- De Circulaire
- Posts
- De Circulaire #111: de routineuze editie ♼♽
De Circulaire #111: de routineuze editie ♼♽
Twee weken geleden was ik nog vooral in shock. Alsof je in een soort dystopische sciencefictionfilm terecht bent gekomen. Het is raar om te merken hoe ontzettend snel het allemaal went. De hele tijd je handen wassen. In de rij staan om de supermarkt in te mogen. Het op anderhalve meter afstand een praatje maken met de buurvrouw.
Ironisch genoeg heeft de quarantaine ook voordelen. Het balkon en de galerij zijn nog nooit zo schoon geweest. Alle bakken met plantjes zijn inmiddels klaar voor de lente. En ik geloof niet dat ik eerder zo veel heb gekookt en gebakken, net zoals veel van mijn vrienden (kan ik daarom nergens meer bloem krijgen?). Een vriendin met wie ik aan het appen was bleek diezelfde avond ook met een zuurdesem-zetsel bezig te zijn geweest.
Daar heb ik dan blijkbaar wél de motivatie voor. Want al die ideeën die ik twee weken geleden nog had om allemaal geweldige online projecten te starten? Ik ben al blij als ik overdag een paar uur 'gewoon' kan werken, kan koken en misschien een rondje kan lopen. Als ik de hele dag naar een scherm heb gestaard en met mensen heb gehangout ben ik doodop. Wie had ooit gedacht dat de hele dag thuis zitten zo vermoeiend kan zijn?
Natuurlijk zijn er kleine ongemakken. Ik heb al een week last van een verstopt oor. Een kwaaltje dat ik vaker heb, en normaal bij de huisarts in vijf minuten verholpen. Maar u raadt het al: dat soort kleine ingrepen doet mijn huisarts niet meer. Dus ben ik al een week in de weer met het druppelen van olijfolie en de douchekop.
Twee weken geleden werd ik nog droevig omdat iedereen elkaar ontweek. Nu ben ik gefrustreerd als mensen elkaar niet ontwijken. In de supermarkt stoor ik me aan de mensen die minutenlang het gangpad versperren omdat ze uitgebreid willen nadenken welke bananen ze gaan kopen.
Dat is natuurlijk allemaal klein bier vergeleken met mensen die ziek zijn, in het ziekenhuis liggen of erger. Een aantal mensen uit mijn directe omgeving hebben (waarschijnlijk) het virus gehad maar hadden afgezien van wat griepachtige klachten geen hulp nodig en zijn inmiddels hersteld. De chef kattengifjes en ik hebben nog steeds werk, reserves en een fijn appartement. En na drie weken op elkaars lip te hebben gezeten zijn we elkaar nog niet te lijf gegaan. We voelen ons beiden ook fysiek goed.
De hele dag thuiszitten biedt echter weinig houvast. Juist op dit moment is routine belangrijk. En hoe kunstmatig dat ook is, dat moet je die maar maken.
Om een voorbeeld te geven: mijn werkplek is nu de keukentafel. Elke ochtend bouw ik daar mijn thuiskantoor op. Ik zet een groot scherm neer. Ik sluit een extern toetsenbord en muis aan op mijn laptop. En ik ga op een andere stoel zitten. Ook al is het dezelfde plek waar ik vijftien minuten eerder nog mijn ontbijt zat te eten. Aan het einde van de dag bouw ik het hele kantoor weer af. Het kost me misschien een paar minuten per dag, maar het zorgt wel voor een duidelijke scheiding tussen werk en vrije tijd.
Ik heb gehoord van mensen die gaan fietsen voor ze aan de slag gaan. En dat weer doen als ze klaar zijn met werken, ook al is het punt van aankomst en vertrek identiek. Maar als het helpt om structuur te geven in de dag is dat alleen maar goed.
En u raadt het al: elke twee weken een nieuwsbrief schrijven is ook een goede manier om routine en structuur in een quarantaine te houden.
Veel plezier dus, met de linkjes en gifjes van deze Circulaire.
De beste linkjes
Corovoor
Het meest ontroerende dat ik de afgelopen twee weken zag: Paus Franciscus die voor een volledig leeg Sint-Pietersplein een urbi et orbi uitsprak.
Ik probeer mijn nieuwsinname te rantsoeneren om niet permanent depressief rond te lopen. Daarom ben ik extra blij met de fantastische explainers van Vox, die kalm en rustig alles rondom het virus uitleggen. Zoals waarom dit virus zoveel erger is dan de griep.
Dave Pell schrijft Next Draft, een dagelijkse nieuwsbrief die ik graag lees om te weten hoe het in de VS gaat met de crisis. Gezien het beleid van de regering daar ben ik bang dat de VS het zwaarst getroffen gaat worden van alle Westerse landen. Dave Pell: Amerika is ziek.
Twee voorspellingen voor ná deze hele crisis: een babyboom over negen maanden én heel veel echtscheidingen. Het laatste is nu al aan de hand in China.
Ach ja, we vermaken ons wel. Gelukkig is het lekker weer. En nog 69 andere coronacliché's door de Betrouwbare Mannetjes.
Mensen die de hele dag met elkaar thuis zitten kunnen een hoop irritatie bij elkaar oproepen. Vandaar dat Meg Zukin al die verhalen verzamelt. (via LotteM)
O'Reilly geeft computerboeken uit en organiseert conferenties. Dat laatste doen ze vanaf nu alleen nog maar digitaal. Niet alleen tot de crisis over is, maar permanent. De complete afdeling voor fysieke conferenties is opgeheven.
