- De Circulaire
- Posts
- De Circulaire #119: de veel te lange editie ⏰
De Circulaire #119: de veel te lange editie ⏰
Oei! Dat is even schrikken, zomaar opeens De Circulaire in uw mailbox. Misschien was u het vergeten, omdat u lid werd tijdens de zomerstop, of het heeft verdrongen. U bent dus lid van De Circulaire, een nieuwsbrief van Hay Kranen die om de twee weken uitkomt op maandagavond om acht uur. U krijgt dan een combinatie van de beste linkjes van het internet, kattengifjes en wat Hay heeft meegemaakt en belangrijk vindt.
Dat is vrij veel, dus deze nieuwsbrief is dan ook meestal te lang. En met de zomerstop heb ik alles opgespaard, dus dan is het nóg langer. U bent gewaarschuwd en kunt zich nú nog uitschrijven!
Normaal zou op deze plek een verslag staan van een exotisch land waar ik op vakantie was (Noordwest Amerika en Yellowstone was de planning). Afijn, de rest hoef ik niet uit te leggen. Het werd een weekje Holten (bij Deventer) en een paar dagen Wolfheze (bij Arnhem).
Het was fijn dat een hoop dingen deze zomer weer konden, maar zoveel is nog steeds heel anders. Ik denk dat we nu ook wel op een punt zijn beland dat het duidelijk is dat dingen niét meer 'normaal' gaan worden. De wereld gaat er anders uitzien, en we zitten midden in die transformatie.
Deze crisis heeft zowel mij als de chef kattengifjes doen realiseren dat we behoefte hebben aan verandering. We wonen in het centrum van Amsterdam, maar we willen meer ruimte en rust. Of dat betekent dat we helemaal weggaan uit de stad weten we nog niet. We waren vorig jaar vrij serieus bezig met het kopen van een recreatiewoning in de omgeving van Holten (bij Deventer dus). Toen waren er bij Holten een stuk of vijftien van die boshuisjes te koop.
Maar de crisis heeft dingen veranderd. Nu zijn er per dag drie van die woningen te koop, in heel Nederland. En ze worden vliegensvlug verkocht voor veel meer geld dan een jaar geleden. Alle makelaars die we spreken in het oosten van het land hebben hetzelfde verhaal: wat er nu gebeurt op de woningmarkt hebben ze nog nooit meegemaakt. Of gaat het veranderen weet niemand. En wat het voor ons betekent is dus ook onduidelijk.
Ik had begin dit jaar bedacht dat ik me meer wilde richten op fysieke installaties en ervaringen in plaats van websites. Maar dat lijkt op dit moment niet zo handig in een wereld waarin je opeens constant afstand moet houden. En waar organisaties die evenementen in real life regelen dreigen failliet te gaan door die maatregelen.
Een hoop onduidelijkheid dus, op veel vlakken. Het biedt troost dat iedereen in dit schuitje zonder bestemming zit, en de hele wereld belangrijke beslissingen moet nemen terwijl de toekomst in een grijze mist zit.
Gelukkig is er vanaf nu weer één zekerheid in het leven: om de twee weken moet ik ervoor zorgen dat deze nieuwsbrief goed en wel gevuld in uw mailbox verschijnt. Veel plezier!
PS: eigenlijk zou deze post-zomerstop editie een week eerder verschijnen, maar ik was het gewoon straal vergeten. Het spijt me.
Mediadieet
Wat ik deze zomer bezocht, keek en luisterde.
⏰ Tenet. Dé zomerblockbuster begint als 'Christopher Nolan doet James Bond', maar verandert dan in een smaakvolle superheldenfilm. Helaas wel met alle cliché's van dien: 'man moet de wereld redden', aftelklokken en een Russische megalomane schurk. Maar zeer vermakelijk, en met een geweldige soundtrack. (★★★☆)
🗝 Uit de Gouden Kooi. Minipodcast-reeks (drie korte afleveringen) van VPRO Gids-redacteur en Hay Kranen legt het internet uit-gast Elja Looijestijn over haar jeugdvriend Huub van Ballegooy, die deelnam aan realityshow De Gouden Kooi. Heel interessant om het eens van de andere kant te horen, hoe het daar was. Ik kan me voorstellen dat deze drie korte afleveringen ook één aflevering hadden kunnen zijn van een langere reeks over ex-realitysterren. (★★★☆)
🕊 Vrijheidsmuseum. Recent (2019) geheel vernieuwd museum over de Tweede Wereldoorlog in Groesbeek, bij Nijmegen. Het is heel knap hoe de zware thema's zijn omgezet in persoonlijke verhalen die mensen van alle leeftijden kunnen aanspreken. Een perfect voorbeeld van hoe het maken van duidelijke keuzes in wat je wel, en vooral niet, laat zien in een museum ervoor zorgt dat het verhaal zo veel duidelijker overkomt. (★★★★)
💣 Nationaal Militair Museum. Leuk om het museum in Groesbeek te vergelijken met dit eveneens recente (2014) museum, op de voormalige vliegbasis in Soesterberg, bij Amersfoort. Ik had geen idee hoe gigantisch dit museum is. Kosten noch moeite zijn gespaard om een algemene (uitputtende) tentoonstelling over de krijgsmacht te combineren met tientallen tanks, vliegtuigen en andere militaire voertuigen. En dat is dus ook juist het probleem: het is te veel, het mist focus, en na drie uur ronddolen heb je zin in een dutje. (★★☆☆)
Gemaakte zaken
Wat heb ik allemaal gedaan de afgelopen maanden, toen ik even geen Circulaire schreef?
