De Circulaire #124: de post-Trump editie 🍊

Hallo!

Nou, het was even een schok voor al mijn lieve lezers dat de chef kattengifjes en ik waren geveld door de corona (ik zeg inmiddels 'de corona' zonder ironie). Hartelijk dank wederom voor alle lieve berichtjes. Het gaat steeds beter met ons, maar we merken nog wel dat we herstellende zijn. Langere stukken lopen en fietsen is vermoeiender dan normaal, en ook de reuk is niet helemaal wat het geweest is. Maar over het algemeen maken we het gelukkig goed, en steeds beter.

Verder bleek ik wederom de Amerikaanse presidentsverkiezingen correct voorspeld te hebben. Helaas bleek ik minder goed te zijn in voorspellingen over het vrijwillig vertrek van de verliezer (mijn voorspelling over een vaccin lijkt beter te kloppen). Er zullen nog spannende maanden volgen, en als u dit leest zal er ongetwijfeld weer een nieuw dom hoofdstuk zijn toegevoegd aan de afgelopen vier domme jaren. Laten we wel wezen: een regeringsleider die niet vrijwillig wil vertrekken na een verkiezing verloren te hebben: dat is toch gewoon een staatsgreep?

Ik ben blij dat Biden heeft gewonnen. Maar feit blijft dat 70 miljoen Amerikanen wél op Trump hebben gestemd (7 miljoen méér dan in 2016). Wat dat voor gevolgen heeft voor de VS, en hoeveel van die ellende over gaat waaien naar deze kant van de Atlantische oceaan zullen we moeten zien. De Republikeinse partij houdt zich ondertussen stil of gaat mee in Trump's fraudewanen. Ik ben er niet gerust op, en we moeten nog maar zien wie er op 20 januari wordt ingezworen als de 46ste president van de Verenigde Staten.

Goed, tijd voor leukere dingen: de Mond(riaan)kapjes zijn binnen! Scroll verder naar beneden voor een foto van een zeer aantrekkelijk model met het mondkapje en de bestellink.

En ik wens u verder heel veel plezier met deze Circulaire.

Mond(riaan)kapjes

De Mond(riaan)kapjes zijn binnen! Het had wat voeten in de aarde (hint: laat nooit iets verzenden met UPS), maar ik heb een hele zwik mondkapjes met Piet Mondriaan's Compositie in lijn laten bedrukken. U kunt ze vanaf nu bestellen: twee stuks voor €10,00, inclusief verzendkosten en BTW.

Goed om te weten:

 • De kapjes zijn van éénlaagse lichte wasbare stof (250 g/m² polyester stretchstof). Voor iets meer 'body' kunt u er een stukje keukenpapier in doen.

 • Ik heb 20 setjes van 2 kapjes in de aanbieding, dus het is zolang de voorraad strekt.

 • Het zijn niet-medische mondmaskers, dus u mag ermee in de trein of de supermarkt, maar niet in de operatiekamer.

Hay's activiteiten

Wat deed ik de afgelopen twee weken, behalve obsessief alle Amerikaanse nieuwssites refreshen?

 • ⌚️Ik deed mee aan een smartwatch hacking workshop van Hackers & Designers. Die smartwatch zie je hierboven op het gifje. Een volledige computer op je pols (een ESP32, voor de liefhebbers) voor ongeveer €20, mét schermpje. Het was een heel gedoe om er programma's op te zetten (ik had een pincet nodig en véél geduld), en het schermpje is inmiddels gesneuveld, maar dat mag de pret niet drukken. Verder kwam ik er na twee uur achter dat ik het verkeerde Micro USB-kabeltje gebruikte en schreef een blog over hoe het eigenlijk zit met al die USB-kabels.

📼Maar liefst twaalf Circulaires geleden schreef ik over de collectie van 18 VHS-banden met KLM TV die de chef kattengifjes had opgeduikeld. Het idee was dat we die op YouTube gingen zetten. Dat had iets meer voeten in de aarde dan ik dacht: de USB-stick die ik daarvoor had gekocht voor €40 bij de Conrad bleek niet goed te werken. Uiteindelijk bleek een stick van AliExpress van €3,50 (!) wél te werken. Anyway, bijna een half jaar later zijn we eindelijk bezig om KLM TV online te zetten op ons YouTube-kanaal: Het Bandenarchief. We hebben nu twee afleveringen live staan, eentje van januari 1990 met het KLM-dierenhotel en eentje van april 1990 met een reportage over mensen met vliegangst. Vanaf nu zetten we elke vrijdag een nieuwe video online (de volgende video gaat over gevaarlijke stoffen in de handbagage).

