• De Circulaire
  • Posts
  • De Circulaire #133: de stemwijzerwijzer-editie 👈

De Circulaire #133: de stemwijzerwijzer-editie 👈

Hallo! Ik schrijf deze Circulaire bij kaarslicht, want de stroom is uitgevallen op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam. Gelukkig stemmen we nog steeds met potlood, dus als er woensdag nog steeds geen stroom is kan ik tóch deelnemen aan het feest der democratie. In deze editie de uitkomst van mijn onderzoek naar ICT en overheid onder alle partijen. En ik maakte ook nog een leuk tooltje voor als u door de stemwijzers de partijen niet meer ziet.

Veel stemplezier en weinig keuzestress met deze Circulaire!

Het grote Circulaire verkiezingsonderzoek (slot)

Bijna een maand geleden mailde ik alle 37 partijen die deelnemen aan de verkiezingen met dezelfde vraag: wat gaat u doen om de overheids-ICT op een acceptabel peil te krijgen?

Van die 37 partijen kreeg ik van 14 een reactie, iets meer dan een derde. Opvallend was dat er van die 14 slechts vier in de kamer zaten: CDA, GroenLinks, PvdA en 50PLUS.

Wat waren de reacties? Algemeen viel op dat er veel werd verwezen naar de recente uitzending van Arjen Lubach over de 'digibetocratie'. Ook viel op dat de antwoorden vrij snel gingen over allerhande zaken die te maken hebben met digitalisering (zoals domotica, of de dominantie van Facebook en Google), maar niet over de concrete vraag die ik stelde over de overheids-ICT.

Dan de individuele reacties. Clint Nieuwendijk van het CDA schrijft in een uitgebreide persoonlijke mail dat hij veel mogelijkheden ziet in een 'open source, tenzij'-beleid. Met de enige Nederlandse minister die ooit een commit op Github heeft gepusht komt dat vast goed (leuke comments ook onder die commit).

GroenLinks schrijft dat de overheids-ICT op peil brengen geen gemakkelijke klus zal zijn, omdat het om investeringen vraagt om goed personeel binnen te halen en te houden zodat de overheid niet geheel afhankelijk wordt van dure externe consultants.

De Partij van de Arbeid onderkent ook de complexiteit van het probleem en geeft aan dat het veel breder is dan alleen een technisch probleem, omdat zoveel dingen samen komen, zoals privacy, transparantie en de rol van de overheid ten opzichte van de burger. Daarom moet 'digitale zelfbeschikking' (?) en privacy meegewogen worden bij aanbestedingen en subsidies.

50PLUS heeft het in haar antwoord vooral over de opkomst van digitale criminaliteit en geeft aan dat er een 'cultuurverandering moet plaatsvinden'. Welke concrete stappen dat behelst is niet duidelijk.

Code Oranje (de partij van voormalig PVV-lid en Haags wethouder Richard de Mos) ziet de oplossing in een 'ministerie van efficiëntie' dat dwars door ministeries heen lessen uit het bedrijfsleven overneemt. Ook OPRECHT wil meer efficiëntie, maar dan met een staatssecretaris met vergaande bevoegdheden. De pan-Europese partij Volt wil een ministerie van Digitale Zaken dat verantwoordelijk wordt voor 'alle automatiseringsprojecten met aanwijzingsbevoegdheid' (?).

De Libertaire Partij wil vooral een kleinere overheid, waardoor de kans dat het mis gaat ook kleiner zal worden.

Jongerenpartij JONG antwoord in eerste instantie dat 'ICT voor jongeren toch een tweede natuur is' en dat het antwoord op mijn vraag dus 'duuuh' (!) is. Na een vraag om verduidelijking antwoordt de partij dat omdat hun kandidaat-kamerleden veel ICT-ervaring hebben het probleem op die manier opgelost zal worden. Ook Splinter (van ex-Partij voor de Dieren kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen) en JEZUS LEEFT wijzen op de ICT-kennis van hun kandidaat-kamerleden.

