De Circulaire #132: de coronablues-editie 🥶

Vorige week fietste ik voor de zoveelste keer naar de RAI in Amsterdam voor een coronatest. Bij de hal naast de testhal hing een groot spandoek met het woord ‘vaccinaties’. Ik reed er langs maar zag weinig activiteit: geen rijen, alleen wat auto’s en fietsen. Dat was het wel.

Een dag eerder had ik een (voor de verandering fysieke) werksessie met een collega. Ik was die dag al een beetje raar wakker geworden en tijdens de sessie merkte ik dat ik mijn aandacht er moeilijk bij kon houden. Ook als ik probeerde te typen ging dat moeizaam: op de helft van de zin was ik alweer vergeten waar ik aan was begonnen. Die symptomen herkende ik van toen ik vorig jaar oktober besmet was: hersenmist. Ik plande dus een test in en staakte het overleg.

Een dag na de test kreeg ik de uitslag: negatief. Maar wat had ik dan in plaats van het gevreesde virus?

Ik denk dat ik, net zoals een groot deel van dit land, gewoon doodmoe ben van deze pandemie. De afgelopen weken waren misschien wel de zwaarste van het afgelopen jaar. Want ja, we zitten al bijna een jaar in deze ellende. Dat maakt blijkbaar een hoop los: stress, apathie, uitzichtloosheid, onzekerheid, verveling. Na een jaar volledige ontwrichting van het dagelijks leven zijn de reserves en de goede zin wel een beetje op. Alsof we al een jaar lang in een bus zitten naar een ver land, we al een tijd met panne langs de weg staan en geen idee hebben hoe lang het nog gaat duren en óf we überhaupt ooit nog eens aankomen.

Voor een onderzoek voor deze nieuwsbrief (daarover later meer) heb ik alle websites bezocht van de partijen die meedoen met de komende verkiezingen. Het viel me op hoe weinig het ging over de crisis en hoe we er uitkomen. Alsof de tijd heeft stilgestaan en we het vooral hebben over hoe het Nederland van 2019 er in de toekomst zou moeten uitzien. Alsof er collectief wordt ontkend dat we midden in de grootste crisis sinds de oorlog zitten. Want ja, ik vind het best raar dat de parkeerplaats van de RAI níet gevuld is met zestigplussers die klaarstaan voor een vaccinatie.

Gelukkig kan ik deze nieuwsbrief nog volschrijven en voorzien van kattengifjes. En was er nog iets waar ik héél blij van werd.

In de vorige Circulaire kon u lezen dat ik een claim had ontvangen van het ANP voor een foto in het (inmiddels offline gehaalde) archief van deze nieuwsbrief. Of ik even €450 wilde overmaken. Ik stuurde een verweer en vroeg mijn trouwe lezers om een vrijwillige donatie.

Daar heeft u massaal gehoor aan gegeven. Maar liefst dertig mensen doneerden bedragen tussen de €3 en €50. Totaal kreeg ik €347 binnen voor Tikkie het linkje afsloot. Ook daarna kwamen er nog mailtjes binnen van lezers die donaties aanboden.

Ik kan alleen maar zeggen: ontzettend bedankt voor alle donaties. Ik ben heel blij met het totaalbedrag. Dit bedrag is ruim voldoende, meer heb ik niet nodig.

Hoe is het verder gegaan? Ik had dus al een verweer gestuurd. In het kort kwam het erop neer dat ik het niet eens ben met het bedrag, omdat het ANP uitgaat van een tarief voor bedrijven en instellingen. Het klopt dat ik freelancer ben, maar het overgrote deel van mijn website (en zeker het archief van De Circulaire) heeft natuurlijk geen winstoogmerk (de pagina met de gewraakte foto is het afgelopen jaar vier keer bekeken). Daar kreeg ik een reactie op terug: ze gaan niet mee in de redenering en ze willen alsnog het volledige bedrag ontvangen.

Ik ben nu bezig met een nieuw verweer. Mocht dat ook spaak lopen, dan weet ik nu in ieder geval dat het bedrag dat ik moet betalen een stuk lager uitvalt dankzij al uw donaties. Ik zeg het dus nog maar een keer: hartelijk, hartelijk dank voor al die donaties. Hopelijk blijft er wat van het bedrag over om te doneren aan Open Nederland.

Verder kreeg ik (behalve al die donaties) veel reacties van mensen die iets vergelijkbaars hadden meegemaakt. Specifiek noem ik hier ReindeR Rustema, die me wees op een petitie over dit onderwerp met nog veel te weinig ondertekenaars (dus teken die petitie zeker even!). Het initiatief voor die petitie is van Martine Bakx, die tevens een uitgebreid blog bijhoudt over dit onderwerp.

Wordt dus vervolgd.

Het grote Circulaire verkiezingsonderzoek

Twee edities geleden schreef ik hier over het grote datalek bij de GGD, en over hoe dit de zoveelste keer is dat ICT-projecten bij de overheid falen. Over twee weken mogen we naar de stembus. Dat leek me een ideaal moment om alle partijen aan te schrijven met dezelfde vraag: wat gaan zij doen om het ICT-niveau binnen de overheid op een acceptabel niveau te krijgen?

