- De Circulaire
- Posts
- De Circulaire #140: de verjaardagsduizendstelideditie 🎂
De Circulaire #140: de verjaardagsduizendstelideditie 🎂
Het was groot feest afgelopen week op de redactie van De Circulaire. Niet alleen was uw hoofdredacteur jarig (alwéér 27, leuk dat je het vraagt), De Circulaire was ook jarig. Op 16 juni 2021 werd deze nieuwsbrief maar liefst zes jaar oud. En wat is nou een beter cadeau dan het duizendste lid te mogen verwelkomen? Inderdaad, na 140 edities is het eindelijk zover. In deze editie lees je een interview met het bewuste lid, maar u leest ook welke musea ik bezocht én u hoe ik mijn televisiedebuut heb gemaakt.
Maar er zijn ook katten, honden en pinguïns hoor. Geen zweet.
Veel plezier, met deze Circulaire!
Het duizendste lid
Inderdaad, duizend leden! Gemiddeld komen er 7,14 leden bij per editie. Als het in dit tempo doorgaat zal ik het 10.000ste lid mogen verwelkomen op maandag 17 juni 2075, nét na mijn 92ste verjaardag.
Maar zo ver is het nog niet, dus eerst even het duizendste lid: dat is (toekomstig) trouwe lezer Tibor, channel manager bij de VPRO en daarom waarschijnlijk geïndoctrineerd door mijn ex-collega's om lid te worden. Ik nam dit diepte-interview met hem af.
Hee Tibor. Supertof dat je het duizendste lid bent. Hoe voelde dat nou, toen je hoorde dat je het duizendste lid bent?
Ik was heel blij voor jou, ook al kennen we elkaar niet. Je doet het goed, Hay!
Dank je! Waarom ben je eigenlijk lid geworden?
Ik had al een paar artikelen van je gelezen en veel over De Circulaire gehoord. Dan blijft het toch weer zes maanden liggen, maar afgelopen donderdag was het zover. Het moest zo zijn. De verwachtingen zijn nu overigens heel hoog.
Ik hoop dat ik het waar kan maken! Wat doe je om een beetje fris te blijven in deze hete tijden?
Onder de douche met een flesje corona (inclusief limoen). Wetenschapper Finn Skårderud raadt aan om de dag te zo beginnen, voor mij werkt het toch beter aan het eind van de middag.
Eh, ok. Waar heb je het meest recent van genoten op cultureel gebied?
Ojee, zo veel mooie films, series en podcasts: Babyteeth, Mare of Easttown, Tijgers & Cowboys. En muziek: laatst luisterde ik in de auto terug van werk weer naar Father & Son (Live in London) van The Flight of the Conchords. Een heerlijk humoristisch kort verhaal, maar dan in de vorm van een popliedje.
Dank je voor dit interview Tibor. Laatste vraag: mocht Nederland Europees kampioen voetbal worden, wat doe je dan?
Vieren! Want dan ben ik ontzettend blij dat het laf spelende Frankrijk niet gewonnen heeft. Daar kan ik heel slecht tegen namelijk: ze hebben alles in huis om de ene prachtige wedstrijd na de andere te spelen. Maar zij kiezen ervoor om niet te willen verliezen. Noblesse oblige. Mooiste zou zijn als Denemarken de titel wint, maar dat zit er niet in, ben ik bang. En natuurlijk gun ik het Frenkie, Denzel en Memphis ook van harte.
Mediadieet
Wat ik de afgelopen twee weken luisterde...en bezocht, want de musea zijn weer open!
Stadscocon. Installatie van Florentijn Hofman. Hofman is bekend van zijn enorme opblaasdieren (zoals die badeend in Hong Kong). In Schiedam is nu de Stadscocon te zien, een 26 meter lange opblaasbare installatie midden in de bijna 700 jaar oude Sint Janskerk. Je kan er fijn in chillen, als een soort meditatieve ervaring, ook door het sacrale muziekstuk dat je hoort vanuit de kerk. Daarna kun je de cocon ook van buiten (binnen in de kerk, verwarrend) zien. Gratis te bezoeken tot 12 september, wel even reserveren. (★★★☆)
De Vlaamse Kunstroof. Zesdelige podcastserie over de diefstal in 1934 van delen van het Lam Gods, het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck. Het paneel De Rechtvaardige Rechters van het Gentse altaarstuk is na 87 jaar nog steeds vermist. De podcastmakers gaan op zoek, samen met amateurspeurders die plausibele en wat minder plausibele theorieën hebben over waar het paneel na 87 jaar kan zijn gebleven. De montage had strakker gemogen. Toch de moeite waard voor kunstliefhebbers die het algemene verhaal wel kennen, maar de details niet. (★★☆☆)
Bruce Nauman. Overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam over deze Amerikaanse mediakunstenaar. Nauman maakt werk in alle genres: van video, installaties tot neonsculpturen. Er zit vast een diepere laag in, maar ik vind het vooral fijn dat het werk toegankelijk is, vaak ontregelend of raar, gewoon zoals kunst is bedoeld. Ook leuk is dat als je snel bent je ook nog naar de expositie over de Surinaamse School kan, met ondermeer werk van de fantastische Nola Hatterman. De Surinaamse School is te zien tot 11 juli, Nauman tot 24 oktober. (★★★☆)
Hay's activiteiten van de afgelopen en komende twee weken
De Nederlandstalige Wikipedia bestond afgelopen zaterdag twintig jaar, en daarom besteedde actualiteitenprogramma EenVandaag daar aandacht aan. En wie dacht je dat ze hebben geïnterviewd? Ja, inderdaad, uw hoofdredacteur! Kijk hier het item terug (onderaan).
