- De Circulaire
- Posts
- De Circulaire #145 - de plaatjesloze editie ✂️
De Circulaire #145 - de plaatjesloze editie ✂️
Deze nieuwsbrief heeft weer een archief, maar dan zonder plaatjes. De reden daarvoor leest u in deze editie. En verder: drie muziektips, een tentoonstelling waar u écht heen moet en een hond met een dinomasker. Genoeg reden om verder te lezen dan deze introductie. Veel plezier!
Het plaatjesloze archief
Trouwe lezers van deze nieuwsbrief weten dat ik begin dit jaar gedoe had met het ANP. Die stuurden me een factuur van €450 omdat ik per ongeluk een foto van ze had gebruikt in het webarchief van deze nieuwsbrief. Het complete Circulaire-archief haalde ik toen offline. Dankzij een bevriend advocaat kon ik de boete verminderen naar €270. Trouwe lezers doneerden ook nog eens ruimhartig, waardoor ik zelfs nog iets overhield wat ik aan een goed doel kon geven.
Eind goed al goed dus? Niet echt. Om nog meer boetes te voorkomen haalde ik behalve het nieuwsbrief-archief nog veel meer pagina’s en sites offline. Sommige daarvan stonden al decennia online. Ik kan moeilijk al die duizenden pagina’s nagaan om te kijken of er, misschien, wellicht, ergens een plaatje staat waar ik gedoe mee kan krijgen. Ik heb wel wat beters te doen.
Het gevolg is dat die sites offline blijven. En dat is ontzettend jammer. Want het internet wordt juist interessant door al die bijzondere projecten die mensen er in de loop van de tijd opzetten én online blijven staan. Een website waar ik met een groep kunstenaars dagelijks een kunstwerk opzette? Offline. De site van mijn afstudeerfilm? Offline. Mijn fansite van een popgroep die ik bouwde toen ik 16 jaar was? Offline.
En helaas zullen een hoop van die sites offline blijven. Ik heb geen zin om wéér het risico te lopen op een boete. Tijd en moeite te besteden aan een verweer. Of mensen te vragen om donaties. Ik besteed liever mijn tijd aan het bouwen en bedenken van nieuwe dingen.
Maar ik wil ook niet doen alsof er niks gebeurd is. Vandaar dat ik het Circulaire-archief weer online heb gezet, maar zonder plaatjes. Als een protest tegen dit soort auteursrechttrollen. Én als protest tegen een wet die ‘onbedoelde inbreuk op kleine schaal’ en ‘grove auteursrechtschending’ als hetzelfde ziet.
U kunt dus weer (vrijwel) alle oude Circulaires teruglezen. Maar u zult het daar moeten doen zonder de kattengifjes. Die blijven natuurlijk wel binnenkomen in uw mailbox. Tot iemand daar ook iets op verzint en ik daar ook mee moet stoppen.
In de mix
Drie recente muziekalbums waar ik veel naar luister. Linkjes gaan naar Spotify.
Nala Sinephro - Space 1.8. Debuutalbum van deze jonge muzikante/componiste. Een beetje zwevend tussen experimentele jazz en ambient. Uitgebracht op het Warp-label met vergelijkbare acts als Aphex Twin en Brian Eno.
Deafheaven - Infinite Granite. Begon ooit als een stevige metalband. Op dit album schuiven ze op richting de shoegaze van My Bloody Valentine en Slowdive. Daarom ook iets vriendelijker voor de oren.
Low - HEY WHAT. Het echtpaar dat in 1993 begon met deze minimalistische indieband sloeg op het vorige album (Double Negative) een nieuwe, meer noisy weg in. Ze wandelen verder op deze weg op dit album.
Mediadieet
Wat ik bezocht en las.
Vergeet me niet. Tentoonstelling met meer dan 100 Renaissance-portretten. De selectie is fantastisch, met unieke bruiklenen zoals de vroegst bekende tekening van een zwart persoon, door Albrecht Dürer. Door de coronamaatregelen moet je een starttijd boeken. Op de zaterdagmiddag dat ik ging was het daarom relatief rustig. Als je ook maar enige interesse hebt in historische portretkunst mag je dit eigenlijk niet missen. Tot 16 januari 2022 in het Rijksmuseum. (★★★★)
Your Inner Fish. Boek uit 2008 van paleontoloog Neil Shubin over de evolutie van het menselijk lichaam, en hoe onze organen een verrassende oorsprong hebben in vissen, vliegen en wormen. Shubin ontdekte in 2006 het prehistorische 'missing link'-exemplaar Tiktaalikeen en weet als geen ander hoe evolutie werkt. Hij schrijft een zeer leesbare uitleg, maar gaat er te vaak vanuit dat de lezer een goede basiskennis van de biologie heeft. Dat heb ik niet, en daardoor heb ik het gevoel dat ik minder uit dit boek heb gehaald dan mogelijk was. (★★☆☆)
Het recht van de snelste. De Correspondent-boek uit 2020 van Thalia Verkade over hoe we onze straten inrichten voor autoverkeer in plaats van de mens. Het geeft een verrassend nieuwe blik op verkeersveiligheid: ruimtelijke inrichting is vooral een sociaal en politiek dilemma, en dat moeten we niet alleen overlaten aan verkeerskundigen. Helaas wel geschreven met die typisch schmierige Correspondent-toon, waardoor je het gevoel krijgt dat er onder elke passage huilende violen klinken en je wordt gedwongen om constant "Ja maar Thalia, dit is héél erg!" te denken. Daarom geen drie maar twee sterren. (★★☆☆)
De beste linkjes
Een handig tooltje dat alle straten in een stad tekent.
