- De Circulaire
- Posts
- De Circulaire #149: de Sinterlockdowneditie 🔐
De Circulaire #149: de Sinterlockdowneditie 🔐
Hoor wie klopt daar kinderen? Het is de avondlockdown! Wie had een half jaar geleden gedacht dat het in december 2021 weer hommeles zou zijn? Er is blijkbaar in Den Haag geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat het coronavirus niét magischerwijs zou verdwijnen na de vaccinaties van afgelopen zomer. Het gevolg is dat er nu weer adhoc allemaal nieuwe maatregelen en besluiten worden aangekondigd.
Je vraagt je af wat ze daar in Den Haag in vredesnaam aan het doen zijn, behalve hun eigen positie beschermen. In ziekenhuizen door het hele land worden operaties voor de zoveelste keer uitgesteld omdat de IC's vol stromen met coronapatiënten. Die moeten dan worden behandeld met veel minder medisch personeel, want een hoop personeel is het afgelopen jaar weggegaan of is zelf ziek (één op de tien op dit moment). Gevolg: als je vandaag hoort dat je kanker krijgt en binnen zes weken moet worden geopereerd dan is er een grote kans dat je pech hebt: er ligt een (waarschijnlijk ongevaccineerde) patiënt op jouw bed.
Ondertussen wordt er door de verantwoordelijke minister gebakkeleid over de precieze definitie van "code zwart" (alsof dat voor minder patiënten zou zorgen). En doet onze minister-president net alsof hij een kleuterklas toespreekt als hij tijdens een persmoment oproept dat we ons "nu echt aan de maatregelen moeten gaan houden".
Het is heel verhelderend om eens te lezen hoe zo'n persconferentie in Frankrijk gaat. Niet een minister, maar een viroloog vertelt de huidige stand van zaken. En niet alleen in woord, maar ook met grafiekjes en kaartjes. En oh ja, iedereen boven de zeventien kan een boosterprik halen in Frankrijk. Nederland staat bijna helemaal onderaan in het Europese lijstje met boosterprikken, net na Noord-Macedonië en Albanië. Toen ik afgelopen week deze reconstructie las over waarom we zo laat begonnen had ik vooral zin om mijn tablet uit het raam te gooien.
Het beleid dát er komt lijkt zo'n beetje om de week te veranderen. Mondkapjes af, mondkapjes op. QR-codes hier, maar nu ook daar. Kroegen dicht om middernacht, oh nee acht uur, oh nee toch vijf uur. Sneltesten werken niet, oh nee toch wel. Is het dan gek dat mensen geen vertrouwen hebben in de overheid? En zich daarom niet laten vaccineren of zich niet aan de regels houden?
Er is een langetermijnstrategie nodig met goede ideeën, want met dit virus zitten we nog jaren opgescheept. Wat we nodig hebben zijn politici die én het virus én de burger serieus nemen. Femke Halsema deed afgelopen week een simpele, heldere oproep: laat je vaccineren. Diezelfde simpele, heldere communicatie is er nodig vanuit Den Haag. Zodat ik volgend jaar rond dit tijdstip niet weer dit soort stukjes hoef te tikken.
De beste linkjes van de afgelopen 23 edities
Dit is de een-na-laatste Circulaire van 2021. Volgende keer schrijf ik over mijn favoriete muziek en boeken van het jaar en mag u de traditionele lezersenquête invullen. Deze keer krijgt u de beste linkjes van de afgelopen 23 edities. Heeft u ook wat te doen ná 17.00 én kunt u met een gerust hart alle ongelezen 23 edities van het afgelopen jaar uit uw inbox verwijderen!
Werkt reclame wel? Een tweeluik van Freakonomics: deel 1, deel 2.
Leuk om uw kinderen mee bezig te houden tijdens de feestdagen: de bizarre kleurplaten van gelovenisleuk.nl.
Prachtige en treurige verhalen over eenzaam gestorven Amsterdammers.
Nu al een internetklassieker: de advocaat die een kat werd in Zoom.
Nog steeds relevant: een Britse Nederlander duidt waarom ons coronabeleid faalt.
There I Ruined It verneukt alle grote pophits met belachelijke arrangementen.
En Sander van de Pavert maakte de beste Lucky TV ooit over de verkiezingen.
Hoe kwamen negen wandelaars in 1959 om in de Siberische bergen?
Waarom ijsmachines bij McDonalds altijd stuk zijn en je wordt aangeklaagd als je er iets aan doet.
Podcast This American Life over een Republikein die Trump-stemmers probeert te overtuigen om zich te laten vaccineren.
Hoe maakten ze de special effects in de jaren-tachtig klassieker Flight of the Navigator?
Een week in een huis logeren met alleen maar bange influencers.
Herman Hertzberger gaat terug naar de door hem ontworpen Weesperflat.
De (enige?) reden om op Twitter te zijn: om de afschuwelijke (hilarische) bekentenissen van @fesshole te lezen.
Een Insta-account met oude boekomslagen, maar dan geshopt met belachelijke teksten.
Mijn hond mag de winkel niet in? Maar het is een hele kleine hond.
Mediadieet
Wat ik de afgelopen twee weken bezocht en las.
