De Circulaire #120: de Wikiditie 🕸🗿

Hoi! Ik wilde in deze Circulaire eindelijk eens uit de doeken doen wat mijn ideale baan zou zijn. Maar helaas had ik opeens zin om een video op te nemen waarin ik laat zien hoe je dingen op Wikidata en Wikimedia Commons zet. Procrastinatie met vrije kennis? Daar draait uw hoofdredacteur zijn hand niet voor om!

Veel plezier (?) dus met deze Circulaire!

Zet eens een beeld op Wikidata

Zo'n typische lelijke thumb zodat veel mensen op YouTube gaan klikken (en u nu ook).

Zoals de trouwe lezers van deze nieuwsbrief weten doe ik wel eens wat op de verschillende Wikimedia-projecten, zoals Wikipedia, Wikidata en Wikimedia Commons. Ik kon bijvoorbeeld afgelopen week de slaap niet vatten, dus ik ben opgestaan en heb om half drie 's nachts een artikel geschreven over het oudste gebouw op De Uithof, eh pardon, Utrecht Science Park. Andere mensen drinken dan warme melk, ik doe dit soort dingen om te ontspannen.

Ik wilde al al langer een video maken waarin ik uitleg hoe ik dat allemaal doe, die vrije kennis toevoegen. Bijvoorbeeld hoe je kunstwerken op Wikidata zet, en foto's van die kunstwerken op Wikimedia Commons.

Ik had van het weekend wat tijd, dus ik heb mezelf drie kwartier gefilmd terwijl ik een item aanmaakte en een foto uploadde. En daarna heb ik mezelf natuurlijk vervloekt dat ik geen script had geschreven en zes uur nodig had om de boel te monteren zodat het een enigszins onderhoudende 22 minuten werd.

Anyway, het (Engelstalige) resultaat kun je zien op YouTube: Add a sculpture to Wikidata and Wikimedia Commons in 20 minutes.

Hay's activiteiten

Ik schreef hier al eens eerder over de serie meditatiesites die ik heb gebouwd voor ontwerper Brigitte Jansen. Die sites zijn geselecteerd voor de expositie The Self Design Academy in het MU in Eindhoven. En wat heel leuk is dat ik óók nog de website van de expo mocht bouwen, wederom met ontwerp van Brigitte. Die site is nog niet live, maar tegen de tijd van de opening (18 september, aanstaande vrijdag) wel.

Mediadieet

Wat ik de afgelopen twee weken bezocht en luisterde.

  • 🤖Nxt Museum. Nieuw museum in Amsterdam-Noord met spectaculaire audiovisuele installaties. Alsof je op een heel kunstzinnig dansfeest bent. Ik was een beetje bang dat het zo'n Instagram-museum voor millennials (zoals ik) zou zijn, maar de werken zijn van hoge kwaliteit en de production values eveneens (als in: alles werkt gewoon en ziet er strak uit). Dat verklaart wellicht ook de forse entreeprijs (€24,50, Museumkaart niet geldig). Maar: het is het waard. (★★★★)

  • 📺 Nam June Paik: The Future is Now. Overzichtstentoonstelling van deze Koreaans-Amerikaanse videokunstenaar (1932 - 2006). Veel van zijn werk wordt gekenmerkt door de dadaïstische inslag van de Fluxus-beweging. Misschien dat zijn werk daarom ook zo toegankelijk is. Veel werk is vergaan, of te kwetsbaar om werkend te tonen, maar toch hebben ze er in het Stedelijk Museum in Amsterdam een uitstekende expo van gemaakt. Nog tot 4 oktober. (★★★★)

  • 👀 Dead Eyes. In 2001 werd Connor Ratliff gecast voor een bijrolletje in de HBO miniserie Band of Brothers. Maar voordat hij ook maar één scène had opgenomen werd hij ontslagen door de regisseur: Tom Hanks. Hanks vond dat Ratliff 'dead eyes' had. Bijna twintig jaar later maakt hij een tiendelige (!) podcast over deze triviale voetnoot in de mediageschiedenis. Is dat tien afleveringen leuk? Ja. Superleuk zelfs. En zelfs zó leuk dat er een tweede seizoen komt. (★★★★)

De beste linkjes

De beste kattengifjes

Lotte Belice, mijn trouwe chef kattengifjes, kon deze week geen enkel leuk kattengifje vinden. Misschien was ze teveel bezig met het ophalen van twee echte kittens in Helmond voor haar tante Vera (true story). Gelukkig heb ik een enorm archief met 184 ongepubliceerde kattengifjes, dus ook als de chef nooit meer kattengifjes vindt kunnen we nog zeker 61 edities vooruit!

Deze hond is daar heel blij mee. Behalve als hij hoort dat hij nog 61 edities van De Circulaire moet lezen.

Deze kat duizelt het ervan.

En deze kat voelt zich bekeken.

Dat was het!

Ik hoop dat u op 28 september in Zutphen bent, want dan kunt u daar luisteren naar een spirituele visie over corona door de Noor Raphaël Kleimann. Centraal staan heilzame impulsen en essences. Deze essences zijn vooral kosmisch georiënteerde substanties, die verlossende kwaliteiten schenken aan de etherwereld en de bewustzijnszielen van haar bewoners. Zie pdf!

Als u innerlijk helemaal bent afgedaald in de diepste aardlagen dan vindt u die dag om 20.00 de verlossing in uw mailbox: de 121-ste editie van De Circulaire.

Tot dan!