De BoerBurgerBeweging vindt dat de overheid moet beginnen met het aannemen van meer ICT-ers afkomstig van het MBO en dat er een 'Deltaplan Cybercrime' moet komen.

Tenslotte Modern Nederland, dat al haar standpunten laat bepalen via een digitaal stemsysteem. Als u een goed voorstel heeft, en Modern Nederland haalt de absolute meerderheid in het parlement is dat dus de oplossing!

Dat was mijn onderzoek, maar de afgelopen weken hielden veel meer mensen zich bezig met dit onderwerp. Een greep:

Mocht u nog even door willen, alle reacties en informatie van mijn onderzoek kunt u lezen in deze spreadsheet.

Toen ik bezig was met mijn oriëntatie voor de aankomende verkiezingen maakte ik gebruik van verschillende stemwijzers. En toen viel me iets op: namelijk dat er heel erg veel stemwijzers zijn. Met een beetje googelen vond ik maar liefst veertig exemplaren. Meer dan het aantal partijen dat meedoet! Behalve dat je een keuze moet maken voor een partij, moet je dus ook nog een keuze maken voor de juiste stemwijzer.

Om u (en mijzelf) daar een handje bij te helpen bouwde ik de StemWijzerWijzer, waarmee u met behulp van tien belachelijke vragen een volstrekt onwetenschappelijk stemwijzeradvies krijgt. Veel plezier!

De permissiemachine (slot?)

Twee Circulaires geleden kon u lezen over het conflict dat ik had met het ANP. Zij wilden via het Belgische bedrijf Permission Machine graag even €450 ontvangen, omdat ik in het (inmiddels offline gehaalde) Circulaire-archief per ongeluk een foto gebruikte waar zij de rechten op hadden. Na een oproep in diezelfde editie doneerde u mij bijna €350.

Op de mail van het ANP had ik een tegenvoorstel met een lager bedrag ingediend, waarmee ze niet akkoord gingen. Maar inmiddels heb ik goed nieuws: op een tweede voorstel zijn ze wél ingegaan. Misschien hielp het dat ik kon aantonen dat het totaal van vier bezoeken die er het afgelopen jaar op de betreffende pagina zijn geweest hoogstwaarschijnlijk allemaal van het ANP zelf afkomstig waren. Betalen voor het ANP dat hun eigen foto's zit te bekijken dus. Het moet niet veel gekker worden.

In totaal heb ik €270 betaald aan de Permissiemachine. Van uw donaties was €80 over, dat ik aan een goed doel zou geven. Die €80 ga ik verdubbelen, dus als de claim met het ANP volledig is afgehandeld doneer ik €160 aan Open Nederland, een stichting die zich inzet voor het gebruik van Creative Commons-materiaal.

Eind goed al goed dus? Niet echt. De hele zaak heeft bij mij een vieze smaak in mijn mond achtergelaten. Want ik ben dan nu wel van het gezeur af, een hoop mensen hebben ongetwijfeld inmiddels weer brieven gekregen met dreigende taal en hoge bedragen voor het per abuis gebruiken van foto's van het ANP. En ook andere partijen zien dergelijke claims als een business model.

Bij alle beelden die ik gebruik, op mijn website of in deze nieuwsbrief, denk ik nu de hele tijd: zou ik hier ooit weer gezeik mee kunnen krijgen? Die kans lijkt zeker aanwezig, dus ik denk dat ik -helaas- een stuk minder, of minder goed, beeldmateriaal ga gebruiken. Als deze nieuwsbrief of producties die ik maak er wat saai en grijs uitzien dan weet u nu dus waarom.

Ondertussen blijf ik het hele gebeuren volgen, via de site van Martine Bakx (die trouwens ook donaties accepteert). Wordt, vermoedelijk dus, vervolgd.

Mediadieet

Wat ik de afgelopen twee weken las, keek en kocht.

