• De Circulaire
  • Posts
  • De Circulaire #121: de niet al te lange editie 💇‍♀️

De Circulaire #121: de niet al te lange editie 💇‍♀️

Het zijn rare tijden. We zitten de komende drie weken in een semi-lockdown. Alle kroegen dicht om 22.00. Bij voorkeur mondkapjes op in winkels. Alleen essentiële reizen. Geen publiek meer bij sport. Thuiswerken.

En tot overmaat van ramp is dit ook nog eens een niét zo'n lange editie van De Circulaire, met alleen de greatest hits, linkjes, menings en gifjes. Maar wellicht ook wel fijn, een editie die wél uit te lezen is in redelijke tijd, en waar je niet tweeënhalf uur mee bezig bent nadat je van een vakantie (al dan niet in een rood gebied) terugkomt.

Veel plezier dus met deze niet al-te-lange Circulaire. En veel sterkte de komende weken. Blijf gezond. En hou je taai.

Dit is niet geschreven door een robot

In de vorige Circulaire vroeg ik me af hoe je eigenlijk moet schrijven over kunstmatige intelligentie in het Nederlands. Trouwe lezer Elger was de volgende mening toebedeeld:

Ik ben geen Neerlandicus, maar heb wel een sterke mening over hoe te schrijven over AI. Ik haat het namelijk als mensen kunstmatige intelligentie een ding maken (dus: ' de kunstmatige intelligentie schreef een artikel'), het is toepassing van kunstmatige intelligentie, dus een systeem, een computer, een applicatie, een systeem etc. (dus: 'het systeem schreef, dankzij kunstmatige intelligentie, een artikel'). Overigens vind ik het nog fijner om het woord kunstmatige intelligentie te vermijden en machine learning of deep learning te gebruiken, maar dat werkt niet zo goed bij een breed publiek. En tot slot: iedereen die het over een robot heeft ('dit artikel is geschreven door een robot') is sowieso af.

Het punt dat Elger maakt dat we door te spreken over 'een AI' het antropomorfiseren (leuk woord als je indruk wilt maken op feestjes en argeloze lezers van nieuwsbrieven) vind ik sterk. Een AI is een systeem dat door mensen wordt getraind, en op die manier is het dus net zo vatbaar voor fouten en bugs als elk ander systeem.

Ik zou daarom mijn zin uit de vorige Circulaire:

Een AI schreef een opiniestuk voor The Guardian.

Herschrijven als:

Met behulp van AI werd een opiniestuk geschreven voor The Guardian.

Of in een actieve vorm:

The Guardian schreef een opiniestuk met een AI-systeem.

Mediadieet

Wat ik de afgelopen twee weken keek, luisterde en at.

  • 🥤I'm Thinking of Ending Things. Nieuwe film op Netflix van Charlie Kaufman, die eerder klassiekers schreef als Adaptation en Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Dit psychologische drama, dat hij zowel schreef (gebaseerd op een boek van Iain Reid) als regisseerde, is zeker vintage Kaufman. Jesse Plemons en Jessie Buckley spelen beiden uitstekend. Maar helaas werken Kaufman's surrealistische ideeën het beste als er een regisseur is die dat visueel kan overbrengen (Spike Jonze, Michel Gondry) óf als Kaufman een budget heeft om dat zelf te doen (Synecdoche, New York). I'm Thinking of Ending Things heeft beide niet en daarom wordt het helaas een beetje saai. (★★☆☆)

  • 🤸‍♀️Heavy Medals. In 2016 bleek dat er binnen de Amerikaanse turnbond meer dan twee decennia lang sprake was van grootschalig seksueel misbruik van minderjarige turnsters, waaronder veel medaillewinnaars. Heavy Medals is een zevendelige podcastserie waarin de vraag centraal staat in welke cultuur zoiets kan gebeuren, en vooral: wie die cultuur hebben gecreëerd, het echtpaar Béla and Márta Károlyi. (★★★★)

  • 🥘Kanteen25. Nieuw geopend restaurant op het Marineterrein in Amsterdam (om de hoek van het Scheepvaartmuseum). Het gebeurt me zelden dat ik ergens heerlijk eet, de (ruime) porties geserveerd krijg met een glimlach en dan ook nog eens een bedrag afreken waarvan ik denk: 'heb ik niet te weinig betaald?'. Als dat nog niet genoeg redenen zijn om hier te gaan eten heb ik er nog een voor je: de manchego cheesecake. (★★★★)

De beste linkjes

Voor ik u met de nieuwe linkjes opzadel moet ik eerst mijn excuses aanbieden voor de vorige editie van De Circulaire, waarin maar liefst drie linkjes niet functioneerden. Vandaar dat u ze nog eens van me krijgt. Hopelijk doen ze het deze keer wel!

De beste kattengifjes

Zoals altijd weer verzameld door de geweldige vrouw die zowel al deze kattengifjes samenstelt en elke editie minimaal 17 wat/dat fouten verbeterd [LBB: deze laat ik expres zo staan]: Lotte Belice!

Deze hond valt even uit zijn rol, maar dan valt hij er gelukkig weer snel in!

Deze kat valt even zijn staart aan.

En deze kat valt van de ene verbazing in de andere.

Dat was het!

Op 12 oktober is het tijd om te schijnen! Wel alleen voor lezeressen, want die kunnen dan naar een event van The Spirit Junkies in Baarn. Met behulp van alchemie en "een krachtige initiatie" ga je jouw emoties tot op orgaanniveau zuiveren, en je schaduwstukken transformeren naar jouw goud. Dat zouden toch genoeg redenen moeten zijn om dit als een essentiële trip te beschouwen.

Wat trouwens ook goud is: de volgende Circulaire! Die komt namelijk diezelfde dag uit, stipt om 20.00 in jouw goed ontsmette mailboxje.

Tot dan!