• De Circulaire
  • Posts
  • De Circulaire #156: de boel-aan-de-hand editie 👐

De Circulaire #156: de boel-aan-de-hand editie 👐

Hallo!

Ik weet even niet meer wat ik aanmoet met al het nieuws, er is nogal een boel aan de hand. Het is precies twee jaar geleden dat de eerste lockdown in Nederland een feit was, en dat had ik graag willen vieren(????) met een interactieve tool die laat zien hoe de maatregelen veranderden in die afgelopen twee jaar. Maar er kwam een oorlog tussen en ik heb het tooltje niet afgekregen. Misschien was ik ook gewoon een beetje lui en had ik andere dingen aan m'n hoofd, maar Putin van alles de schuld geven is wel zo makkelijk.

Oh ja, de oorlog. Veel televisienieuws kijk ik niet meer, want van alle ellende op journaals krijg ik vooral een enorm machteloos gevoel, en zelfs de stukken in de krant over Oekraïne sla ik vaak over. Het enige wat ik nog wél volg is de podcast van Ezra Klein. De laatste weken heeft hij veel gasten die zinnige dingen zeggen over de oorlog, zoals Rusland-kenner en schrijver Masha Gessen. Een aanrader als je op de hoogte wilt blijven, maar niet elke avond wakker wilt liggen met een depressie. Van de andere kant: Masha Gessen noemt de "minst slechte" uitkomst van de huidige situatie dat Rusland half Oekraïne inneemt en Zelensky vermoordt. Vanaf daar is het een glijdende schaal naar invallen in voormalige Sovjet-staten als de Baltische staten en Polen en in het uiterste geval een kernbom op Polen. Ik hoop dat ons die tijdlijn bespaard blijft.

Terwijl we worden overspoeld met nieuws over Oekraïne is het opvallend stil rondom de gemeenteraadsverkiezingen. Ik woon in Amsterdam en schrijf dit stukje op zondagmiddag, vlak voor de verkiezingen. Op de belangrijkste media voor de hoofdstad, zoals Het Parool en AT5, is nauwelijks aandacht voor de belangrijkste gemeentelijke politieke gebeurtenis in vier jaar. Bij de vorige gemeentelijke verkiezingen, in 2018, constateerde ik ook al dat er nauwelijks reuring was over de verkiezingen. Terwijl je zou zeggen dat er genoeg belangrijke thema's zijn waar partijen over kunnen debatteren.

Tenslotte iets van minder belang maar waar ik wél iets inhoudelijks over kan zeggen. De Groene Amsterdammer publiceerde na een half jaar onderzoek en interviews een lang stuk over de werksfeer op de Nederlandstalige Wikipedia. Een onderwerp waar ik al lang bij betrokken ben. Het stuk is helaas naar mijn mening (en ook die van veel andere Wikipedianen) nogal clichématig en eenzijdig. Dat er een oververtegenwoordiging is van witte hoogopgeleide mannen op de encyclopedie wordt gepresenteerd als een scoop (spoiler alert: dat was 17 jaar geleden toen ik begon ook al zo). Dat er ook al 17 jaar eindeloos veel initiatieven zijn om het project diverser te maken wordt echter nauwelijks in het stuk genoemd. Afijn, de rest van mijn kritiek kunt u lezen op Twitter, net zoals het weerwoord van één van de auteurs.

Gelukkig waren er ook nog wat vrolijke dingen te melden, zoals dat mijn geliefde chef kattengifjes iets anders wil met haar leven en ú haar daarbij kan helpen. En verder vindt u natuurlijk weer de beste linkjes en gifjes in deze nieuwe Circulaire.

Veel leesplezier!

Ingezonden mededeling van de chef K.

