• De Circulaire
 • Posts
 • De Circulaire #111: de routineuze editie ♼♽

De Circulaire #111: de routineuze editie ♼♽

Twee weken geleden was ik nog vooral in shock. Alsof je in een soort dystopische sciencefictionfilm terecht bent gekomen. Het is raar om te merken hoe ontzettend snel het allemaal went. De hele tijd je handen wassen. In de rij staan om de supermarkt in te mogen. Het op anderhalve meter afstand een praatje maken met de buurvrouw.

Ironisch genoeg heeft de quarantaine ook voordelen. Het balkon en de galerij zijn nog nooit zo schoon geweest. Alle bakken met plantjes zijn inmiddels klaar voor de lente. En ik geloof niet dat ik eerder zo veel heb gekookt en gebakken, net zoals veel van mijn vrienden (kan ik daarom nergens meer bloem krijgen?). Een vriendin met wie ik aan het appen was bleek diezelfde avond ook met een zuurdesem-zetsel bezig te zijn geweest.

Daar heb ik dan blijkbaar wél de motivatie voor. Want al die ideeën die ik twee weken geleden nog had om allemaal geweldige online projecten te starten? Ik ben al blij als ik overdag een paar uur 'gewoon' kan werken, kan koken en misschien een rondje kan lopen. Als ik de hele dag naar een scherm heb gestaard en met mensen heb gehangout ben ik doodop. Wie had ooit gedacht dat de hele dag thuis zitten zo vermoeiend kan zijn?

Natuurlijk zijn er kleine ongemakken. Ik heb al een week last van een verstopt oor. Een kwaaltje dat ik vaker heb, en normaal bij de huisarts in vijf minuten verholpen. Maar u raadt het al: dat soort kleine ingrepen doet mijn huisarts niet meer. Dus ben ik al een week in de weer met het druppelen van olijfolie en de douchekop.

Twee weken geleden werd ik nog droevig omdat iedereen elkaar ontweek. Nu ben ik gefrustreerd als mensen elkaar niet ontwijken. In de supermarkt stoor ik me aan de mensen die minutenlang het gangpad versperren omdat ze uitgebreid willen nadenken welke bananen ze gaan kopen.

Dat is natuurlijk allemaal klein bier vergeleken met mensen die ziek zijn, in het ziekenhuis liggen of erger. Een aantal mensen uit mijn directe omgeving hebben (waarschijnlijk) het virus gehad maar hadden afgezien van wat griepachtige klachten geen hulp nodig en zijn inmiddels hersteld. De chef kattengifjes en ik hebben nog steeds werk, reserves en een fijn appartement. En na drie weken op elkaars lip te hebben gezeten zijn we elkaar nog niet te lijf gegaan. We voelen ons beiden ook fysiek goed.

De hele dag thuiszitten biedt echter weinig houvast. Juist op dit moment is routine belangrijk. En hoe kunstmatig dat ook is, dat moet je die maar maken.

Om een voorbeeld te geven: mijn werkplek is nu de keukentafel. Elke ochtend bouw ik daar mijn thuiskantoor op. Ik zet een groot scherm neer. Ik sluit een extern toetsenbord en muis aan op mijn laptop. En ik ga op een andere stoel zitten. Ook al is het dezelfde plek waar ik vijftien minuten eerder nog mijn ontbijt zat te eten. Aan het einde van de dag bouw ik het hele kantoor weer af. Het kost me misschien een paar minuten per dag, maar het zorgt wel voor een duidelijke scheiding tussen werk en vrije tijd.

Ik heb gehoord van mensen die gaan fietsen voor ze aan de slag gaan. En dat weer doen als ze klaar zijn met werken, ook al is het punt van aankomst en vertrek identiek. Maar als het helpt om structuur te geven in de dag is dat alleen maar goed.

En u raadt het al: elke twee weken een nieuwsbrief schrijven is ook een goede manier om routine en structuur in een quarantaine te houden.

Veel plezier dus, met de linkjes en gifjes van deze Circulaire.

De beste linkjes

Corovoor

Corona

Lezerspost

Trouwe lezer Joost meldde dat zijn kat, Juno, heel blij is dat ze de hele dag gezelschap heeft dankzij het virus. Heeft u ook een blij huisdier? Stuur een foto met naam op, en de volgende keer komt u (sorry, uw huisdier) wellicht in deze rubriek.

De beste kattengifjes

Zoals altijd gecureerd door de enige persoon waar ik niét op anderhalve meter van afstand hoef te blijven (lijkt me ook wat lastig als je samenwoont): de superleuke chef kattengifjes Lotte Belice!

Dankzij dit gifje weten we eindelijk waar het tekort op toiletpapier toch door komt.

Hoe ik me voel als ik heb gesport.

En deze kat loopt een hele nare real life horrorfilm binnen.

Dat was het!

Hier zijn een aantal speculaties over hoe de wereld er over twee weken uitziet:

 • Omdat iedereen zelf zuurdesembrood bakt en daarom alle bloem is uitverkocht worden broden in de winkels voortaan gemaakt van onverkocht toiletpapier.

 • Paaseitjes met een vulling van passievrucht en balsamico blijken voor resistentie tegen corona te zorgen. Helaas lust niemand ze.

 • In een buitenwijk van Oost-, West- en Middelbeers wordt de laatste Nederlander ontdekt die niet weet wat het coronavirus is.

 • Om besmetting te voorkomen mag op straat uitsluitend nog met elkaar worden gecommuniceerd in gebarentaal.

 • Robert Jensen ontdekt op gruwelijke wijze dat het drinken van dikke bleek niet helpt tegen COVID-19.

 • De Teleac-cursus 'Tolken voor beginners' door de bekende doventolk Irma Sluis behaalt meer kijkers dan die toespraak van de koning.

 • Donald Trump kondigt aan dat hij alleen corona heeft als er minimaal vijftig miljoen mensen kijken naar zijn volgende toespraak.

 • Bij gebrek aan gasten die te interviewen zijn interviewt Ivo Niehe zich wekelijks zelf.

 • John de Mol kondigt een nieuw TV-programma aan waarin bekende Nederlanders mogen bepalen welke patiënten wel en geen beademing krijgen.

 • Het RIVM verplicht iedereen tot het dragen van reuze-hoelahoeps om genoeg afstand tot elkaar te houden.

 • De 112-de editie van De Circulaire komt uit.

Benieuwd welke uit gaan komen? Over twee weken weet u het.

Tot dan!