Aankomende donderdag 24 juni is het AVA_Net symposium, het jaarlijkse congres van de audiovisuele archieven in Nederland. Ik zit in een panel over de invloed van AI op die archieven. Het congres is online, entree is gratis.
Koos is de app van de VPRO Gids waar elke dag vijf leuke tips in te vinden zijn. Omdat ze alle tips van mij jatten ik zo'n leuke nieuwsbrief heb ben ik vrijdag 2 juli 'vriend van Koos' en zijn alle tips die dag van mij. Verder ben ik die dag ook nog te gast in de Koos podcast.
De beste linkjes
Architect Marjolein van Eig vraagt zich af waarom Nederlandse uitvaartcentra altijd dusdanig treurig zijn dat je er niet dood gevonden wilt worden.
Deze website vernietigt zichzelf als je geen liefde en aandacht geeft.
Ook websites zijn slecht voor het milieu: de gemiddelde webpagina stoot per bezoek zo'n kleine twee gram koolstofdioxide uit. In het VK is er onderzoek gedaan naar welke websites van lokale councils (een soort gemeentes) de meeste en minste uitstoot hadden. Wie doet ditzelfde trucje ook voor Nederlandse overheden?
Er zijn talloze games in het first person en third person perspectief, maar hoe zou een game eruitzien in de tweede persoon?
Er zijn duizenden appelsoorten, maar veel zijn uitgestorven of dreigen dat te gaan doen. Maar niet als het aan Tom Brown ligt, die zijn pensioen besteedt aan het redden van uitstervende appelrassen.
Naeeda Aurangzeb presenteerde jarenlang televisie- en radioprogramma's. Ondanks haar jarenlange ervaring kreeg ze altijd het gevoel dat ze er niet helemaal bijhoorde, of dat mensen dachten dat ze de stagiair was in plaats van de interviewer. Goh, hoe zou dat nou komen? Ze schreef er een boek over: 365 dagen Nederlander.
Barrett Swanson is schrijver en geeft Engels aan een Amerikaanse universiteit. Het viel hem op dat zijn studenten veel last hadden van angsten en depressie, en dat het gecorreleerd leek met hun verslaving aan TikTok-filmpjes. Dus deed hij wat elke goede leraar zou doen: hij ging een week in een huis zitten met alleen maar influencers, deed onderzoek en schreef een essay.
Half Nederland is er inmiddels mee gevaccineerd, maar hoe wordt dat Pfizer-vaccin eigenlijk gemaakt?
Fijn dat de NPO eindelijk serieus bezig is met onderzoeksjournalistiek en Jort Kelder een alpaca geeft om te voorspellen hoe onze jongens het gaat doen op het EK.
Pas op: als u gevaccineerd bent kunt u zomaar opeens magnetisch zijn (mits u met Viola Holt koffie drinkt).
Linus Torvalds (van Linux) heeft trouwens wel een mening over mensen die tegen vaccins zijn.
Zo doe je (niet) een regenjas aan. (via LotteB)
Hee achterlijke gladiool, hier is het Wikipedia-artikel over eenden. (via Rob)
De beste gifjes
Het is nog steeds heet, en de chef kattengifjes heeft het daar nog steeds moeilijk mee. Afgelopen week heb ik een nat lapje op haar hoofd moeten leggen zodat ze niet flauwviel. Een airco zou misschien wel handig zijn, maar dat is een beetje aan de prijs.
Deze man is ook een beetje skeer, want hij kan alleen een alternatieve caddy betalen.
En de eigenaar van deze villa kon alleen een alternatief leeuwenbeeld betalen.
En deze dierenverzorger kon geen partn....neeeee, dit is gewoon superschattig!
En dat was het!
Maandag 5 juli verschijnt om 20:00 de 141-ste editie van De Circulaire. En dat is tevens de laatste voor de zomerstop. U kunt dan zoveel linkjes verwachten dat u ze bij de eerste nieuwsbrief na de zomerstop nog steeds niet allemaal heeft gelezen, dus wees gewaarschuwd!
Tot dan!
Dank aan mijn donateurs: Niels, Jeanine en één anonieme trouwe lezer. Wilt u mij ook feliciteren met het duizendste lid, bijvoorbeeld door €1000 over te maken (of iets minder), dat kan: doneer aan De Circulaire.