Lotte Belice, mijn geliefde chef kattengifjes, is toe aan een nieuwe uitdaging in haar werkzame leven (naast het zoeken van kattengifjes). Daarom wil ze graag deze plek gebruiken om uw aandacht te vragen voor het volgende:

Ik ben ontzettend nieuwsgierig en wil mezelf blijven ontwikkelen. Het afgelopen jaar merkte ik dat ik op werkgebied gestagneerd ben en toe ben aan een nieuwe stap. Maar wat? Dat ga ik de komende maanden uitzoeken. Ik wil graag digitale projecten blijven doen, maar wil verder kijken dan de cultuursector. Dat doe ik door met mensen koffie te drinken en korte stages te lopen. Heb jij een goed idee? Ik hoor het graag!

De hele oproep is te lezen op LinkedIn. Als u in contact wilt komen dan kan dat via LinkedIn, of stuur direct een mail naar [email protected].

Mediadieet

Wat ik de afgelopen bezocht en keek.

  • Efterklang. Voor het eerst in meer dan twee jaar(!) was ik weer bij een concert, van de Deense indieband Efterklang in het Zonnehuis in Amsterdam. Efterklang speelt vrij rustige, dromerige indiepop. Het was ook daarom een verrassing dat ze aan het einde van het concert alle remmen losgooiden en ze er een technoparty van maakten. Hopelijk het begin van een prachtig concertjaar. (★★★☆)

  • Blindness Live. Toneelstuk en 'audio-ervaring' gebaseerd op het boek van José Saramago. Wat zou er gebeuren als er een pandemie van besmettelijke blindheid plaatsvindt? De audio-ervaring (waarin actrice Juliet Stevenson in je koptelefoon praat) is goed uitgevoerd. Wel wat vreemd is de keuze voor maar één actrice in het hele stuk. Niks ten nadele van Stevenson, die prima speelt, maar in deze post-corona versie (het stuk is oorspronkelijk ontwikkeld in een social distanced variant) was een extra acteur wel goed geweest in een verhaal dat draait om hoe mensen met elkaar omgaan in tijden van crisis (★★☆☆)

  • Jeen-Yuhs. Driedelige documentaire over Kanye West. Coodie Simmons ontmoette Kanye West In 1998. Een tijdje later besloot hij een documentaire te maken en West intensief te gaan volgen rondom zijn debuutalbum The College Dropout (2004). Nu, na meer dan 20(!) jaar is het af. Na zijn debuut werd Kanye een superster en raakte hij en Coodie elkaar uit het oog, tót het begin van de pandemie. Het verschil met de periode rond zijn debuut is dramatisch: Kanye heeft zich omringd met een entourage die vooral van hem profiteert terwijl hij zich verliest in zijn bipolaire en megalomane manies. We zien alles vanuit het oogpunt van Coodie, en dat maakt het extra pijnlijk. Zelden werd de gekte van het supersterrendom zo dichtbij en zo indringend in beeld gebracht. Te zien op Netflix. (★★★★)

De beste linkjes

De beste gifjes

Lotte Belice, mijn superhandige chef kattengifjes, heeft zich recent helemaal op het klussen gestort. Sindsdien gaan onze conversaties alleen nog maar over kimband, het verschil tussen acrylaat- en siliconenkit en voorstrijken. Gelukkig heeft ze ook nog wat leuke gifjes bij elkaar kunnen klussen!

Dit schildpadje wil liever niet worden schoongemaakt.

Deze hond wil gewoon éven geen gezeur aan z'n kop.

En deze dikdik ontdekt een verborgen camera.

Dat was het!

Je hartgebied bloeit weer op bij liefdevolle zelfzorg. Soms doe je de deur naar je hart dicht, maar met hartmeditatie, ontspanning van het borstgebied en expressie (werken met het verhaal "Het mooie hart") kun je een gevoel van Zijn bereiken. Dat kan tijdens een weekendretraite in een Dominicanenklooster in het Gelderse Huissen (koorgebed facultatief) die eindigt op maandag 28 maart.

Maar je kan ook in stilte die dag je mailbox openen en daar de nieuwe Circulaire toegang verlenen tot de mildheid en mededogen van je hart.

Namasté!

Ook de afgelopen twee weken doneerde er weer een trouwe lezer aan deze nieuwsbrief. Lees je mijn nieuwsbrief met plezier? Overweeg dan eens om een kleine donatie te doen.