De Circulaire #123: de coronatombola 🎰

Precies twee weken geleden deden de chef kattengifjes en ik een coronatest. We hadden klachten én ik had contact gehad met mensen die positief waren getest. Twee dagen later kwam de uitslag: beiden positief.

COVID-19 hebben is heel raar. Het is lastig om uit te leggen als je het niet hebt (gehad). De meeste ziektes, zoals griep (nee, het is niet hetzelfde) zijn duidelijk: je ligt een paar dagen in bed, voelt je belabberd, moet overgeven en veel hoesten, en daarna ben je weer beter.

Corona is hélemaal niet zo. Er zijn eigenlijk twee periodes: de eerste dagen waarin je 'echt ziek' bent, en dan de tweede waarin je herstelt (daar zitten we nog steeds in).

Die eerste periode (bij ons duurde dat ongeveer een week) is vrij bizar. Je hoort veel over een aantal van de symptomen (zoals geur- en smaakverlies) maar ik heb nog niet zoveel gehoord over het feit dat die symptomen ongeveer elke vijftien minuten wisselen en dat er tientallen verschillende zijn. De chef kattengifjes en hielden een lijstje bij, deze symptomen hebben we allemaal gehad:

Hangend ooglid, druk op de borst, kortademig, pizza smaakt naar drop, rare tintelingen in de neus (bittere nasmaak, alsof ik gisteren heb gerookt), gekke spierpijn in de benen, in de war (delier), niet op woorden kunnen komen, loopneus, hoesten, gewrichtspijn, koude rillingen, oververhitting, niet echt honger, hongerklop, alsof ik drugs heb gebruikt, sloom, vermoeidheid, niet kunnen slapen, diarree, buikpijn, misselijkheid, hartkloppingen, tintelingen in de handen, duizelingen, geen houding kunnen vinden, minder scherp zien, maagzuur, concentratieproblemen, oogmigraine, algehele malaise, ontstoken holtes, totaal geen smaak / reuk, extreem lang slapen (10-11 uur)

Die symptomen wisselen dus de hele tijd, en ook de intensiteit ervan: van vrij matig tot vrij heftig. Alsof je een soort van greatest hits-album van symptomen op shuffle hebt staan, of meedoet aan een sadistische bingo waar iemand elk kwartier een ander symptoom omroept. Ironisch genoeg hebben we het meest voorkomende symptoom (koorts) niet gehad.

Omdat de symptomen dus niet altijd aanwezig zijn (of niet zo heftig) hebben we die eerste week wel wat kunnen werken. Maar de ziekte is verraderlijk, want je kan opeens zomaar midden in een telefoongesprek een oogmigraine krijgen of niet meer uit je woorden komen. Wat dat betreft denk ik dat corona misschien beter vergelijkbaar is met het (tijdelijk) hebben van een chronische ziekte, die ook vaak onvoorspelbaar zijn in intensiteit en moment.

Herstel

Na ongeveer een week was de symptomentombola voorbij en bleven er twee over: weinig energie en gebrek aan geur en smaak. De chef kattengifjes heeft bijna een week niks kunnen ruiken (zelfs kauwen op een rauwe kardemompeul en een theelepel uienpoeder naar binnen werken deed niks). Het enige leuke wat je nog zo'n beetje kan doen in quarantaine is lekkere dingen eten, dus een gebrek aan geur is dan nogal deprimerend. Gelukkig begint ze inmiddels weer een klein beetje geur terug te krijgen. Ik heb dat geurverlies niet zo erg gehad, maar sommige dingen (zoals wijn en bier) ruiken nog steeds gek.

We zijn inmiddels dus aan de beterende hand, en mogen weer naar buiten toe, maar ik denk dat het echt nog wel even gaat duren voordat we helemaal de oude zijn. Fysieke activiteiten zijn vermoeiend, lange tijd concentreren is ook lastig.

Het was hartverwarmend om te merken hoeveel mensen (waaronder veel Circulaire-lezers) ons beterschap hebben gewenst en hulp hebben aangeboden. Ik denk dat wel tien mensen boodschappen voor ons wilden doen. Elke dag waren er weer kaartjes, bloemen, appjes, mailtjes, noem maar op. Dat heeft ons er echt doorheen gesleept, dus ontzettend bedankt daarvoor. ❤️

De crisis

Heb ik nu als coronapatiënt (coronist? covidista?) een beter inzicht in de hele crisis?

Een vriendin van ons bleef eten, een dag voordat ik wist dat ik potentieel besmet kon zijn. Helaas bleken we haar besmet te hebben, want twee dagen voor de eerste symptomen ben je besmettelijk (ze maakt het inmiddels goed). We hebben netjes afstand gehouden, en tóch hebben we haar aangestoken.

Betekent dit nu dat we voorlopig maar helemaal geen mensen meer moeten zien? Ik vind dat voor een korte periode, zoals een lockdown van een paar weken, misschien nog wel te doen. En het lijkt me goed als we het indammen van besmettingen als uitgangspunt nemen voor het beleid, in plaats van het ontzien van de zorg. Een standpunt dat het Red Team verwoordt in haar uitstekend leesbare adviezen.

We hebben géén idee hoe lang deze hele situatie nog gaat duren, voor hetzelfde geld zitten we nog járen in deze ellende. Er is behalve de fysieke gezondheid ook nog zoiets als een gezonde gemoedstoestand. Je wilt ook wel eens wat andere mensen zien dan alleen je knuffelcontact.

Veel andere inzichten kan ik u niet verschaffen. Ik zeg uit ervaring nu wel: beter krijg je dit virus niet.

