De Circulaire #151: de nieuwjaarseditie 🥂

Een nieuw jaar, een nieuwe serie Circulaires. Een extra hartelijk welkom aan de dertig nieuwe lezers die zich hebben aangemeld. Ik heb geen idee waar jullie vandaan komen (reply vooral en laat het me weten) maar hoop dat jullie je hier thuis voelen. In deze nieuwsbrief vind je om de twee weken de vijftien beste linkjes van het internet aangevuld met een drietal met veel zorg uitgekozen (katten)gifjes. In deze editie verder wat ik de afgelopen twee weken las en de uitslag van de traditionele lezersenquête.

Ik wens u allemaal een prachtig, gezond en hopelijk iets minder pandemisch 2022.

De lezersenquête

In de vorige Circulaire vroeg ik u om de jaarlijkse lezersenquête in te vullen. 53 mensen deden dat (zo'n 5% van mijn trouwe lezers), waarvoor hartelijk dank.

Gemiddeld geeft u deze nieuwsbrief een 8.6. Dat is een tiende punt lager dan in 2020, maar dat lijkt me geen reden voor paniek. Zoals elk jaar gaf niemand een cijfer lager dan een 7.

Gewichtige vragen

Wat vindt u goed aan deze nieuwsbrief? Dat het een "opkikkertje in klotetijden" is en "een hoogtepunt in mijn dorre coronabestaan". Verder "de toon, meneer" en dat het "fomo soothing" is (?). Samengevat ziet u De Circulaire als een verrassende verzameling van actuele linkjes en gifjes, opgeschreven met een humoristische en optimistische stijl. Bedankt!

Wat kan er beter? Geen linkjes naar artikelen achter betaalmuren of waar je een account voor moet hebben (kom ik in een volgende editie op terug). Zoals altijd "meer kattengifjes" en "minder kattengifjes" (ik hou het op drie). "leukere plaatjes (ik wil ook wel eens illustraties/collages voor je maken)" (ik hou me aanbevolen!) en "ik geef niets om muziekgerelateerde items. Maar goed, mijn smaak is Franse chansons, ABBA en het Russian Red Army Choir". Speciaal voor jou: het Russian Army Choir doet ABBA.

Wat mist u? "Het live zien van Hay" (kom gerust een keer op de koffie). "Meer pandaberen" (suggesties welkom). Meer culinaire recensies, leuke API's, dingen over taal en eten. Puzzels en easter eggs. "Mijn favoriete fictieboeken" (graag gedaan Corina!). En "Linkjes naar begrijpelijke informatie voor je bejaarde moeder". Doe ik mam!

Lichte vragen

Moet er een Circulaire-Slack, Telegram of Discordgroep komen? Tweederde vond van niet, en de rest was zo verdeeld over het medium dat ik dit maar even laat zitten.

Ministers. Ik vroeg u suggesties te doen voor ministers in het nieuwe kabinet Rutte-IV. Twee mensen hadden voorkennis (of geluk) en voorzagen Robbert Dijkgraaf op OCW en Ernst Kuipers op VWS (hele lijst hier).

De suggesties die het niet haalden:

  • Vier mensen willen Marleen Stikker van de Waag als staatssecretaris Digitale Zaken (het wordt Alexandra van Huffelen).

  • Paul de Leeuw als minister voor communicatie en voor "de algehele gezelligheid".

  • Maarten van Rossem als premier (in ieder geval leukere persconferenties).

  • "Hay Kranen op het ministerie van internetdingen en Barrie op het ministerie van knuffelaangelegenheden". Ik heb geen enkele politieke aspiraties en ik denk dat het te traumatiserend is voor Barrie.

  • En tenslotte: "Je mag 't niet zeggen, maar ik zou graag een Agrippina als minister van volksgezondheid willen die arsenicum in de koffie voor de hele ministerraad doet. Deze wereld wil geen kabinet Rutte meer". Lastig wel om daarna nog het land te regeren!

Corona. Tweederde maakt zich zorgen over de nieuwe Omikron-variant, een derde niet. Wanneer denkt u dat de lockdown voorbij is? Als ik de antwoorden die later zijn dan december 2022 wegfilter denkt u gemiddeld dat dit is op zondag 20 februari.

