en aldus geschiedde.

Tijdens de pandemie ging ik aan de slag. Na wat onderzoek besloot ik om de hele site te bouwen op basis van WordPress. Maar dan niet, zoals vaak gebeurt, met een hoop plugins, maar alles from scratch. Ik ben er trots op dat de site draait zonder één plugin. Door gebruik te maken van een bestaand CMS hoefde ik een hoop dingen zelf niet te bouwen, zoals een media library en een fijne interface om de data te bewerken.

Rob heeft de afgelopen maanden vlijtig slides ingevoerd (het zijn er meer dan 7.100 op het moment van het schrijven). Het duurde iets langer dan ik had verwacht, want we zijn twee en een half jaar verder. Maar de site is nu eindelijk, officieel, gelanceerd en u kunt 'm ook gaan bekijken.

Mediadieet

Wat ik de afgelopen tijd las.

  • Amusing Ourselves to Death door Neil Postman (1985). Essay over hoe televisie het publieke debat verandert. Het centrale argument van Postman is dat alles op televisie automatisch entertainment wordt. Een inhoudelijke discussie is daardoor onmogelijk. Dit geldt volgens hem ook voor een programma als Sesamstraat: kinderen wordt niet bijgebracht om te houden van leren, maar om te houden van televise. Soms is Postman misschien wat te romantisch over het pre-televisie tijdperk, toen het gedrukte woord nog dominant was. Toch is dit boek met zijn bijna veertigjarige leeftijd opmerkelijk actueel en leesbaar. (★★★★)

De beste linkjes

  • Stable Diffusion is een open-source text to image neuraal netwerk. En voor die teksten, de zogenaamde prompts, is het best handig als je een zoekmachine hebt voor inspiratie. Die zoekmachine is lexica.art.

  • Een Zweedse mediakunstenaar speelde met die neurale netwerken en ontdekte opeens iets heel raars: opvallend vaak kreeg ze beelden van een griezelige oude vrouw met een huidprobleem. Ontmoet Loab, het monster van de latent space.

  • Je kan nu je stem aanpassen met behulp van AI: Koe Recast.

  • Gebruik je Chrome met een adblocker? Dikke kans dat je dan begin 2023 een andere browser moet gaan gebruiken. Chrome maakt het vanaf dan namelijk praktisch onmogelijk om adblockers te gebruiken.

  • In Den Bosch is recent een kruising herontworpen voor fietsers en voetgangers. YouTuber Bicycle Dutch laat zien dat zelfs in een fietsland als Nederland ontwerpers dat kunnen verkloten.

De beste gifjes

Lotte Belice, de chef kattengifjes, was vorige week jarig! Ik heb haar een weekendje Maastricht gegeven (tips voor accomodaties, gecancelde musea en de beste vlaai zijn welkom). Ik ben benieuwd of jullie aan de selectie van gifjes kunnen zien dat ze nu ouder en wijzer is!

Deze hond is in ieder geval niet heel wijs en zou beter voor zich moeten kijken.

Deze kat is nog niet op de hoogte van de nieuwste Tiktok-challenge.

En deze hond snapt Transformers niet.

En u snapt het wél: dat was het weer voor deze Circulaire!

De volgende Circulaire verschijnt op maandag 17 oktober in je mailboxje.

Tot dan!

Twee lezers doneerden de afgelopen twee weken aan deze nieuwsbrief, waarvoor heel veel dank! Vind je deze nieuwsbrief ook leuk om te lezen? Of kijk je er elke keer weer enorm tegenop? In beide gevallen is het een goed idee om een donatie te overwegen. Alle kleine beetjes helpen (of heel veel, als je liever wilt dat ik ermee ophoud). Wil je een keer vrijblijvend praten voor een klus of gewoon zomaar? Plan een koffiedate in. Ben je nog steeds aan het lezen? Bedankt, hier is een bonusfilmpje speciaal voor jou.