Fotograaf Henk Wildschut legde in opdracht van het Rijksmuseum een jaar lang de invloed van COVID-19 op Nederland vast.
Paul doet zijn werk al meer dan twee jaar met een VR-helm op zijn hoofd.
De jeugd snapt niet wat bestanden en folders zijn.
Louis Barclay bedacht een browserextensie waarmee je de nieuwsfeed op Facebook uitzet zonder te unfrienden. Facebook was er minder blij mee: Louis werd op zowel Facebook als Instagram verbannen voor het leven en het bedrijf dreigt hem aan te klagen.
Ik woon naast een drukke straat in Amsterdam. Dat geeft meestal weinig overlast, met als grootste uitzondering motorrijders die asociaal hard optrekken (ze denken vast dat ik dan zo reageer). Gelukkig gaat de gemeente lawaaiflitspalen ophangen.
Hoe verziekt is de woningmarkt? Zo verziekt dat zelfs mensen die een jubelton van hun ouders meekrijgen geen huis meer kunnen kopen.
Ik weet dat ik al vaak podcast This American Life in deze nieuwsbrief heb gelinkt, maar ik kan niet anders als ze fantastische afleveringen blijven maken. Zoals deze met pijnlijke verhalen van mensen wiens leven veranderde door de impact van de beschamende gebeurtenis.
Zou het (g)een goed idee zijn als pesten strafbaar zou worden?
Bent u ook van mening dat witte hetero cismannen teveel macht hebben en er te weinig safe spaces zijn? Dan kunt u beter niet naar de Universiteit van Leuven gaan want daar is sinds kort een wokeverbod. (via Marije en Michelle)
Niet De Speld: in het Brabantse Reek gingen inwoners in polonaise door het dorp omdat er een Aldi werd geopend. (via Mike)
Is het een bonusaflevering van Promenade? Nee, het zijn uitgerangeerde TV-sterren die met Matthijs van Nieuwkerk in de achtergrond een tenenkrommend liedje zingen.
Mick Jagger liep een bar binnen, bestelde een biertje...en niemand herkende hem.
In de jaren negentig verliet Terry Pratchett (van de Discworld fantasyboeken) zijn Duitse uitgever...omdat deze advertenties voor instantsoep in zijn teksten plakte. (via B3ta)
De beste gifjes
Zoals altijd verzameld door mijn lieve chef kattengifjes, Lotte Belice! Een paar weken geleden bereikte ze de respectabele leeftijd van 40 jaar, maar ze ziet er geen dag ouder uit dan 27!
Deze hond heeft wel een rare gedaanteverwisseling ondergaan.
Deze hond heeft wat moeite met knuffels.
Deze kat heeft geen enkele moeite met wat dan ook en wil gewoon krijgen wat 'm toebehoort.
Dat was het!
U voelde het misschien al een beetje aankomen, en na de persconferentie konden we niet anders: het is code rood, nee vuurrood! We zullen doorgaan! MICE professionals kunnen zich op maandag 25 oktober laten inspireren op de BTFM conferentie in Badhoevedorp. U moet wel verplicht drie afspraken maken met exposanten, maar geen probleem: daarvoor is een netwerkapp.
Of u kunt dat allemaal niet doen, en gewoon lekker de nieuwe Circulaire lezen, die op diezelfde dag ook in uw mailbox verschijnt.
Tot dan!
Kwam het door het gifje van de husky die in het zwembad viel in de vorige editie? Wellicht. Feit is dat helemaal niemand de afgelopen twee weken een donatie deed en ik daarom de afgelopen twee weken daar niks van heb gemerkt elke avond huilend in slaap ben gevallen. Gelukkig kunt ú dat voorkomen: doneer aan De Circulaire en ontvang stickers, een (anonieme) vermelding op deze plek en de wetenschap dat u zich nooit meer door deze melding hoeft aangesproken te voelen.