• De Circulaire
  • Posts
  • De Circulaire #136: de levensreddende editie 🪂

De Circulaire #136: de levensreddende editie 🪂

De Circulaire redt levens. In de vorige editie schreef ik dat maar weinig mensen weten dat je nú online een vaccinatie-afspraak kunt maken als je bent geboren in 1952 (inmiddels 1955) of eerder. Diezelfde avond kreeg ik een reactie van een trouwe lezer: bedankt, ze had gelijk een afspraak gemaakt. Blijkbaar heeft mijn nieuwsbrief met kattengifjes een betere communicatiestrategie dan de Rijksoverheid.

Maar de overheid heeft nog steeds het idee dat ze het prima zelf kunnen. Hulp van buiten is niet nodig. Dus als het prik-reserveringssysteem kraakt en piept kun je na zes weken overleg prima een groep experts uit de logistiek met een beter alternatief afserveren. En farmaceutische groothandels die willen helpen met het ompakken van de grote dozen Pfizer-vaccins? Laat ze ophouden met het RIVM te bellen: die hulp is niet nodig (Nieuwsuur-reportage hier vanaf 11:00). De GGD had de afgelopen jaren ook genoeg slagkracht, want infectieziektes zijn toch verleden tijd. Laat al die terminale kankerpatiënten die om vaccins bedelen maar (letterlijk) in de bosjes bij de GGD wachten. Het gevolg is dat RTL Nieuws nog wel even door kan gaan met nieuwe portretten toevoegen aan deze site met COVID-19 slachtoffers.

Heldere communicatie vanuit de Rijksoverheid ontbreekt. Er zou nu maar één boodschap moeten worden verspreid: laat je zo snel mogelijk vaccineren met wat voorhanden is. Maar het RIVM (ook een overheidsorgaan) zaait vooral twijfel door te roepen dat AstraZeneca binnenkort toch niet meer nodig is. Waarom zou je dan nú een prik nemen? Dan kun je toch ook prima wachten? Ondertussen komen vaccins in de prullenbak terecht in plaats van in de armen van mensen met een chronische of dodelijke ziekte.

Je zou er cynisch van worden. Ik probeer dat te bestrijden door te doen wat ik het beste kan: een website bouwen. Die website beantwoordt de belangrijkste vraag voor iedereen op dit moment: mag ik al? U kunt daarom op magikal.nl zien of u al gevaccineerd mag worden. Dat 'magikal' ook een beetje klinkt als 'magical' is een leuke bijkomstigheid, want dát er zo snel al een vaccin is mag best magisch worden genoemd!

Ook best magisch (u merkt dat door de corona mijn bruggetjes minder soepel zijn geworden): een generator van teksten. En kattengifjes. En bijna net zo onsmakelijk als het vaccinatiebeleid van de overheid: nasiburgers met kaas en ananas.

Veel plezier met deze Circulaire!

Generatorgenerator

Trouwe lezer Herbert mailde me laatst met een leuk idee: een recordgenerator. Drie lijstjes met zinnetjes, kies uit elke lijst iets willekeurigs en je hebt een nieuwe categorie om een wereldrecord in te vestigen: fietsend over Groenland in een dwangbuis. Per pogostick door de Sahara met Gordon. Noem maar op.

Ik zag direct de potentie, want voor zoiets een website bouwen is voor mij kinderspel. En toen bedacht ik me: het is nog leuker als je zélf een generator kan maken (zodat het aantal verzoeken voor generators een beetje binnen de perken blijft). Een uurtje later en de Generator Generator was een feit. Maak lijstjes van zinnetjes en je kan zo je eigen generator samenstellen.

De beste linkjes

De beste kattengifjes

Zoals altijd gevonden in de krochten van het internet door de onweerstaanbare chef kattengifjes: Lotte Belice!

Neem een kat zeiden ze, het zal leuk zijn.

Neem een nieuwe bank als je een kat hebt zeiden ze, het zal leuk zijn.

Neem een baby zeiden ze, de kat zal het leuk vinden.

Dat was het!

Op maandag 10 mei kunt u deelnemen aan de online workshop 'vernieuwing APs'. Dat is handig, want daarin wordt invulling gegeven aan de APs van de NORA kernwaarden, specifiek de kernwaarde 'toekomstbestendig' met de bijbehorende doelen zoals 'innovatief' en 'wendbaar'. Daarnaast worden de APs verbonden met de lagen van het NORA 5-laagsmodel.

Maar misschien dat u wel denkt: mijn kernwaarde is het lezen van De Circulaire. En dat komt goed uit, want diezelfde avond glijdt er precies om 20.00 weer een verse editie in uw mailboxje!

Tot dan!

Voor niks gaat de zon op. En deze nieuwsbrief. Maar als u toch mijn zonnetje meer wilt laten stralen (sorry voor nog een slecht bruggetje, corona) doe dan een donatie aan De Circulaire.