- De Circulaire
- Posts
- De Circulaire #155: de er-is-altijd-ellende editie 🇺🇦
De Circulaire #155: de er-is-altijd-ellende editie 🇺🇦
De Chef Kattengifjes en uw hoofdredacteur zaten de afgelopen twee weken in quarantaine (corona, misschien heeft u er wel eens van gehoord). Het viel gelukkig mee. Een paar dagen na de quarantaine gingen alle mondkapjes af, verdwenen QR-codes én vielen de Russen Oekraïne binnen.
We vallen dus van de ene crisis in de andere. Ik stond gisteren met 15.000 anderen op de Dam in Amsterdam om te demonstreren tegen deze zinloze gestoorde actie van meneer Vladimir P. uit Moskou. Ik vind het een beangstigende tijd. Putin deinst er niet voor terug om te dreigen met kernwapens en heel Europa mee te slepen in zijn grootheidswaanzin. Ondertussen raken talloze onschuldige Oekraïners ontheemd, gewond en vermoord en dreigt voor de zoveelste keer een bezetting.
De sterkste speech op de Dam gisteren was van honorair consul Karel Burgers Dirven. Hij riep op dat de Nederlandse kerken zich zouden moeten wenden tot hun collega's in Rusland, zodat die zich uitspreken tegen de oorlog. En hij riep de Nederlandse regering op om Russische bedrijven die het Nederlands fiscaal recht gebruiken om geld naar Rusland weg te sluizen aan te pakken. Desondanks vind ik het mooi om te zien dat de EU met 27 lidstaten toch in staat blijkt te zijn om daadkrachtige beslissingen te nemen, zoals het verbannen van Russische banken uit het betalingssysteem Swift.
Maar klaar met deze ellende zijn we nog lang niet. Om je toch een beetje op te vrolijken heb ik gelukkig ook nog wat kattengifjes en ander vertier.
Ik wens je veel leesplezier, maar vooral veel vrede met deze Circulaire.
Mediadieet
Wat ik luisterde, bezocht en las.
The Trojan Horse Affair. Achtdelige podcastserie over een mysterieuze brief die de gemeenteraad van Birmingham in 2013 ontving. Daarin werd gewaarschuwd dat op scholen een extreme Islamitische ethiek werd gedoceerd. Er bleek weinig van te kloppen, maar desondanks werden ingrijpende anti-terrorisme maatregelen ingevoerd. Maar wie schreef die brief? Dat wordt uitgezocht door een interessant duo: podcastlegende Brian Reed (van S-Town) en de verse van doktor tot journalist omgeschoolde (Islamitische) Hamza Syed. De wrijving en ongemakkelijkheid in hun werkrelatie geeft veel gelaagdheid aan de productie. (★★★☆)
Revolusi!. Tentoonstelling in het Rijksmuseum Amsterdam over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tussen 1945 en 1949. Een groot en complex onderwerp, dat gefragmenteerd en met weinig diepgang wordt overgebracht in de (te) kleine zalen van de Philipsvleugel. Meeste indruk maken de persoonlijke objecten, zoals de ontroerende waterverftekeningen van de destijds 11-jarige Mohammad Toha Adimidjojo. Maar wie zich écht wil verdiepen in dit onderwerp is beter uit met het gelijknamige boek en de podcast van David van Reybrouck. Nog te zien tot 5 juni. (★★☆☆)
How to Make the World Add Up. Boek van econoom en journalist Tim Harford over cijfers. Ik dacht dat dit een beginnershandleiding voor statistiek zou zijn. Maar het echte onderwerp is hoe mensen (meestal actuele) cijfers verkeerd interpreteren. Harford gebruikt tien 'geboden' om te laten zien hoe het dan wél moet. En het belangrijkste instrument om dat te bereiken: geen groot talent voor wiskunde maar oprechte nieuwsgierigheid. (★★★☆)
Het kinetische web
Ik ben sinds een tijdje bezig om mijn oude projecten die het om verschillende redenen niet meer doen weer te fixen. Meestal geef ik ze dan ook gelijk een oppoetsbeurt en breng ik ze weer bij de tijd. De laatste in dat rijtje is The Kinetic Web (oorspronkelijk uit 2012) waarmee je van een website een kinetische sculptuur kan maken.
