- De Circulaire
- Posts
- De Circulaire #127: de Groundhog Day-editie 🐹
De Circulaire #127: de Groundhog Day-editie 🐹
Hoi! We zitten in een lockdown, vanuit Engeland en Zuid-Afrika komen nieuwe superbesmettelijke mutaties van de koning der virussen en ondertussen moeten we ook nog eens doen alsof we gewoon Kerstmis en oud & nieuw kunnen vieren.
Ik heb ondertussen een groot Groundhog Day-gevoel. Alle dagen lijken op elkaar. Ik heb dan wel vakantie, maar echt veel verder dan de lokale supermarkt en af en toe een uitje in eigen land kom ik niet. Ik snak naar een feestje waar je met een hoop mensen op elkaar gepakt zit terwijl er een schrale bier-en-peukenlucht hangt. Of een reis naar een ver land met mensen die een taal spreken die je niet kent. Ergo: dingen die je zintuigen nog een beetje kunnen prikkelen en niet vanaf een Zoomschermpje komen.
Das war einmal. En deze Circulaire is ook een beetje een herhaling want zoals altijd krijgt u in de laatste editie van het jaar Het Lijstje (mijn favoriete muziek van het jaar) en is er de lezersenquête waarin u mij anoniem kunt uitleggen waarom u in hemelsnaam nog steeds lid bent van deze nieuwsbrief.
Veel lijstplezier!
Het Lijstje
Er zijn drie zekerheden in het leven: je wordt geboren, je gaat dood, en je leest hier elk jaar Het Lijstje, mijn favoriete muziek van het afgelopen jaar.
Ik maak al zo'n lijstje sinds 2003 (alle vorige edities vindt u hier), dus het is interessant om te zien wat er is veranderd.
Één verandering is dat vrouwen de laatste jaren hoger komen. Twee van de platen in de top 3 werden de afgelopen jaren gemaakt door vrouwen. Komt dat doordat ik feministischer ben geworden? Of omdat er domweg meer goed aanbod is dat niét door mannen wordt gemaakt? Dit schreeuwt natuurlijk naar een promotie-onderzoek, maar ik denk dat ik het maar laat bij deze observatie.
Ik merk ook dat ik vaker dan voorheen kies voor muziek die richting de ambient gaat (al zou je dat niet zeggen als je naar #2 kijkt in mijn lijstje). Misschien heb ik meer behoefte aan rust en reinheid in deze rare tijden? Of word ik gewoon een oude lul die niks meer kan hebben?
Dit jaar kan ik in ieder geval wel weer opscheppen dat ik allemaal obscure vage bandjes bovenaan heb staan. De nummer 1 heeft slechts 15.000 maandelijkse luisteraars op Spotify, maar daar gaat nu natuurlijk verandering in komen!
De albums van 2020
Deserta - Black Aura My Sun
Special Interest - The Passion Of
Ana Roxanne - Because of a Flower
Porridge Radio - Every Bad
Caribou - Suddenly
Phoebe Bridgers - Punisher
Fontaines D.C. - A Hero's Death
Wolf Parade - Thin Mind
Jessie Ware - What's Your Pleasure?
Destroyer - Have We Met
Sufjan Stevens - The Ascension
Róisín Murphy - Róisín Machine
Squarepusher - Be Up A Hello
keiyaA - Forever, Ya Girl
Run the Jewels - RTJ4
Adrianne Lenker - songs
Siv Jakobsen - A Temporary Soothing
Tame Impala - The Slow Rush
HAIM - Women In Music Pt. III
Julianna Barwick - Healing Is A Miracle
De nummers van 2020
Ik maakte ook een Spotify-playlist met van alle hierboven genoemde albums minimaal één nummer, plus andere liedjes die ik goed vond (zoals dat nummer over emmers, dweilen en natte poesjes, ook leuk in de Disney-versie).
In die playlist zit verder geen volgorde. Maar wat ik nog wel wil opmerken is dat ik Young Buck van de Canadese band Braids echt hét nummer van het jaar vind.
Het optreden van 2020
Haha LOL.
Mediadieet
💾 Een programma over de jaren negentig. Achtdelige VPRO-televisieserie over, verrassend, de jaren negentig. In plaats van gebruik te maken van het rijk beschikbare archiefmateriaal van dit audiovisuele decennium worden in een Chinees-Indisch restaurant (?!) hoofdrolspelers uit die tijd oppervlakkig geïnterviewd door Marijn Frank, onderbroken door schlemielige intermezzo's met Henny Huisman. Dat is net zo stompzinnig als het klinkt. Als documentaire is het te plat, als comedy te flauw, voor drama is er geen plot en als kunst is het te conventioneel. (★☆☆☆)
🦠 Apollo's Arrow. Het coronavirus is nog niet eens een jaar oud, maar de Amerikaanse arts en socioloog Nicholas Christakis wist er al een heel boek over vol te schrijven. Als je de actualiteit volgt staat er weinig nieuws in, en de nadruk ligt érg op de Verenigde Staten. Maar het is wel een prima overzicht, en een goede observatie dat álle rare dingen die we nu meemaken allemaal al eens eerder zijn gebeurd. (★★☆☆)
🔪 Kleine jongens steken niet. Driedelige podcastserie over de gewelddadige incidenten in de drillrap-scene, door Volkskrant-journalisten Nadia Ezzeroili en Hassan Bahara. Ze krijgen een hoop belangrijke spelers voor de microfoon, maar de podcast gaat wel erg van de hak op de tak, en is vaak stijf en onwennig verteld. Met een duidelijkere focus (zoals de moord op de 18-jarige Jay-Ronne Grootfaam) en een iets lossere presentatie had ik deze serie zo drie sterren gegeven. (★★☆☆)
De grote Circulaire-enquête
Nóg een lijstje? Ja, natuurlijk. Zoals elk jaar is er weer een superleuke Circulaire-enquête waarin u mij de waarheid kunt vertellen over dit nieuwsbriefje waar ik u zo'n 22 keer per jaar mee bestook. En als u ook zo benieuwd bent naar wat het favoriete broodbeleg is van uw medelezers moet u zeker even de enquête invullen. Alvast bedankt!
