• De Circulaire
  • Posts
  • De Circulaire #119: de veel te lange editie ⏰

De Circulaire #119: de veel te lange editie ⏰

Oei! Dat is even schrikken, zomaar opeens De Circulaire in uw mailbox. Misschien was u het vergeten, omdat u lid werd tijdens de zomerstop, of het heeft verdrongen. U bent dus lid van De Circulaire, een nieuwsbrief van Hay Kranen die om de twee weken uitkomt op maandagavond om acht uur. U krijgt dan een combinatie van de beste linkjes van het internet, kattengifjes en wat Hay heeft meegemaakt en belangrijk vindt.

Dat is vrij veel, dus deze nieuwsbrief is dan ook meestal te lang. En met de zomerstop heb ik alles opgespaard, dus dan is het nóg langer. U bent gewaarschuwd en kunt zich nú nog uitschrijven!

Normaal zou op deze plek een verslag staan van een exotisch land waar ik op vakantie was (Noordwest Amerika en Yellowstone was de planning). Afijn, de rest hoef ik niet uit te leggen. Het werd een weekje Holten (bij Deventer) en een paar dagen Wolfheze (bij Arnhem).

Het was fijn dat een hoop dingen deze zomer weer konden, maar zoveel is nog steeds heel anders. Ik denk dat we nu ook wel op een punt zijn beland dat het duidelijk is dat dingen niét meer 'normaal' gaan worden. De wereld gaat er anders uitzien, en we zitten midden in die transformatie.

Deze crisis heeft zowel mij als de chef kattengifjes doen realiseren dat we behoefte hebben aan verandering. We wonen in het centrum van Amsterdam, maar we willen meer ruimte en rust. Of dat betekent dat we helemaal weggaan uit de stad weten we nog niet. We waren vorig jaar vrij serieus bezig met het kopen van een recreatiewoning in de omgeving van Holten (bij Deventer dus). Toen waren er bij Holten een stuk of vijftien van die boshuisjes te koop.

Maar de crisis heeft dingen veranderd. Nu zijn er per dag drie van die woningen te koop, in heel Nederland. En ze worden vliegensvlug verkocht voor veel meer geld dan een jaar geleden. Alle makelaars die we spreken in het oosten van het land hebben hetzelfde verhaal: wat er nu gebeurt op de woningmarkt hebben ze nog nooit meegemaakt. Of gaat het veranderen weet niemand. En wat het voor ons betekent is dus ook onduidelijk.

Ik had begin dit jaar bedacht dat ik me meer wilde richten op fysieke installaties en ervaringen in plaats van websites. Maar dat lijkt op dit moment niet zo handig in een wereld waarin je opeens constant afstand moet houden. En waar organisaties die evenementen in real life regelen dreigen failliet te gaan door die maatregelen.

Een hoop onduidelijkheid dus, op veel vlakken. Het biedt troost dat iedereen in dit schuitje zonder bestemming zit, en de hele wereld belangrijke beslissingen moet nemen terwijl de toekomst in een grijze mist zit.

Gelukkig is er vanaf nu weer één zekerheid in het leven: om de twee weken moet ik ervoor zorgen dat deze nieuwsbrief goed en wel gevuld in uw mailbox verschijnt. Veel plezier!

PS: eigenlijk zou deze post-zomerstop editie een week eerder verschijnen, maar ik was het gewoon straal vergeten. Het spijt me.

Mediadieet

Wat ik deze zomer bezocht, keek en luisterde.

  • Tenet. Dé zomerblockbuster begint als 'Christopher Nolan doet James Bond', maar verandert dan in een smaakvolle superheldenfilm. Helaas wel met alle cliché's van dien: 'man moet de wereld redden', aftelklokken en een Russische megalomane schurk. Maar zeer vermakelijk, en met een geweldige soundtrack. (★★★☆)

  • 🗝 Uit de Gouden Kooi. Minipodcast-reeks (drie korte afleveringen) van VPRO Gids-redacteur en Hay Kranen legt het internet uit-gast Elja Looijestijn over haar jeugdvriend Huub van Ballegooy, die deelnam aan realityshow De Gouden Kooi. Heel interessant om het eens van de andere kant te horen, hoe het daar was. Ik kan me voorstellen dat deze drie korte afleveringen ook één aflevering hadden kunnen zijn van een langere reeks over ex-realitysterren. (★★★☆)

