• De Circulaire
 • Posts
 • De Circulaire #128: de bemoedigende editie 🙌

De Circulaire #128: de bemoedigende editie 🙌

Welkom in 2021!

Als ik de media's moet geloven gaat 2021 het jaar worden van de grote verlossing. Van feesten zoals u die nog nooit heeft meegemaakt. En van culturele en sociale aardverschuivingen in de maatschappij. We moeten het nog maar zien. Ik ben al blij als dit jaar weer een beetje normaal naar de kroeg kan en ik mijn vrienden en familie weer eens kan knuffelen.

Wat ik wél zeker weet is dat 2021 het jaar wordt van minstens 20 verse edities van De Circulaire. Nieuwsbrieven lezen van een coronist/covidista/besmetteling maakt u helaas niet resistent, maar u krijgt wel heel veel goede linkjes en gifjes.

Ik wens u een prachtig nieuwjaar!

De bemoedigende enquêteuitslag

Een goede motivatie om u dit jaar weer tweekelijks (oeps) een plezante nieuwsbrief te versturen is de bemoedigende uitslag van de jaarlijkse enquête. Maar liefst 43 trouwe lezers vulden 'm in, een stuk meer dan de 14 van de vorige keer, dus hartelijk dank!

En behalve dat er veel mensen de enquête invulden waren de reacties ook nog eens bovenmatig positief. Gemiddeld gaf u een 8.7 voor deze nieuwsbrief, en dat is het hoogste van alle enquêtes ooit. 2020 was dus in Circulairistisch (?) opzicht een fantastisch jaar. Zoals elk jaar gaf niemand een cijfer lager dan een zeven.

Belangrijke vragen

Wat u goed vond: u waardeert deze nieuwsbrief vooral vanwege de 'verrassende', 'interessante' en 'afwisselende' selectie van linkjes en andere zaken die worden gebracht met een 'vleugje humor'. U begrijpt het niet altijd, maar u bent blij dat deze nieuwsbrief er elke twee weken is, "corona of niet". "Mijn rots in de branding, mijn baken, mijn houvast in rommelige tijden." Die steek ik graag in mijn zak!

Wat beter kan: u wilt altijd meer kattengifjes, en dan liefst in betere beeldkwaliteit. Dat gaat helaas niet gebeuren, aangezien nieuwsbrieven op technisch gebied nog in het stenen tijdperk leven. Meerdere mensen merkten op dat de kop 'De beste kattengifjes' niet klopt omdat het niet altijd katten zijn. Dat is vanaf deze editie aangepast. En u wilt iets meer "Hay als curator in plaats van als hoofdpersoon". Ik zal proberen dit jaar geen besmettelijke ziekte op te lopen!

Wat u mist: nog meer kattengifjes (houdt het dan nooit op?). Een eetrubriek en recepten. Een cartoon. Handige tools en apps. Meer techniek. En "dronken zoenen met een onbekende in de nachtkroeg". Ik ga het proberen (behalve dat laatste dan).

Minder belangrijke vragen

Uitsluitsel over het ★sterrensysteem★ van de 'Mediadieet'-rubriek heeft de enquête helaas niet gegeven. De helft wil vijf sterren, een derde vier, en de rest dierenemoji's. Over mijn sterrensysteem kom ik in de volgende editie uitgebreid terug.

Ik wist natuurlijk wel dat u van katten hield, maar niet dat maar liefst een derde van de respondenten (15 stuks) een kat heeft, terwijl slechts één iemand een hond bezit. Iets meer dan de helft had geen huisdier, en drie mensen hielden koala's, capibara's en andere dieren die niet op het lijstje stonden (gokje, kunnen ook makaken en fretten zijn).

Over uw voorspelling voor het volgende kabinet en premier was u opvallend eensgezind: VVD, CDA en D66 aangevuld met ChristenUnie / PvdA / GroenLinks om de 76 zetels vol te krijgen. De premier wordt 'jammer genoeg' weer 'Marc(je) Rutt0n 🤬'. Opvallend veel mensen hopen stiekem toch op Sigrid Kaag als premier. Mocht Rutte overigens weer premier worden en dat volhouden tot 31 juli 2022 dan streeft hij Ruud Lubbers voorbij als langstzittende Nederlandse premier ooit (4307 dagen).

Wat u gaat doen als de coronacrisis morgen voorbij is: iedereen knuffelen en zoenen, zoals moeders van 83, alleenstaande nichtjes en 'mijn kinderen'. U gaat allemaal het theater, de concertzalen en de kroeg in tot sluitingstijd en laat daarna 'iets volledig uit de hand lopen'. En u zet 'een eerste stap naar alcoholisme 👍'. Rare flex, maar OK.

Tenslotte de belangrijkste vraag: wat voor beleg uw boterham siert. Daar kwamen zoveel leuke reacties op dat ik hieruit een rijke selectie heb gemaakt. Prik er maar iets uit:

 • Perenjam

 • Tosti met aioli, kaas en tomaat

 • Hummus met crispy-chili-garlic-nogwat vlokken uit een potje

 • Desemboterhamtosti belegd met jongbelegen kaas en schijfjes augurk

 • Metworst van de lokale slager

 • Geitenkaas, notenpasta en avocado

 • Pindakaas met sambal

 • Pure hagelslag met boter

 • Frikandellen met Oliehoorn-fritessaus

 • Tosti's met pindakaas met chilipeper en citroengras van de Pindakaaswinkel met avocado, rode pepersaus en (zelf) gepikkelde komkommer op een desem haverboterham

 • Vegetarische filet americain

 • Geboortemuisjes (voor male chauvinists alleen de blauw-witte)

Mediadieet

Wat ik de afgelopen twee weken las.

 • 📱Uncanny Valley. Memoires in romanvorm van Anna Wiener, die een onderbetaalde baan bij een New Yorkse uitgever opgaf voor een carrière bij verschillende startups in San Francisco. Wiener schrijft als buitenstaander (want alfa én vrouw) onthullend, scherp en bijzonder grappig over de heersende bro culture die neigt naar een religie. Verplichte kost voor iedereen die in de sector werkt, of het beter wil snappen. (★★★☆)

De beste linkjes

De beste gifjes

Ook in 2021 worden de (katten)gifjes weer gevonden door de zeer kundige Lotte Belice, die op het moment van schrijven hevig aan het vloeken is omdat ze de controls van Zelda: Breath of the Wild onder eh...controle probeert te krijgen.

Als de restaurants straks weer open gaan en we alle tafelmanieren vergeten zijn.

Als je een goedkoop vliegticket hebt geboekt en dan opeens bedenkt dat de hele wereld een rode zone is.

Ook vogels zijn tegenwoordig slachtoffer van phishing.

En dat was het!

Mijn goede voornemen voor dit jaar (wat De Circulaire betreft dan) is om iets kortere nieuwsbrieven te schrijven. In het verleden propte ik de brieven nogal vol, maar ik laat nu dingen gewoon wat meer liggen en plan wat verder vooruit. Dan heb ik ook gelijk meer kopij voor de volgende editie.

In de volgende editie ga ik u uitleggen hoe mijn sterrensystem eigenlijk (niet) werkt. En u krijgt van mij een gratis tooltje waarmee u kunt checken of uw teksten niet te complex zijn. Klinkt goed? Op maandag 18 januari vindt u dat allemaal in uw mailboxje.

Tot dan!