De corona-enquête

Goed, we hebben het nu wel genoeg gehad over corona, laten we het hebben over de corona-enquête van de afgelopen Circulaire! Maar liefst 122 mensen vulden 'm in, bijna 15% van het complete abonneebestand.

Op de vraag 'Hoe voelt u zich' gaf u gemiddeld een 6.4, ietsje minder dan de 6.7 die u bij de vorige enquête in april gaf. Van alle respondenten was er slechts één die corona had gehad. Maar iets meer dan 60% kent iemand (goed) die het virus heeft gehad.

Met de mondkapjes in de supermarkt ging het allemaal nog niet heel erg van harte. 41% van de respondenten zag bijna niemand tot een derde van de mensen een mondkapje dragen in de winkel. Bij 32% was het de helft, en bij de rest (27%) was het een grote meerderheid tot vrijwel iedereen. Deze resultaten zijn dus wel van twee weken geleden: hopelijk is het inmiddels wat beter.

Wanneer is deze ellende allemaal voorbij? Mijn definitie van 'voorbij' is als het blokje 'coronacrisis' weg is van Teletekst pagina 101 (voor 16 juli stond daar trouwens 'coronavirus'). In de enquête van april dacht u nog dat de vlag uit mocht op Koningsdag 2021 (gemiddeld) of rond Oudejaarsavond 2020 (mediaan).

Helaas gaat het volgens u toch allemaal wat langer duren. Meer dan 80% van de respondenten denkt dat het langer gaat duren dan Koningsdag, en iets meer dan een derde denkt dat we ook in 2022 nog in deze crisis zitten. Gemiddeld denkt u dat het allemaal nog zeker een jaar gaat duren. 5 november 2021, zet die datum vast in uw agenda, want dan zijn we volgens de gemiddelde respondent eindelijk van corona af (in ieder geval op Teletekst).

Dan de opmerkingen: er waren heel veel beterschapswensen, waarvoor hartelijk dank. Wat u verder nog wilde zeggen: '"normaal" is het als het woord 'Trump' niet meer voorkomt op Teletekst 101' (eens), 'onze kat is ernstig corona-moe. Ze wil haar huis weer voor zichzelf doordeweeks' (minder knuffelcontact dus), en 'Wat ik nog wilde zeggen: fijn dat iemand – zelfs al ken ik jou niet – even vraagt hoe ik me voel!'. Alsjeblieft!

Tot mijn grote vreugde bleken maar liefst 47 mensen interesse te hebben in een mondkapje met een De Stijl-patroon. Er waren vijf mogelijke opties, en Compositie in lijn van Piet Mondriaan (te zien in het Kröller-Müller) was de overtuigende winnaar met 38% van de stemmen. Ik heb inmiddels een hele lading medium size mondkapjes besteld met dit patroon. Ze zijn onderweg, bij de volgende Circulaire zijn ze binnen en kunt u ze gaan bestellen.

Hoe gaat dat in z'n werk? Ik heb het volgende bedacht:

  • Bijna de helft van de respondenten gaf aan twee stuks te willen bestellen. Om alles een beetje overzichtelijk te houden en omdat ik één mondkapje versturen een beetje zonde vind van de verzendkosten doe ik daarom alleen bestellingen voor twee stuks.

  • Om iedereen de gelegenheid te geven om te kunnen bestellen neem ik bestellingen aan vanaf de volgende editie van De Circulaire. Een bestellink vindt u in die editie.

  • Het zou kunnen zijn dat er meer vraag is dan ik mondkapjes heb. In dat geval komt u op een wachtlijst voor een volgende bestelling en hoeft nog geen betaling te doen. Bestellingen handel ik af in volgorde van binnenkomst. U kunt maximaal één bestelling (van 2 kapjes) per keer doen.

  • Omdat ik er niet van uitga dat ik fulltime de e-commerce business inga denk ik dat ik de betalingen gewoon lekker simpel via Tikkie laat lopen, maar ik sta open voor andere suggesties.

  • De exacte prijs moet ik nog bepalen, maar ik denk dat ik u voor ongeveer €10 twee mondkapjes kan aanbieden, inclusief verzendkosten en BTW. Alles wat ik overhoud (ik kan u verzekeren dat de marge klein is) gaat naar deze nieuwsbrief (hosting, postzegels voor kadootjes, etcetera).

De beste linkjes

De beste kattengifjes

Zelfs lijdend aan 35 verschillende coronasymptomen lukte het haar tóch om goede gifjes te vinden: de herstellende Lotte Belice!

Deze monnik is zo verlicht dat hij kan omgaan met 35 verschillende dingen die de hele tijd om aandacht vragen.

Dit hondje is dan misschien weer iéts te goedgelovig.

En deze hond realiseert zich dat hij in een wereld zit waarin zijn dieet niet meer de standaard is.

En dat was het!

4 jaar geleden schreef ik op deze plek het volgende:

Op maandag 14 november is iedereen bekomen van de schrik dat Donald Trump de 45ste president wordt van de Verenigde Staten én komt als doekje voor het bloeden de 36ste Circulaire uit. Tot dan!

Van deze helderziendheid heb ik nog steeds spijt, vandaar dus nu dit:

Op maandag 9 november haalt iedereen opgelucht adem als blijkt dat Joe Biden een gigantische verkiezingsoverwinning heeft behaald, Donald Trump zegt dat hij zonder enige vorm van protest het Witte Huis zal verlaten, Mark Rutte aankondigt dat iedereen de komende weken kan worden gevaccineerd tegen het coronavirus én de de 124ste Circulaire uitkomt.

Een man mag hopen!