De Circulaire #126: de terugkijk-editie 👀

Hallo! Dat rare jaar 2020 is alweer bijna voorbij. Tijd om een beetje terug te kijken, dus in deze editie vindt u mijn favoriete linkjes van het afgelopen jaar, mijn top 2000 en een kat die een yogapose verstoort. Veel plezier!

Wat u heeft gemist in 2020

Het is dus weer tijd voor jaaroverzichten. Normaal prop ik die allemaal in de laatste Circulaire van het jaar. Maar volgens mij doe ik u daar eigenlijk helemaal geen plezier mee. Dus ik spreid het dit jaar iets meer uit. In de volgende editie krijgt u mijn favoriete muziek van het jaar, in deze editie de beste linkjes van de afgelopen 21 edities.

👓 Lezen

📹 Kijken

🤪 Lachen

Weet u trouwens dat u alle vorige Circulaires nog kunt lezen?

Top 2000

U heeft nog niet gestemd voor de Top 2000? Zou u dat graag willen? Kan niet! Want om 17.00 ging de stembus dicht. Dus u zult het moeten doen met mijn lijstje. Hoeft u ook zelf geen mening te hebben, dat is ook wel weer eens fijn.

Dit is de vijfde keer dat ik mijn lijstje indien. De overzichten van de eerdere keren hou ik uiteraard ook bij. Daarom kan ik nu allemaal fascinerende statistieken maken. Zoals welke nummers dit jaar voor het eerst in mijn lijstje kwamen (linkjes verwijzen naar YouTube-video's):

En deze twaalf hebben er elk jaar ingestaan:

Als u mijn complete lijstje wilt luisteren (helaas zonder streamweigeraars My Bloody Valentine en Joanna Newsom): het staat op Spotify.

Mediadieet

  • 🚲 De Fietsrepubliek. Al wat ouder (2013) boek van Pete Jordan over de geschiedenis van het fietsen in Nederland, en specifiek in Amsterdam. Verrijkt met plezante anekdotes uit allerhande bronnen. Mooi verweven met een persoonlijk verhaal over het integreren als Amerikaan in Nederland. (★★★☆)

  • 🏎 Mario Kart Live. Augmented reality-variant van de bekende Nintendo-reeks (voor de Switch). Je bouwt een circuitje in je huiskamer en je kunt er met het meegeleverde karretje (met camera) op racen. Een supervet concept, en vermoedelijk de eerste AR-toepassing voor spelcomputers op deze schaal. Ik vraag me wel af of hoe vaak je dit gaat doen, zeker voor de forse prijs van €120. Oh, en niet aan te bevelen als je een kat hebt. (★★☆☆)

  • 💸 Waterlooplein. Tentoonstelling over de geschiedenis van de voormalige Jodenbuurt. Werkelijk álles over het Waterlooplein wordt er bij gehaald, van de eerste jaren tot de jodenvervolging en de vlooienmarkt. Dat is gelijk de makke van deze tentoonstelling. Een rode draad ontbreekt en het is eigenlijk alleen interessant als je de buurt goed kent. Nog tot 28 februari 2021 te zien in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. (★★☆☆)

Gratis katten zolang de voorraad strekt

Marloes, een van de trouwste lezers van deze nieuwsbrief, maakt handgemaakte kat-gerelateerde producten onder de naam Pussolini. Sinds kort heeft ze een webshop, en om dat te vieren heeft ze voor Circulaire-lezers een leuke aanbieding. Als je iets koopt in haar webshop krijg je daar een gratis kittig speldje bij (zie foto). Dat werkt zo: koop iets in haar webshop, voeg een speldje toe (scroll op deze pagina naar 'Pins') en vul bij het afrekenen de kortingscode PAWSOME in. Uiteraard zolang de voorraad strekt, dus kijk eens rond.

De beste linkjes

De beste kattengifjes

Er waren de afgelopen twee weken niet zoveel grappige katten op het internet (misschien zitten ze ook allemaal in quarantaine), maar gelukkig kan ik teren uit het rijke gifjesarchief, samengesteld door niemand minder dan de superlieve chef kattengifjes: Lotte Belice!

Voor al die mensen die nu thuis yoga moeten doen zijn katten wel een hindernis.

Deze mopshond ervaart wat ik al mijn hele leven heb heb als ik voor de spiegel sta.

Gelukkig is over een poosje iedereen gevaccineerd en kunnen we weer net zo vrolijk rondspringen als deze rekel.

Dat was het!

De laatste Circulaire van dit jaar verschijnt op maandag 21 december. U leest dan Het Lijstje, mijn selectie van de beste muziek van het jaar. En natuurlijk is er de jaarlijkse lezersenquête (incluis een portret van mijn levensmoede knuffelaap Barrie).

Tot dan!