📫Ik heb mijn e-mail verhuisd van Gmail naar Fastmail. Dat wilde ik al jaren, omdat ik het niet zo'n fijn idee vind dat Google al mijn belangrijke maildata in handen heeft. Dat kost wat ($50 per jaar), maar dat vind ik het wel waard voor betere privacy. Ik was verrast over hoe makkelijk het was om over te stappen. Vooral het importeren van mijn bijna 80.000 (!) mails was een fluitje van een cent. Mocht je ook willen overstappen, gebruik dan deze link en je bespaart het eerste jaar 10% en je sponsort De Circulaire.

Mediadieet

Wat ik bezocht, keek en luisterde.

 • 🏛De Pont. In al mijn 37 zomers was ik dus nog nooit in museum De Pont in Tilburg geweest. Gelukkig kon ik dat nét voor de hernieuwde sluiting van de musea goedmaken. Wat een geweldig museum! In de enorme ruimte is in elke hoek weer iets bijzonders te ontdekken. En er is een uitstekende balans tussen bijvoorbeeld het zware werk van Hamza Halloubi en het lichte werk van de Wobby.club (toffe Insta ook). Snel naar Tilburg als de lockdown voorbij is! (★★★★)

 • 🤳Volg je me nog? VPRO-docu over drie ouder wordende influencers die worstelen met afnemende volgers. Dat zou een fascinerend inkijkje kunnen zijn, maar ik kreeg het gevoel dat ik meer zat te kijken naar een voyeuristische artistieke impressie dan een documentaire. Ironisch eigenlijk, dat je in een film over de leegheid van het influencer-leven de hoofdpersonen nauwelijks leert kennen. (★★☆☆)

 • 💽Weird Hit Wonder. Atze de Vrieze van 3voor12 had eerder een serie artikelen over rare hits zoals Toppertje en Busje komt zo. Nu heeft hij over hetzelfde onderwerp een podcast-reeks met nummers als Meisje (Je bent zo lelijk als de nacht) en One Day Fly. En dat is nóg leuker, want dan hoor je zowel de muziek als interviews met de artiesten. (★★★☆)

De beste linkjes

 • Beeldend kunstenaar Julian Andeweg blijkt jarenlang vrouwen verkracht en mishandeld te hebben, maar dat stond een glansrijke carrière niet in de weg. Aldus diepgravend onderzoek van NRC. Een kleine waarschuwing: ik vond dit verhaal zo gruwelijk dat ik het niet in één keer kon uitlezen.

 • In navolging van dat artikel deelden zo'n 70 mensen (anoniem) op Instagram ook hun persoonlijke verhalen over andere kunstinstituten waar dergelijke ellende plaatsvindt.

 • El País legt (in het Engels) in een verhelderende productie uit hoe het coronavirus zich via aerosolen verspreidt door ruimtes.

 • Voormalig Bits of Freedom-directeur Hans de Zwart werd een eikel van Twitter, dus hij verwijderde zijn account.

 • Trump heeft de afgelopen vier jaar een hoop schade aangericht, maar er zijn weinig voorbeelden die dat zo goed illustreren als de lege belofte dat er een fabriek met 13.000 banen zou komen in Wisconsin, van het Taiwanese Foxconn. Spoiler alert: de fabriek kwam niet.

De beste kattengifjes

De chef kattengifjes heeft de afgelopen maand meer dan 100 uur Animal Crossing gespeeld op onze nieuwe Switch (meer daarover in een volgende Circulaire). Gelukkig had ze ook nog tijd om wat grappige niet-antropomorfische dieren te vinden!

Trouwe lezer Corina meldde mij dat haar kat Guybrush (vernoemd naar de held uit Monkey Island) uren plezier had met de bongo.cat uit de vorige editie (al is dat niet aan zijn gezicht te zien).

#metoo is nu ook een ding in het dierenrijk (heb ik deze grap als eens eerder gemaakt bij een gifje? Ja. Schaam ik me daarvoor? Nee.)

En dit gifje had ik eigenlijk met Halloween moeten versturen, maar toen kwam er geen Circulaire uit. Deal with it.

En dat was het!

Een korte dienstmededeling: ik heb weer wat ruimte voor freelanceklussen. Dus reply op deze mail als je iemand zoekt die toffe websites kan bouwen (ik doe HTML, CSS, Javascript, PHP en Python) of de andere dingen die ik kan (zie mijn website). Als ik in Australië zou wonen zou ik trouwens op deze functie reageren, dus mocht u zo'n vacature hebben (maar dan niet aan de andere kant van de wereld) dan hou ik me warm aanbevolen!

En ondertussen schrijf ik natuurlijk vrolijk verder, want de volgende Circulaire is er over twee weken weer, op maandag 23 november.

Tot dan!