Ik deed mee met een cursus Live Coding. Live coding is improvisatie van beeld en geluid op basis van het live schrijven van code. Dus je programmeert iets, de code wordt getoond op een scherm en je hoort en ziet ook het resultaat van de code. Misschien is het makkelijkste om gewoon even te zien hoe dat eruit ziet met dit filmpje. Van Timo, de man die je rechts in beeld ziet, had ik trouwens les, in Mercury, de taal die hij zelf heeft ontwikkeld.
Het was heel interessant om te ontdekken hoe live coding verschilt van het maakproces van 'normale' digitale muziek. Dan begin je meestal in Ableton, FL Studio of Garageband met heel veel (virtuele) apparaten met knopjes. Bij live coding begin je met niks: een zwart scherm. Je stelt dus in feite je eigen muziekinstrument(en) samen.
Hier is een technodeuntje dat ik zelf heb gemaakt. En de ervaring kwam goed van pas, want Lieven vroeg me of ik niet met mijn nieuwe skills het thema wilde componeren voor het Podcastfestival. Dus dat heb ik gedaan.
Wat ik verder deed deze zomer:
Omdat ik graag wil dat De Circulaire tot in de eeuwigheid bewaard blijft wordt deze nieuwsbrief sinds kort gearchiveerd door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Omdat het archief bij Revue (die deze nieuwsbrief verstuurt) niet zo goed werkte met de crawler van de KB heb ik maar zelf een eigen archief gebouwd. Dus vanaf nu vind je alle edities (tot nummer 33) van De Circulaire op mijn eigen website.
Een import op Wikidata draaien van alle afleveringen van Zomergasten. En nadat ik dat had gedaan kon ik een leuke tweetserie schrijven met statistische feitjes over het programma, zoals de meest gemiddelde Zomergast.
De beste linkjes
Normaal zou ik me hier beperken tot een linkje of vijftien, maar ik had er veel te veel deze zomer, dus het zijn er wat meer geworden. In Gmail kun je daarom tegen een 'Message clipped' melding oplopen. Gewoon op 'View entire message' klikken en het komt goed!
Jordi Huisman fotografeert achtergevels en het is fantastisch.
Hoe spreekt een Iranees 'Roemenië' uit? Op Localingual kun je alle mogelijke combinaties van landen en sprekers horen.
Jay Hulme kreeg een berichtje van een priester of hij een kerk wilde komen bekijken. De rest van dit Twitter-avontuur moet je gewoon even zelf lezen.
Een game engine die niet-euclidisch is. Ik kan het niet uitleggen, je moet gewoon even dit filmpje bekijken. (via Joost en Kees)
Ik hoop dat in 2022 de pandemie een beetje voorbij is, want dan opent er in Japan een Studio Ghibli attractiepark. (via LotteM).
Lucas bouwde een tijdmachine met VR en legt uit hoe hij dat deed in een bijzonder onderhoudend filmpje. (iemand heeft me dit aangeraden, maar ik ben vergeten wie, sorry!)
Wat je kan leren van user experience design van interfaces op LEGO-blokjes. (via Joost en Kees)
Waarom 'interactieve verhalen', zoals de recente Black Mirror-aflevering Bandersnatch, nooit zullen werken. Fun fact: dat was ook de stelling van mijn scriptie die ik vijftien(!) jaar geleden schreef.
Hoe maak je de optimale boterham met pindakaas en banaan? Simpel, gebruik een deep learning model, doe wat niet-lineaire regressie-analyses en stop wat polygonen in een 2D-nesting algoritme en klaar is kees.