🗳 Nieuwsuur lijsttrekker-gesprekken. Nieuwsuur sprak de afgelopen weken vrijwel alle lijsttrekkers op een manier die ik in de Nederlandse journalistiek zelden zie: scherp, kritisch, uitstekend voorbereid en daardoor vooral: inhoudelijk. Ik heb hiervan zoveel meer geleerd over de lijsttrekkers en de verschillen tussen de partijen dan die domme debatjes en formatjes waar in een minuut een statement moet worden gemaakt. (★★★★)

🍏MacBook Air M1. Na zes jaar trouwe dienst was het weer tijd om een nieuwe laptop te kopen. Ik kocht een MacBook Air met de nieuwe, door Apple zelf ontwikkelde M1-chip. Videobellen gaat nu opeens als een trein, zelfs als ik nog twaalf andere dingen aan het doen ben. Zelfs de wifi werkt beter (ik snap als techneut nog steeds niet hoe dat kan). De techniek om oude software ook te laten draaien op de nieuwe CPU werkt uitstekend, het enige wat nog niet werkt is het draaien van een Windows-installatie in Virtualbox. Daar kan ik wel mee leven denk ik. (★★★★)

👩‍🎤The Song Machine: Inside the Hit Factory. Boek uit 2016 van John Seabrook over hoe hits worden gemaakt. Seabrook beschrijft het maakproces van grote hits van artiesten als Katy Perry en Rihanna aan de hand van de Zweedse invasie. Die begon jaren negentig met producenten van de track and hook-methode als Denniz PoP en Max Martin. Het hield nooit op door de opkomst van Spotify begin vorig decennium. Door geestige anekdotes leest het lekker door. (★★★☆)

De beste linkjes

  • Waarom is Facebook toch zo goed in het verspreiden van misinformatie? MIT Technology Review portretteert het hoofd AI van het sociale netwerk, en vooral hoe het hem daar maar niet lukt er iets aan te doen . Want het draait bij Facebook uiteindelijk maar om één ding: engagement.

  • Ben je een vrouw, zit je op Twitter én ben je politicus? Dikke kans dat je dan een hoop stront over je heen krijgt. De Groene onderzocht samen met de Utrecht Data School tweets aan vrouwelijke politici en trok ongezellige conclusies.

  • In de vorige Circulaire linkte ik naar griezelig goede deepfakes met Tom Cruise. Trouwe lezer Hannes vertelde me dat ze zijn gemaakt door een Belgische expert in special effects. Zo maakt Chris Ume die filmpjes.

  • Iedereen heeft het opeens over NFT's: non fungible tokens, waar mensen miljoenen voor betalen. Maar wat zijn dat eigenlijk?

  • Amerikaanse scholen en universiteiten hebben voor tienduizenden dollars aan temperatuurscanpoortjes gekocht, om op die manier coronabesmettingen te voorkomen. Maar hebben die dingen eigenlijk wel zin?

De beste gifjes

Lotte Belice, mijn superieure chef kattengifjes, kan sinds kort weer op beperkte schaal haar bokslessen doen. Ook op gifjesgebied had ze deze keer weer een paar rake klappen!

De jeugd van tegenwoordig snapt helemaal niks meer van ouderwetse techniek.

En hebben we al eens een babyneushoorn gehad in deze nieuwsbrief? Waarom eigenlijk niet?

Dat moment op woensdagavond als je vergeten bent te stemmen omdat je met wat anders bezig was.

Dat was het!

Vindt u dat ervaringskennis onmisbaar is? Fijn! Want op 29 maart 2021 kunt u deelnemen aan een webinar met 'handvatten' om zelfregie- en herstelinitiatieven te organiseren. Dat is niet meer weg te denken uit het palet van zorg en welzijn. Zelfs de koning is fan! Maar wat is het? Zoals de naam al zegt ligt de focus op herstel en zelfregie. En soms is er een café of dierenweide aanwezig.

Snapt u het nog steeds niet helemaal? Gelukkig kunt u dan diezelfde dag om 20.00 een digitale dierenweide in uw mailbox verwachten, in de vorm van de 134ste Circulaire.

Tot dan!