Leeftijd. Ik voelde me jong met mijn 38 zomers toen ik de leeftijden zag, want de respondenten waren gemiddeld 45 jaar oud. De oudste respondent was 71, de jongste 29.

Kinderseries. Die leeftijden zag je ook gelijk terug bij de vraag welke tv-series u als kind keek, want dat ging van Dragonball Z tot Pipo de clown. Verder populair: ZigZag, Bassie en Adriaan, McGyver, A-Team, Teddy Ruxpin (ik ook!), Nightrider [sic] , Het kleine huis op de prairie, Oppassen! (superbelegen als je dat nu ziet), Cheers, Dynasty en Floris. En: "Wij hadden geen TV want dat leek ons (de kinderen 😇) niet zo gezellig omdat iedereen er dan de hele avond naar zou kijken". Gelukkig hebben alle kinderen tegenwoordig een eigen smartphone!

Welke gerechten u kwijt wilt. Veel gerechten met vlees zoals foie gras, kalf en slakken. Verder hete bliksem (terecht), pudding, broccoli, alles met kaas en aardappelen (onbegrijpelijk), erwtensoep (de chef K. adviseert een zakje jeneverbessen en peperkorrels toe te voegen), twee keer andijviestamppot, "alle recepten met meer dan 7 ingrediënten" (koop geen Ottolenghi-kookboeken) en afbakbroodjes omdat ze "de weekenddag al in de ochtend als machinale middelmaat zonder smaak definiëren". En tenslotte octopus "omdat ze levend tot moes geslagen worden omdat ze anders te taai zijn, terwijl het eigenlijk aliens zijn en al het leven verbonden is, want kwantumverstrengeling."

De volgende keer dat ik pulpo eet zal ik denken aan kwantumfysica en science fiction-films!

Mediadieet

Wat ik de afgelopen twee weken las.

  • Aleksandra. Debuutroman van Lisa Weeda waarin ze het verhaal van haar Oekraïense grootmoeder vertelt, en daarmee ook een eeuw Don Kozakken-geschiedenis. Een forse opgave, waar het soms lijkt of Weeda een epos á la Oorlog en vrede in 300 pagina’s probeert te proppen. En dat ook nog met een non-lineaire dromerige vertelvorm. Maar tóch werkt het. Weeda vertelt namelijk buitengewoon beeldend en helder. Als je accepteert dat je niet álle betovergrootmoeders hoeft bij te houden word je meegevoerd in een betoverende en meeslepende familiegeschiedenis. Én snap je waarom de huidige crisis in Oekraïne het zoveelste tragische geval is van history repeating. (★★★☆)

In deze rubriek heb ik de afgelopen jaren tientallen podcasts gerecenseerd. Om de lockdown een beetje door te komen heb ik die op mijn site allemaal gebundeld: podcasts die ik heb geluisterd met recensies en sterren.

De beste linkjes

De beste gifjes

Lotte Belice, mijn trouwe chef kattengifjes, is ook in 2022 weer van de partij om voor u de beste geanimeerde harige beesten te verzamelen. Ze tipt trouwens voor 2022 de game VHS, een vier-tegen-een spel met een jaren-tachtig thema waarin vier tieners het opnemen tegen een griezelig monster.

Dit griezelige monster heeft het voorzien op jouw puzzel met duizend stukjes.

Dit is hoe Hugo de Jonge iedereen gaat overtuigen om een boosterprik te nemen. Bij mij is dat trouwens vandaag gelukt! Bedankt Hugo! 🐦

En deze kat probeert chocola te maken van de huidige coronaregels.

En dat was het!

Maandag 17 januari zijn we mogelijk nét uit de lockdown. Ik geloof het als ik in de kroeg zit, dus ik gok dat de aanhoudende lockdown nog extra veel voeding geeft voor Blue Monday. Zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar. Hopelijk kan de nieuwe editie van De Circulaire uw blauwe maandag een beetje opvrolijken, want die verschijnt die dag namelijk ook.

Tot dan!

🎁 Theo Soontiëns en een andere anonieme lezer doneerden de afgelopen editie aan deze nieuwbrief, waarvoor hartelijk dank. Wil jij ook mijn werk ondersteunen? Doneer dan wat je kunt missen.