• De Circulaire
  • Posts
  • De Circulaire #139 - de corona-voorspellingseditie 🔮

De Circulaire #139 - de corona-voorspellingseditie 🔮

Ik mag! Aanstaande donderdag ben ik in AFAS Amsterdam voor het beste concert van het jaar: Pfizer & The Modernas. Eerst kon ik pas eind deze maand in Koog aan de Zaan of Badhoevedorp, maar hij die de corona-afspraakpagina refresht wint. Verder was ik afgelopen weekend voor het eerst weer in een bioscoop en een museum. Hoera!

Had u dat een jaar geleden gedacht? Ik niet. En dat weet ik zeker, want ik heb precies een jaar geleden vastgelegd hoe ik -en elf vrienden en familieleden- dachten dat de wereld er uit zou zien rond 1 juni 2021. De resultaten vindt u in deze editie. En daarna is het úw beurt: hoe denkt ú dat het leven er op 1 juni 2022 uitziet?

Verder in deze editie: een trainer om de Berghain in te komen, een kat met toetsenbordhaat en een gesponsorde post, want die therapeut voor Barrie, mijn getraumatiseerde knuffelaap, is niet goedkoop.

Veel plezier met deze Circulaire!

De coronavoorspellingen

Precies een jaar geleden, begin juni 2020, was de eerste lockdown net voorbij. Ik was benieuwd hoe de wereld er over een jaar uit zou zien, dus ik vroeg elf vrienden en familieleden naar hun voorspellingen. Hoe hebben ze het gedaan?

Vaccin

Juni 2020 waren er een een hoop vaccins in ontwikkeling, maar dat er snel prikken in onze armen zouden zitten was toen vooral een stille hoop. Het duurde tot november 2020 voor Pfizer het eerste werkzame vaccin aankondigde, snel gevolgd door Moderna en AstraZeneca. De meerderheid van mijn voorspellers dacht in juni nog dat het langer zou duren: in juni 2021 zou er nog geen vaccin zijn. Gelukkig had de minderheid gelijk.

Vermaak

Alle evenementen in de zomer van 2020 waren afgelast. Mijn voorspellers dachten ook niet dat er snel weer grote evenementen zouden plaatsvinden. Slechts een derde dacht dat de Olympische Spelen door zouden gaan, iets minder dan de helft voorspelde een Eurovisie Songfestival, en net zoveel mensen zagen voetbalwedstrijden weer plaatsvinden mét publiek. Opvallend was dat tweederde dacht dat de muziekpodia wél weer open zouden zijn. Het bizarre concept van fieldlabs is dan ook niet iets wat je kunt voorspellen.

Basisregels

Het was fifty-fifty wat betreft de anderhalvemeterregel. Niemand dacht dat we weer handen zouden schudden in 2021: de enige voorspelling waar iedereen het over eens was. Zo'n 60% dacht dat verkoudheid nog steeds 'een taboe zou zijn'. Ik word nog steeds wel nerveus als er mensen in mijn treincoupé beginnen te hoesten, maar zo paranoïde als een jaar geleden ben ik echt niet meer.

Twijfelgevallen

Een paar voorspellingen zijn moeilijk met een eenduidig "ja" of "nee" te beantwoorden. Naar het buitenland gaan kan officieel wel, maar is aan zoveel voorwaarden verbonden en aan verandering onderhevig dat het antwoord '🤷' is. Ook op de stelling "er is een fundamentele verandering in kantoorbezetting" is denk ik nog geen sluitend antwoord te geven.

Bonusvraag

Gelukkig had ik het fout met de bonusvraag en werd Donald Trump niét herkozen in 2020.

De winnaar

Na een overzicht te hebben gemaakt van de punten voor de twaalf stellingen waar een "Ja" of "Nee" op te geven was bleek één iemand elf goede voorspellingen te hebben gedaan. Die persoon was mijn moeder (alleen het Songfestival had ze - gelukkig - fout voorspeld). Er was ook een voorspeller die slechts 2 voorspellingen goed had, namelijk haar oudste zoon, ook wel bekend als de schrijver van deze nieuwsbrief. Moraal voor het komend jaar: luister altijd naar je moeder en lees vooral niet deze nieuwsbrief.