Shakespeare schreef 'King Lear' naar verluidt tijdens een pestepidemie. Maar Adolf Hitler schreef 'Mein Kampf' ook in eenzame opsluiting, dus garantie voor meestwerken is een quarantaine niet. Dus misschien moeten we ophouden met net te doen alsof we nu allemaal tijd hebben om geweldige dingen te produceren.
De Italiaanse schrijfster Francesca Melandri vertelt ons vast hoe de komende weken gaan zijn: The true nature of the people around you will be revealed with total clarity. You will have confirmations and surprises.
Maar gelukkig konden ze in Italië ook een beetje lachen omdat er een priester was die zijn mis streamde maar per ongeluk alle filters en effecten had aangezet.
Corona
Ik viel vorige week bij Omroep Zeeland in de prachtige documentaire Van verlies kun je niet betalen. De 83(!) jarige Adrie Trimpe runt al 65 jaar een groentezaak in Vlissingen samen met zijn vrouw Francien. 16 uur per dag werken is misschien niet zo'n goed idee als je nauwelijks meer kunt lopen. Maar Adrie wil door. Hoe dat afloopt kunt u zelf zien, gratis bij NPO Start.
Waarom zijn sommige apparaten van transparent plastic? Niet alleen maar omdat het er tof uitziet, maar ook omdat het voorkomt dat je er smokkelwaar in kan vervoeren. YouTuber Techmoan over apparaten speciaal gemaakt voor gevangenissen.
Ook op YouTube: een nieuwe documentaire van Defunctland over de historie van Mickey Mouse park, de voorloper van Disneyland.
En nu we het toch hebben over YouTube is hier een goed Twitterdraadje met leuke kanalen om te volgen.
Automagisch achtergronden weghalen van foto's kon al, maar nu kan dat zelfs gratis met hele video's. (via Halfvet)
Als u een beetje genoeg heeft van videoconferencing-apps die het niet zo nauw nemen met de privacy kunt u misschien gebruik maken van het open-source alternatief Jitsi. Ik heb het vorige week gebruikt en ik vond het prima werken, alleen werd mijn laptop een beetje heet.
Één positief ding aan deze hele crisis: Joke speelt op Instagram elke dag een liedje op haar orgel.
DWDD is gestopt, dus kon Thijs opbiechten dat hij jarenlang stiekem eendjes in de visuals verstopte.
Wat gebeurt er eigenlijk als de ontwikkelaar van een superpopulaire Javascript-library naar de gevangenis moet omdat hij iemand met een motor heeft doodgereden?
Voor als je niks te doen hebt: hack eens een LED-matrix van de IKEA.
Kent u die professor nog wiens kinderen tijdens een BBC-interview de kamer in kwamen lopen? Ze zijn terug!
Lezerspost
Trouwe lezer Joost meldde dat zijn kat, Juno, heel blij is dat ze de hele dag gezelschap heeft dankzij het virus. Heeft u ook een blij huisdier? Stuur een foto met naam op, en de volgende keer komt u (sorry, uw huisdier) wellicht in deze rubriek.
De beste kattengifjes
Zoals altijd gecureerd door de enige persoon waar ik niét op anderhalve meter van afstand hoef te blijven (lijkt me ook wat lastig als je samenwoont): de superleuke chef kattengifjes Lotte Belice!
Dankzij dit gifje weten we eindelijk waar het tekort op toiletpapier toch door komt.
Hoe ik me voel als ik heb gesport.
En deze kat loopt een hele nare real life horrorfilm binnen.
Dat was het!
Hier zijn een aantal speculaties over hoe de wereld er over twee weken uitziet:
Omdat iedereen zelf zuurdesembrood bakt en daarom alle bloem is uitverkocht worden broden in de winkels voortaan gemaakt van onverkocht toiletpapier.
Paaseitjes met een vulling van passievrucht en balsamico blijken voor resistentie tegen corona te zorgen. Helaas lust niemand ze.
In een buitenwijk van Oost-, West- en Middelbeers wordt de laatste Nederlander ontdekt die niet weet wat het coronavirus is.
Om besmetting te voorkomen mag op straat uitsluitend nog met elkaar worden gecommuniceerd in gebarentaal.
Robert Jensen ontdekt op gruwelijke wijze dat het drinken van dikke bleek niet helpt tegen COVID-19.
De Teleac-cursus 'Tolken voor beginners' door de bekende doventolk Irma Sluis behaalt meer kijkers dan die toespraak van de koning.
Donald Trump kondigt aan dat hij alleen corona heeft als er minimaal vijftig miljoen mensen kijken naar zijn volgende toespraak.
Bij gebrek aan gasten die te interviewen zijn interviewt Ivo Niehe zich wekelijks zelf.
John de Mol kondigt een nieuw TV-programma aan waarin bekende Nederlanders mogen bepalen welke patiënten wel en geen beademing krijgen.
Het RIVM verplicht iedereen tot het dragen van reuze-hoelahoeps om genoeg afstand tot elkaar te houden.
De 112-de editie van De Circulaire komt uit.
Benieuwd welke uit gaan komen? Over twee weken weet u het.
Tot dan!