• De Circulaire
  • Posts
  • De Circulaire #154: de valentijnseditie πŸ’˜

De Circulaire #154: de valentijnseditie πŸ’˜

Hallo lieve trouwe lezers! In het zevenjarig bestaan van deze nieuwsbrief is de verzenddatum nog nooit gevallen op Valentijnsdag. Je vraagt je eigenlijk af hoe groot de kans is dat zoiets gebeurt. Misschien zijn er nog slimme lezers die dat voor me uit kunnen rekenen (de eerste krijgt een setje stickers).

In deze editie gaat een groot deel over audio (puur toeval), maar ik heb ook een gifje van een hele irritante kat, een hashgeit en een Rickroll.

Veel plezier met deze Circulaire!

Van Bommel van Dam op Wikidata

Een tijdje geleden las ik in de nieuwsbrief van Architectenweb dat het museum van Bommel van Dam in Venlo was verbouwd. Ik kom zelf uit Nijmegen, maar mijn familie komt uit Venlo dus ik heb wel een zekere band met de stad. Ik zag dat de site van het museum ook was vernieuwd Γ©n dat ze nu de complete collectie online hebben staan.

Het leek me een goede aanleiding om hun complete collectie te scrapen en op Wikidata te zetten (as you do). Ik stuurde een mailtje om mee te delen dat ik al hun 344 werken op Wikidata had gezet. Ik kreeg een heel vriendelijk mailtje terug: wat leuk, maar had je gezien dat er inmiddels bijna 14.000 werken online staan?

Gelukkig waren ze ook zo vriendelijk om hun complete collectie als een Excelsheet naar me op te sturen. Die heb ik toen vervolgens verwerkt, door onder andere de kunstenaars te koppelen aan Wikidata-items. Een leuk klusje, waar ik met de Chef K. nog een avond tijdens de Kerstvakantie aan heb besteed.

Daarna kon ik eindelijk mijn "bot" op Wikidata laten draaien om de werken er op te zetten. Dat heeft bijna een maand geduurd (want er zijn wel meer mensen die Wikidata bewerken). Maar inmiddels is dat klaar en staan er 13.656 kunstwerken uit het museum van Bommel van Dam op Wikidata.

Het aardige is dat omdat dit allemaal linked data zijn, er ook veel meer informatie kan worden gekoppeld. Je kunt bijvoorbeeld de geboorteplaatsen van alle kunstenaars in de collectie op de kaart zetten. Of de verhouding zien van werken van mannen en vrouwen in de collectie. En iedereen kan al die items aanvullen en verbeteren.

De beste podcasts van 2021

In januari kon je stemmen voor je favoriete podcast van 2021 op een site die ik bouwde voor het Podcastnetwerk. Zo'n 750 mensen deden dat (waaronder veel via deze nieuwsbrief, bedankt!). En we hebben een winnaar. Wie zou het zijn?.

Mediadieet

Wat ik recent luisterde en keek.

  • Dragon New Warm Mountain I Believe in You. Vijfde plaat van indie-darlings Big Thief. Op dit dubbelalbum gaan ze niet een hele nieuwe kant op, maar verdiepen ze vooral hun bestaande sound. Dat allemaal ondersteund door de heerlijk snerpende stem en het gitaarspel van Adrianne Lenker. Mocht je ze willen zien: de show in Tivoli is al uitverkocht, maar ze spelen ook op Best Kept Secret. (β˜…β˜…β˜…β˜†)

  • Het geheim van Rijswijk. Tiendelige NRC-podcast over de moord op drie leden van een Rijswijks bandje in 1985. Podcasts zijn een mooi medium om te laten horen hoe onderzoeksjournalistiek werkt, en daar maken ze hier goed gebruik van. Verder worden de spanningen in de Surinaamse gemeenschap net na de onafhankelijkheid van 1975 uitgelegd, en snap je wat dat te maken heeft met die moord. (β˜…β˜…β˜…β˜†)

  • Get Back. Documentaire (8 uur) van Peter Jackson over de totstandkoming van de laatste release van The Beatles. Veel van de discussies rond deze docu gingen over de vraag of het Γ©cht interessant blijft om the boys twintig keer middelmatige nummers als Two of Us te horen repeteren. Ik denk van wel. Je ziet de meest invloedrijke popband aller tijden worstelen met hun creatieve proces, en ondertussen veel grappen en flauwekul met elkaar uithalen. Dat biedt mij als creatief persoon veel troost en hoop. The Beatles blijken ook maar gewoon vier normale (maar zeer getalenteerde) lads uit Liverpool. (β˜…β˜…β˜…β˜…)

De beste linkjes

De beste gifjes

Lotte Belice, mijn kritische Chef Kattengifjes, is zich de laatste tijd aan het verdiepen in klussen. Inmiddels heeft ze een cursus tegelzetten geboekt. Als in de volgende Circulaires John Williams opduikt weet u waarom!

In het vogelrijk is nu ook een Me Too-schandaaltje uitgebroken.

In het geitenrijk zijn coffeeshops ontdekt.

En in het kattenrijk doen katten wat ze altijd doen: irritant.

En dat was het!

Heeft u wel eens gehoord van vriendschap? Dat is fijn en leuk en helpt ook als steun in moeilijke tijden. Maar je moet wel realistische verwachtingen hebben. En een actieve houding. En als je geen vrienden hebt kun je altijd nog een goede vriend worden van jezelf tijdens deze online cursus.

Of je blijft lid van deze nieuwsbrief en je ontvangt je beste vriend op maandag 28 februari om 20.00 in je mailbox.

Tegen die tijd mogen we hopelijk ook weer uit quarantaine want de Chef K. is vanochtend positief getest. Gelukkig heeft ze verder weinig klachten. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar in mijn omgeving is echt iedereen momenteel besmet. Het lijkt wel alsof ik op dit moment meer mensen ken die positief zijn dan negatief. Laten we het hopen dat dit de laatste keer is.

Tot na de quarantaine!

Twee trouwe lezers doneerden de afgelopen twee weken aan deze nieuwsbrief. Heb jij een ontzettende tyfushekel aan De Circulaire? Dan zou ik niet doneren (waarom lees je dit dan?). Maar als je géén grafhekel hebt aan deze nieuwsbrief overweeg dan eens een donatie. Alvast bedankt!