Die inhoudelijke vraag is één onderdeel van dit onderzoek. Maar het proces om daar te komen (alle sites bezoeken en mailadressen vinden) heeft ook een ander doel. Namelijk: kijken hoe partijen hun websites inzetten als campagnemiddel én hoe makkelijk ze bereikbaar zijn voor potentiële kiezers.

Een uitgebreid verslag met de inhoudelijke reacties van de partijen volgt over twee weken. Nu deel ik vast wat dingen die mij opvielen nadat ik de websites van alle 37 deelnemende partijen bekeek:

  • Drie jaar geleden deed ik een vergelijkbaar onderzoek tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Het viel me toen op hoe slecht veel partijen via mail bereikbaar waren. Dat is met deze landelijke verkiezingen veel beter. De meeste partijen communiceren gelukkig één duidelijk algemeen mailadres. Slechts twee van de 37 partijen (shame on you D66 en DENK) kon ik alleen gemakkelijk benaderen via Facebook Messenger.

  • Weinig partijen zetten hun site echt in als campagnemiddel. Bij sommige partijen (zoals de SP en ChristenUnie) krijg je het gevoel alsof de Tweede Kamerverkiezingen worden gezien als een soort van lokaal congresje in plaats van de belangrijkste gebeurtenis voor de komende vier jaar.

  • Informatie is vaak verouderd. De belangrijkste call to action-knop op de site van het CDA gaat naar een nieuwsartikel van meer dan een maand (!) oud waar trots wordt aangekondigd dat 'Wopke Hoekstra vandaag de campagne heeft afgetrapt'.

  • Ik kwam veel stevige tik- en spelfouten tegen, en echt niet alleen bij de partijen laag op de lijst (ik wens iedereen een taalvaardige chef kattengifjes toe).

  • Ook veel usability-problemen, zoals 'doneer' knoppen die volledig buiten beeld hangen (DENK), desoriënterende scrollefecten (BIJ1) en placeholder-pagina's die niet weg willen (PvdA).

Over twee weken krijgt u dus een verslag van de reacties van de partijen zelf. In de tussentijd hou ik mijn proces bij in deze Google Spreadsheet. En ook interessant: op woensdag 3 maart is er om 16.00 een digitaliseringsdebat, waar kandidaat-kamerleden met elkaar in gesprek gaan over eh... digitalisering.

Mediadieet

Wat ik de afgelopen twee weken keek en luisterde.

😶Niemand Anders. Online voorstelling van Micha Wertheim voor lege theaters. De betovering van een vol theater is buitengewoon lastig na te bootsen in een online voorstelling. Wertheim slaagt daar uiteindelijk toch wel in, als je merkt dat alle ogenschijnlijk losse eindjes in de voorstelling tóch iets met elkaar te maken hebben. (★★★☆)

💄Mathilde's Mysterie. Zesdelige true crime podcastserie over de dood van societyfiguur Mathilde Willink in 1977. Zo diep als De moord op Patrick (het beste Nederlandse voorbeeld in dit genre) gaat Mathilde's Mysterie niet. Toch is de serie zeer de moeite waard, omdat de wereld rondom de excentrieke Willink goed tot leven wordt gewekt, inclusief de dubieuze rol van roddeljournalist Henk van der Meijden. En, zoals het hoort bij dit genre, zit er een verassing in de staart. (★★★☆)

⚡️Videoclub - Euphories. Debuutalbum van dit Franse elektropopduo. De jaren tachtig zijn een overduidelijke inspiratiebron voor Adèle Castillon en Matthieu Reynaud uit Nantes. Beide zijn overigens geboren ná het jaar 2000. Eigenlijk dus een soort van hedendaagse versie van het Vlaamse Vive la Fête, die ook al retro waren, maar dan vijftien jaar geleden. (★★★☆)

Hay's activiteiten van de afgelopen twee weken

Samen met mijn oud-collega's van Pointer (KRO-NCRV) maakte ik een productie over het slavernijverleden van Suriname. We verzamelden de gegevens van zo'n 1.200 plantages en de achternamen die daar voorkwamen en zetten die op een kaart. En je kan een tour volgen met presentator Rowan Blijd, wiens voorouders hun plantage kochten.

De beste linkjes

De beste gifjes

De chef kattengifjes en ik zaten het afgelopen weekend in een tiny house in het Brabantse Ommel (bij Helmond). Bij gebrek aan open musea en kringloopwinkels hebben we maar op de enorme triangel geslagen bij het kabouterpad en selfies gemaakt met houten beelden van eekhoorns en kikkers. Je moet toch wat... Zoals gifjes kijken!

Overweeg je een gezin te stichten? Je kunt ook gewoon een puppy kopen.

Maar als die puppy volwassen is zou ik er niet ook nog twee katten bij nemen.

En wat je ook doet, neem in ieder geval geen badeendje als je ook een parkiet hebt!

Dat was het!

Over twee weken zitten we in de verkiezingsweek, dus u leest dan het eindresultaat van mijn rondgang langs alle politieke partijen. Op die dag lopen ook de huidige coronamaatregelen af dus dan mag u eindelijk weer De Circulaire hardop voorlezen op straat na 21.00.

Tot dan!