De Circulaire #141: de apocalinks-editie 🤯

Hallo!

Dit is 'm dan, de laatste Circulaire voor de zomerstop. U moet De Circulaire negen weken missen, en aangezien deze nieuwsbrief 15 linkjes per editie bevat (7,5 per week) krijgt u dus ter compensatie 67 en een half linkje van mij. Een soort van apocalinks ('apocalyps' en 'links', vat u 'm?). Ik heb nog overwogen om ook 13 en een half kattengifje toe te voegen, maar ik ben bang dat ik dan niet meer door uw spamfilter kom.

Mocht u dat allemaal een beetje teveel van het goede vinden heb ik ook nog gewoon mediatips en mijn toekomstige inkomen.

Veel plezier, met deze zomer-Circulaire!

Beschikbaar: uw hoofdredacteur

Ik heb net een paar grote klussen afgerond, dus dat betekent dat ik na de zomer weer beschikbaar ben voor nieuwe uitdagingen. Denkt u: ik heb wel zo'n uitdaging en ik wil die hoofdredacteur van De Circulaire wel eens in levenden lijve ontmoeten? Dat kan (ik ben niet echt een knuffelaapje)! Ik kom graag op de (virtuele) vrijblijvende koffie.

Als u in deze nieuwsbrief meer leest dan alleen de kattengifjes dan weet u wel ongeveer wat ik kan, maar om toch nog even een samenvatting te geven:

  • Ik bouw digitale dingen waarmee ik kennis en verhalen kan verspreiden aan een breed publiek.

  • Meestal bouw ik dingen voor organisaties in de volgende sectoren: erfgoed (musea en archieven), kunst/cultuur, media en onderwijs.

  • Ik geef ook advies en trainingen op het gebied van digitalisering, digital storytelling en alles wat met Wikipedia en Wikimedia te maken heeft.

  • Ik kan ook vormgeven (Photoshop, Illustrator), monteren (video en audio) en schrijven, maar daar ben ik geen expert in (behalve als het gaat over tweewekelijkse nieuwsbrieven met kattengifjes).

Dingen die goed zijn om te weten:

  • Ik werk op basis van een uurtarief, afhankelijk van de aard, duur en complexiteit van de klus. Eventueel werk ik ook op basis van (tijdelijke) contracten.

  • Ik ben beschikbaar vanaf eind augustus voor maximaal 3-4 dagen in de week.

Meer weten? Reply op dit mailtje!

Mediadieet

Wat ik de afgelopen weken bezocht, keek en las.

  • Sweet Tooth. Netflix-serie over een dystopische wereld na een globale pandemie (herkenbaar) waarin alle kinderen worden geboren als mens-dier hybrides (minder herkenbaar, maar wie weet wat de Delta-variant doet). Gebaseerd op een comic, misschien dat de karakters daardoor soms wat plat zijn. Die moraliserende voice-over had van mij ook niet gehoeven. Desondanks hartverwarmend post-pandemisch vermaak voor als we weer maanden in lockdown moeten. (★★★☆)

  • Within Without. Experimentele muziek-lichtperformance van Nick Verstand e.v.a. De moderne muziek (vaak elektronisch), aangevuld met spectaculaire lichteffecten zijn interessant, maar missen samenhang. Ondanks de spectaculaire finale (met muzikante BEA1991 die vliegt) krijg je toch het idee dat ze meer uit het concept hadden kunnen halen. (★★☆☆)

  • De ontdekking van Urk. De Vlaamse Matthias M.R. Declercq woonde een half jaar op Urk en dook diep in de cultuur van het voormalige eiland. Het resultaat is een boek dat de herkomst laat zien van de clichés over cokesnuivers en zwartekousenkerken. Vooral in de sterkere tweede helft legt Declercq bloot hoe Urk door de globalisering begin jaren negentig radicaal veranderde. Jaarlijks wordt er bijna anderhalf miljard(!) euro omgezet in de visverwerking. De Urker lijkt een nieuwe God te aanbidden: die van het kapitalisme. (★★★☆)

De apocalinks

67 en een half linkje dus! In totaal had ik nog 410 linkjes in mijn backlog staan, dus ik kan u niet beloven dat alle linkjes dezelfde rigoreuze behandeling hebben gehad als gebruikelijk. Ik had ook geen zin om voor elke sectie een plaatje te zoeken dus u moet het doen met het onbegrijpelijke bordje dat de chef kattengifjes en ik tegenkwamen bij station Amsterdam Zuid. Veel klikplezier(????).

Leuk om vorm te geven

Leuk om te computeren

Leuk om te kennissen

Leuk om te gereedschappen

Leuk om te YouTuben

Leuk om te Nederlandsen

Leuk om te Engelsen

Leuk om te leuk

De beste gifjes

De chef kattengifjes heeft zich de afgelopen twee jaar bezig gehouden met het verbeteren van digitale cultuureducatie. Een van de resultaten is deze serie van negen superinformatieve video's over dat onderwerp. Gelukkig kon ze ook nog wat kattenvideo's scoren!

Deze kat snapt linnenkasten niet.

Deze kat snapt rietjes niet.

En deze kaketoe snapt NORMAAL DOEN niet.

En ik snap het ook niet, maar dat was het!

De volgende editie verschijnt op maandag 6 september, mits ik dat niet vergeet zoals vorig jaar. U moet het dus even negen weken zonder De Circulaire doen. Maar niet getreurd: u kunt me volgen op Twitter of Insta, en u kunt me altijd leuke linkjes sturen. Tips voor het land Duitsland zijn ook heel welkom, want daar verblijven de chef kattengifjes en ik drie weken (mits pandemische redenen ons tegenhouden).

Fijne zomer!

Yasmin doneerde de afgelopen keer aan deze nieuwsbrief, bedankt! Wilt u ook deze nieuwsbrief ondersteunen en mij bijvoorbeeld een stuk Schwarzwälder Kirschtorte schenken als ik op reis ben in Duitsland? Doe dan een donatie. U krijgt mijn eeuwige dank, stickers, een persoonlijk bericht en een vermelding in de volgende editie.