De beste linkjes
Is Google Slides een matig product of met opzet zo slecht gemaakt om je te trollen?
Webexposities die worden samengesteld op basis van automatisch herkende onderwerpen in een grote set van kunstwerken.
YouTuber The 8-Bit Guy heeft een documentaire gemaakt over de computer uit 1985 die z'n tijd ver vooruit was: de Commodore Amiga 1000.
Slechteriken in films hebben iets gemeen: een uitstekende smaak in modernistische architectuur. (via David)
Ontwerper Marc Teyssier maakt nieuwe input devices voor computers die...verontrustend zijn.
Joel Coen maakte voor de eerste keer een film zonder zijn broer Ethan. Daar heeft Ethan wel een mening over.
Cory Doctorow legt uit waarom Facebook nu mogelijk op z'n retour is.
Nu we het toch over Facebook hebben: deze obscure extreemrechtse website doet het inmiddels beter daar dan de New York Times en de Washington Post.
Begin van deze eeuw kregen een aantal blinde mensen een implantaat waarmee ze beperkt zicht terugkregen. Maar het bedrijf achter de technologie is failliet en de technologie (en het zicht van die mensen) begint te falen.
Een onbegrijpelijk videokanaal op YouTube: een man die met allerhande hulpmiddelen tientallen "teken" van z'n ledematen afhaalt. Is dit wat er tegenwoordig nodig is om het algoritme van YouTube te bespelen? Kan iemand mij dit uitleggen? Help? Voor wie zich zorgen maakt: het zijn eigenlijk de vruchten van de wonderboom en niet echt teken. (via een trouwe maar begrijpelijk anonieme lezer).
Altijd handig om te weten: hoe gebruik je een pinpas (1985)?
Een net geopereerde uil wordt terug in z'n kooi gezet en dat gaat niet helemaal goed.
Deze compilatie van genderreveals-filmpjes is vooral erg treurig.
Een schoolmeisje wordt ten huwelijk gevraagd door een klasgenootje en dat gaat op een vrij aparte manier.
Om bij te blijven: als de jeugd het opeens heeft over emotional damage dan komt dat uit dit filmpje.
De beste gifjes
Afgelopen week hoorde ik dat een trouwe lezer zich afvroeg wie toch de "Chef K." was die zo her en der opduikt in deze nieuwsbrief. Gelukkig had hij een andere trouwe lezer in de buurt die het wist: dat is natuurlijk Lotte Belice, mijn geweldige Chef Kattengifjes die deze rubriek cureert!
Met die Chef K. doe ik trouwens dit als dank voor haar geweldige bijdrages.
Pas op voor het afschuwelijke moerasmonster!
En dit is het tragische lot van harige uitslovers.
Over precies twee weken is het maart de 14de, dus 3.14. Ook wel bekend als π-dag (want 3.1415926etcetera). Op die dag komt tevens de volgende Circulaire uit. Je vraagt je af hoe groot de kans is dat de verzenddatum van deze nieuwsbrief precies op die dag valt. Gelukkig weten we dat nu! In de vorige editie vroeg ik me dat namelijk ook al af, want toen viel de verzenddatum op Valentijnsdag. Hoe groot is de kans dat de verzenddatum van De Circulaire in het zevenjarig bestaan precies op die dag valt? Trouwe lezer Ionica mailde me:
Dit is best een ingewikkelde vraag. Ik ging lezen over de Doomsday rule en vroeg me af welke periodes van 7 jaar je zou moeten meenemen en hoe je de verzenddag moest modelleren. Tot ik bedacht dat de vraag veel eenvoudiger is: de kans dat de afgelopen 7 jaar geen één Valentijnsdag op een verzenddatum viel is 100%, want dat is al gebeurd. Kom maar door met die stickers.
Nou, het is dus eigenlijk heel simpel. Ionica heeft de stickers inmiddels binnen. En u uw portie kattengifjes en linkjes want dat was het voor deze editie.
Tot pi!
Lees je met plezier deze nieuwsbrief? Overweeg dan om €3.141592 (of iets meer) te doneren aan deze nieuwsbrief. Dat kan heel makkelijk via dit linkje. Alvast bedankt!