  • 🕊 Vrijheidsmuseum. Recent (2019) geheel vernieuwd museum over de Tweede Wereldoorlog in Groesbeek, bij Nijmegen. Het is heel knap hoe de zware thema's zijn omgezet in persoonlijke verhalen die mensen van alle leeftijden kunnen aanspreken. Een perfect voorbeeld van hoe het maken van duidelijke keuzes in wat je wel, en vooral niet, laat zien in een museum ervoor zorgt dat het verhaal zo veel duidelijker overkomt. (★★★★)

  • 💣 Nationaal Militair Museum. Leuk om het museum in Groesbeek te vergelijken met dit eveneens recente (2014) museum, op de voormalige vliegbasis in Soesterberg, bij Amersfoort. Ik had geen idee hoe gigantisch dit museum is. Kosten noch moeite zijn gespaard om een algemene (uitputtende) tentoonstelling over de krijgsmacht te combineren met tientallen tanks, vliegtuigen en andere militaire voertuigen. En dat is dus ook juist het probleem: het is te veel, het mist focus, en na drie uur ronddolen heb je zin in een dutje. (★★☆☆)

Gemaakte zaken

Wat heb ik allemaal gedaan de afgelopen maanden, toen ik even geen Circulaire schreef?

Ik deed mee met een cursus Live Coding. Live coding is improvisatie van beeld en geluid op basis van het live schrijven van code. Dus je programmeert iets, de code wordt getoond op een scherm en je hoort en ziet ook het resultaat van de code. Misschien is het makkelijkste om gewoon even te zien hoe dat eruit ziet met dit filmpje. Van Timo, de man die je rechts in beeld ziet, had ik trouwens les, in Mercury, de taal die hij zelf heeft ontwikkeld.

Het was heel interessant om te ontdekken hoe live coding verschilt van het maakproces van 'normale' digitale muziek. Dan begin je meestal in Ableton, FL Studio of Garageband met heel veel (virtuele) apparaten met knopjes. Bij live coding begin je met niks: een zwart scherm. Je stelt dus in feite je eigen muziekinstrument(en) samen.

Hier is een technodeuntje dat ik zelf heb gemaakt. En de ervaring kwam goed van pas, want Lieven vroeg me of ik niet met mijn nieuwe skills het thema wilde componeren voor het Podcastfestival. Dus dat heb ik gedaan.

Wat ik verder deed deze zomer:

De beste linkjes

Normaal zou ik me hier beperken tot een linkje of vijftien, maar ik had er veel te veel deze zomer, dus het zijn er wat meer geworden. In Gmail kun je daarom tegen een 'Message clipped' melding oplopen. Gewoon op 'View entire message' klikken en het komt goed!

De beste kattengifjes

Zo hèhè. Wat een enorme lap aan linkjes en tekstjes. Gelukkig is het nu weer tijd voor wat good old kattengifjes, zoals altijd gecureerd door de onvervangbare fantastische chef kattengifjes: Lotte Belice!

Deze hond ontdekt dat niet alles is wat je denkt dat het is.

Deze kat ontdekt dat niet alles smaakt zoals je denkt dat het smaakt.

En deze kitten ontdekt dat de wereld niet zo vriendelijk en gezellig is als je denkt dat 'ie is.

En deze lezer ontdekt dat deze nieuwsbrief wél zo lang is als je denkt, want dat was het!

Op 14 september is er een cursus over conflictbemiddeling voor medezeggenschapsprofessionals in Leiden. Want er zijn nogal wat conflicten tussen de AS (en het DB) en de OR, tussen OR-leden én natuurlijk tussen het DB van de OR en de OR. Wanneer kun je intervenieren (sic) of ondersteunen op de escalatieladder? En wil je de ondernemingskamer veel werk bezorgen? Dat schept immers helderheid.

Wat ook heel helder is: diezelfde dag verschijnt stipt om 20.00 weer eenverse Circulaire in uw mailbox.

Tot dan!