Depotgebouw Boijmans. Het spectaculaire nieuwe depot van (en tegenover) het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Er is ontzettend veel veel te zien. Ondermeer topstukken die niet in het (tot 2026 gesloten) museum hangen, zoals het zelfportret van Carel Fabritius en het koekeloerende beeld van Maurizio Cattelan. Uitzicht vanaf het dak is ook top. Het restaurant prima, maar net iets te conventioneel. (★★★☆)
Azteken. Fraaie expositie over deze Zuid-Amerikaanse beschaving met onder andere een prijswinnende projection mapping-presentatie over de zonnesteen. De belangrijkste troef zijn echter de prachtige bruiklenen, waaronder een hoop unieke objecten uit het Antropologisch Museum van Mexico-Stad. Nog tot 20 februari 2022 in Museum Volkenkunde te Leiden. (★★★☆)
Empire of Pain (Het pijnstillerimperium). Boek van Patrick Radden Keefe over de familie Sackler en hun cruciale rol in de Amerikaanse opiatencrisis. Een half miljoen Amerikanen zijn de afgelopen twintig jaar overleden aan (voorgeschreven) opioïde pijnstillers. OxyContin is een van de belangrijkste, en de familie Sackler verdiende er miljarden dollars aan. Hun naam hielden ze schoon door musea en universiteiten te sponsoren. Keefe beschrijft de opkomst en ondergang van de Sacklers, van hun eerste stapjes in de farmaceutische industrie in de vroege jaren vijftig tot grote rechtszaken van de afgelopen jaren. Hij had dat waarschijnlijk in minder dan 500 pagina's kunnen doen, maar Keefe houdt het wonderbaarlijk boeiend. Je blijft pagina's omslaan zonder dat er wordt ingeleverd op de feitelijke juistheid. (★★★☆)
De beste linkjes
In 1993 veranderde muzikant Prince zijn naam in een onuitspreekbaar symbool. Opdat journalisten toch stukjes konden schrijven verzond hij talloze floppies met een speciaal lettertype met dat symbool.
Ik was een paar weken geleden op Doclab, het nieuwe media-gedeelte van documentairefestival IDFA. Een van de leukste dingen die ik daar zag: het webproject Brainstream waarin je iemands brein masseert.
Is er een betere zandloper te ontwerpen? Ja hoor.
Hoe krijgt Netflix het toch voor elkaar dat hun streams het altijd doen? (via VPRO Koos)
Ik maak foto's van hotelobjecten, Ton Grote maakte foto's van álle voorwerpen uit zijn ouderlijk huis.
Het is weer die tijd van het jaar. U kunt niet meer stemmen voor de Top 2000 maar wel mijn lijstje beluisteren (mits u Spotify heeft). Voor het eerst in mijn lijstje dit jaar: Xtal van Aphex Twin en You Got It van Roy Orbinson. Als u kunt duiden wat ik voor muzieksmaak ik heb op basis van die twee nummers krijgt u een setje stickers van mij opgestuurd.
Mondkapjes maken mensen gek, verhinderen het inademen van gezonde lucht en ze helpen criminelen om hun gezicht te verbergen. Fake news uit een Facebook-groep? Nee, krantenberichten uit 1918 over de Spaanse Griep.
Een (enigszins) positief verhaal over het klimaat: hoe komt het toch dat we niks meer horen over het gat in de ozonlaag?
Follow The Money besteedt de komende weken aandacht aan de rol van de NPO binnen de publieke omroep. Bijvoorbeeld over hoe voorzitter Shula Rijxman voor €12.000 een speech voor zichzelf liet schrijven over reputatie.
Een flinke longread (deel 1 van 2) over videogames in China.
Ik vroeg een paar mensen van de Storytellers United-gemeenschap (mensen die online verhalen vertellen) wat zij doen als ze vastzitten in een project. Het resultaat is een kort blogpostje met vijf tips om uit de vallei der uitstelgedrag te komen.
Peter uit Eindhoven heeft veel last van corona...door de speakers naast zijn huis die de hele dag coronamaatregelen in steenkolenengels omroepen.
Leuk voor de Kerstlockdown: jaren-tachtig breipatronen. (via Marloes)
Eindelijk: de TU Delft heeft een Swapfiets zonder abonnement uitgevonden.
Een Instagram-account met alleen maar foto's van mensen die raar staan. (via Halfvet)
De beste gifjes
Op het moment dat ik deze nieuwsbrief schrijf zit Lotte Belice, mijn chef kattengifjes, met haar Twitchvriendjes Mario Party te spelen. Ze moet bijna net zo hard lachen als u zodadelijk om de door haar uitgezochte gifjes!
Deze alligator (of is het een krokodil?) moet nodig op opfriscursus "zebra's vangen".
Dit hondje heeft wel een mening over de wondere witte Kerstwereld.
En deze kat heeft ook vast een mening over zijn huisgenoot.
En dat was het!
Maandag 20 december is de laatste dag waarop u uw poppetjestaal kunt ontwikkelen samen met Gerrie Reijersen van Buuren. (Semi)cliënten hebben de afgelopen jaren het existentiële karakter van de poppetjestaal bevestigd. Het is ook maar net welk genetisch materiaal er in je schatkist zit. Dat is wel vervormd in de loop van het leven. Met een scala aan poppetjes is dat gelukkig intrinsiek uit te beelden.
Of u laat uw poppetjes lekker thuis en leest die dag de honderdvijftigste Circulaire. U leest dan mijn favoriete muziek en boeken van 2021 en u kunt meedoen met de traditionele lezersenquête en niks winnen.
Tot dan poppetje!
Ook de afgelopen twee weken doneerde weer een trouwe lezer aan De Circulaire. Wil jij ook deze nieuwsbrief ondersteunen? Doneer dan wat je kan missen.