Podcast Top 2020
Nu moet je écht ophouden, Kranen! Sorry, maar deze moet er écht nog even tussen. Voor het Podcastnetwerk bedacht en bouwde ik samen met trouwe lezer Lieven en designer Dianne de Podcast Top 2020. Stem op je favoriete podcast van het jaar én allertijden. Begin volgend jaar krijg je de uitslag en weet je wat je hebt gemist (en wat je kan inhalen tijdens de derde coronagolf).
De beste linkjes
Andi Schmied bezichtigt luxe-appartementen in Manhattan en maakt daar dan stiekem foto's van het uitzicht.
Filmessayist Thomas Flight legt uit waarom Christopher Nolan in zijn films te veel vertelt in woorden in plaats van beeld.
Bij Twitter kun je tegenwoordig zien wat hun algoritme denkt dat jou interesseert. Ik had onder andere Nigeriaans nieuws, Formule 1 en voetbalclubs. Wat maar weer bewijst dat algoritmes nog lang niet zo slim zijn als we denken, óf dat ik mijn interesses moet aanpassen. (via Waa)
Leuk kerstcadeau voor uw geliefde: een klok van Dries Depoorter die laat zien hoeveel procent van je leven al voorbij is.
Prachtige beelden bij de nominaties voor de beste wildlife-foto van het jaar.
Panden die op de rol staan voor renovatie of sloop verhuren aan mensen voor een prikkie. Klinkt sympathiek, toch? Leegstandbeheerder Camelot is er groot mee geworden, maar doet dat op een discutabele manier.
Er was ook goed nieuws in 2020: Github stopt met cookiemuren op haar site. Hoe? Door de simpelste oplossing: gewoon geen cookies plaatsen van derde partijen. Overigens doe ik dat al een hele tijd op mijn eigen site, en legde ik in mijn podcast uit hoe dat zat.
Twee jaar geleden was luchthaven Gatwick in London bijna twee dagen dicht omdat er een ongeautoriseerde drone zou rondvliegen. De drone is nooit gevonden. Maar wat hebben mensen dan gezien? (ook te luisteren als podcast)
We gaan eindelijk vaccineren, maar Nederland is twee weken later dan andere Europese landen. Sheila Sitalsing legt uit waarom de Nederlandse volkskaard daar debet aan is (€): "Zet drie Nederlanders bij elkaar en ze gaan een bestuur vormen, met voorzitter, penningmeester en een secretaris die als eerste daad een vacature opstelt voor iemand om het schema van aan- en aftreden te beheren."
Een derde van de Amerikanen, de helft van de Spanjaarden en meer dan driekwart van Nigerianen gelooft in een wereldwijde cabal van mensen die stiekem de wereld regeren. Yuval Noah Harari legt uit waarom geloven in dat soort samenzweringstheorieën zo aantrekkelijk is.
Leuk als activiteit tijdens deze eenzame feestdagen: de kleurplaten en clipart van gelovenisleuk.nl.
Elke avond spelen 72 Nederlanders een online rollenspel. Ze verslaan alleen geen draken of aliens, maar ze spelen ambulancebroeder of ANWB-medewerker in een virtuele stad. Welkom in Zevenbeek.
In de Filipijnen maken ze echt hele rare reclames.
Nintendo-icoon Shigeru Miyamoto leidt je rond in het nieuwe Super Mario-pretpark.
De beste kattengifjes
Zoals altijd samengesteld door het beste knuffelcontact van 2020: Lotte Belice!
Als we straks allemaal gevaccineerd zijn.
Als we dan weer moeten leren hoe sociale interactie werkt.
En als we dan elkaar weer onwennig gaan knuffelen en zoenen.
Dat was het voor 2020!
Waar ik in ieder geval naar uitkijk in 2021:
Familie / vrienden / Circulaire-lezers knuffelen en zoenen (uiteraard met wederzijdse instemming en niet te veel consumptie).
Feestjes van die bovenstaande familie / vrienden / lezers.
Concerten / café's / restaurants / voorstellingen.
Op reis naar een (ver) buitenland.
Festivals / evenementen / conferenties.
Niet meer bang zijn om per ongeluk tegen mensen aan te botsen in de supermarkt of het trappenhuis.
Minder Donald Trump in het nieuws.
Ik wens u een mooi einde van het jaar. En ik sluit me graag aan bij de boodschap van deze geweldige kerstkaart van trouwe lezer Herbert.
Volgend jaar beter!