Tijmen vroeg zich af hoe programmeurs code schrijven die de BMI van een persoon berekent, enkel op basis van een foto. Zijn speurtocht op Github was weinig vrolijkmakend.
Een van mijn favoriete nieuw ontdekte YouTube-kanalen is Two Minute Papers, waarin Károly Zsolnai-Fehér in (eigenlijk vaak meer dan) twee minuten een recent paper (vaak over doorbraken in kunstmatige intelligentie) in normale taal (wel met een zwaar accent) uitlegt. What a time to be alive!
Ook een uitstekend YouTube-kanaal is Not Just Bikes, van een Amerikaan (of is het een Canadees?) die in Amsterdam woont en video's over (de superioriteit van) Nederlandse infrastructuur maakt. Zijn video over waarom Nederlandse stoplichten zo ontzettend goed zijn is echt een eye-opener.
Bent u ook overgestapt van het opladen van uw telefoon met een kabeltje naar zo'n fijne draadloze oplaad-pad? Ga maar weer terug naar het kabeltje, want die dingen blijken extreem veel energie te verspillen.
Wie is superslim, een van de beste zakenmensen ter wereld én kan zonder enige gène grappen maken over haar tieten? Natuurlijk, Dolly Parton.
Hoe afschuwelijk was de Republikeinse conventie? Zo afschuwelijk dat als je Noord-Koreaanse propagandamuziek onder een speech zet het lijkt alsof het zo hoort.
In 1992 hield Pepsi een prijsvraag in de Filipijnen waarbij mensen met het juiste coladopje een miljoen pesos (ongeveer €57.000) konden winnen. Het probleem was dat er door een fout 600.000 winnaars waren. Het gevolg was niet zo heel gezellig.
Jesse Frederik beargumenteert waarom blockchain een fantastische oplossing voor geen enkel probleem is.
Kirby Ferguson legt in een minidocumentaire van 43 minuten uit hoe samenzweringstheorieën (zoals QAnon), magisch denken en Trumpfans samenhangen.
En áls je dan toch moet praten met iemand die in samenzweringstheorieën gelooft dan is dit een handig artikel om van tevoren te lezen.
Linguïst en antropoloog linguïst Jan Blommaert heeft waarschijnlijk niet meer lang te leven. Dus daarom maakt hij nu de balans op: wat was er echt belangrijk in mijn academisch leven?
Er was ook goed nieuws afgelopen zomer! Afrika is eindelijk vrij van wilde polio.
Er gaat niks boven een nieuw filmpje van Maru in een doos.
Ook Japans: dit filmpje met heel veel kleine handjes, een robothand, salade, een vork in de vorm van een hand en wafels in de vorm van een banaan. (via wie anders dan Waa)
Wiskundigen hebben een voorkeur voor een zéér specifiek soort schoolkrijt.
hey.com is een nieuwe e-maildienst. Maar dat is alweer heel erg onhip want nu is er heyyyyyyyyyyyy.com.
Twee jonge gasten horen voor het eerst In the Air Tonight van Phil Collins.
"Adriaan en Laura zijn ZO blij dat ze eindelijk de maaltijdboxleverancier hebben gevonden die bij hun past. Ze kunnen niet wachten om het aan al hun vrienden te vertellen." Een typische tweet van het hilarische socialaccount Dansaertvlamingen, die veel te hippe Vlamingen in Brussel op de hak neemt. (via Olaf)
De beste kattengifjes
Zo hèhè. Wat een enorme lap aan linkjes en tekstjes. Gelukkig is het nu weer tijd voor wat good old kattengifjes, zoals altijd gecureerd door de onvervangbare fantastische chef kattengifjes: Lotte Belice!
Deze hond ontdekt dat niet alles is wat je denkt dat het is.
Deze kat ontdekt dat niet alles smaakt zoals je denkt dat het smaakt.
En deze kitten ontdekt dat de wereld niet zo vriendelijk en gezellig is als je denkt dat 'ie is.
En deze lezer ontdekt dat deze nieuwsbrief wél zo lang is als je denkt, want dat was het!
Op 14 september is er een cursus over conflictbemiddeling voor medezeggenschapsprofessionals in Leiden. Want er zijn nogal wat conflicten tussen de AS (en het DB) en de OR, tussen OR-leden én natuurlijk tussen het DB van de OR en de OR. Wanneer kun je intervenieren (sic) of ondersteunen op de escalatieladder? En wil je de ondernemingskamer veel werk bezorgen? Dat schept immers helderheid.
Wat ook heel helder is: diezelfde dag verschijnt stipt om 20.00 weer eenverse Circulaire in uw mailbox.
Tot dan!