Uw beurt

Nu is het uw beurt. Ik heb twaalf nieuwe voorspellingen bedacht: hoe denkt ú dat de wereld er uit ziet op 1 juni 2022? Vul 'm hier in en over een jaar leest u op deze plek het resultaat. De winnaar ontvangt een geweldige prijs, die u ook zelf mag voorspellen.

Data als Kans: cursusreeks voor onderzoeksjournalisten

Dank aan Beeld en Geluid, die deze editie sponsoren. 

Op 8 september organiseren ze de tweede editie van Data als Kans. Dat is een unieke cursusreeks voor onderzoeksjournalisten. De focus van het programma ligt op het vertellen van nieuwe journalistieke verhalen en factchecking door gebruik te maken van grootschalige multimediale data. Je leert hoe moderne data-analysetechnieken, visualisaties en OSINT (open source intelligence) ingezet kan worden om bijzondere journalistieke producties te maken.

Het traject bestaat uit vijf modules die worden verzorgd door experts van Beeld en Geluid, Bellingcat en LocalFocus. De cursus vindt plaats bij Beeld en Geluid Den Haag.

Er is ruimte voor 20 deelnemers en de aanmeldingen sluiten op 8 juli 2021. Alle informatie over deze cursus vind je hier.

Mediadieet

  • Nomadland (2020). Film van Chloé Zhao over Fern (Frances McDormand) die in een busje woont en rouwt om haar overleden echtgenoot. Fraai beeld van de onderkant van Amerika, zonder treurig of dramatisch te zijn. Fictie, maar ingebed in de werkelijkheid: bijna alle bijrollen worden gespeeld door echte vandwellers. Schitterend gedragen door McDormand die een Oscar won voor haar rol. Net zoals de regisseur trouwens, en de film. (★★★☆)

  • For Those I Love - For Those I Love. In 2018 maakte de Ierse dichter en zanger Paul Curran een eind aan zijn leven. Zijn beste vriend David Balfe maakte een album over de rouw en pijn die volgde tegen de achtergrond van de armoedige buitenwijken in Dublin. In plat dialect, met rauwe beats die herinneren aan het beste werk van hiphop-grime als The Streets en Dizzee Rascal. (★★★☆)

  • De roze revolutie. Vierdelige documentaireserie van Michiel van Erp over de emancipatie van de Nederlandse queer-gemeenschap in de afgelopen vijftig jaar. Geen enkel onderwerp wordt uit de weg gegaan. Transgender, non-binair, genderfluïde: alles komt voorbij. Van Erp maakt het persoonlijk door tussen mensen van alle generaties af te wisselen en toont hoe rijk en divers de gemeenschap was én is. (★★★☆)

De beste linkjes

De beste kattengifjes

Het is eindelijk zomer geworden. Dat is fijn voor iedereen, behalve voor de chef kattengifjes want die kan niet zo goed tegen hitte. Het liefst zit ze de hele dag binnen bij een ventilator met een nat lapje op haar hoofd. Gelukkig heeft ze nu extra veel tijd om kattengifjes te zoeken voor deze nieuwsbrief!

Als je muizen hebt kun je beter niet deze kat hebben.

Als je een toetsenbord hebt kun je beter niet deze kat hebben.

En als je net een kind hebt gekregen moet je zéker niet deze kat hebben.

En als je van korte bondige nieuwsbrieven houdt moet je zeker geen trouwe lezer zijn van deze nieuwsbrief. Maar toch was dit het!

Op maandag 21 juni speelt Nederland tegen Noord-Macedonië op het EK voetbal. Macedonië speelt dit jaar voor het eerst in haar geschiedenis op een groot toernooi. In de kwalificaties voor het WK van 2022 versloegen ze de Duitsers al, dus het is oppassen geblazen met het linkerbeen van Goran Pandev.

Maar u kunt ook die hele wedstrijd laten voor wat het is en lekker de nieuwste Circulaire lezen, die ook die avond verschijnt.

Tot dan!

Veel dank aan de donateurs van deze editie: Liesbeth en Marijn. Wilt u ook deze nieuwsbrief steunen? Dat kan heel simpel, via dit linkje. Donateurs krijgen gratis stickers en een handgeschreven bedankbriefje als uitdrukking van mijn oneindige betuiging van erkentelijkheid.