- De Circulaire
- Posts
- De Circulaire #103: een heuse serieuze game 🕹🧐
De Circulaire #103: een heuse serieuze game 🕹🧐
Hoi! Ik heb mijn allerlaatste productie voor Pointer gemaakt. Ik heb mijn Top 2000-lijstje ingeleverd. Ik heb alle herfstbladeren van het balkon opgeruimd. Wat blijft er dan nog over om dit jaar te doen? Oh ja, deze nieuwsbrief schrijven. Maar die is nu ook af. Shit.
Nou ja, ga 'm maar lezen.
Een serieuze game
Donderdag 19 december is mijn allerlaatste werkdag bij Pointer. En ik ga graag out with a bang, dus ik heb als mijn allerlaatste wapenfeit een heuse serious game gemaakt.
We zijn bij Pointer al een hele poos bezig met het dossier rondom de zogenaamde zorgcowboys: zorginstellingen die slechte zorg leveren maar ondertussen wel grote winsten maken. We hebben daar drie tv-afleveringen over gemaakt (de nieuwste is vanavond te zien om 21.35 op NPO 2) en een hele zwik artikelen. Maar het leek ons ook wel tof om een heel ander medium te gebruiken om duidelijk te maken hoe het systeem werkt: een game dus.
De afgelopen twee maanden ben ik daar vrijwel full-time mee bezig geweest. Uiteraard deed ik dat niet alleen: mijn designhomie Wendy maakte de fantastische graphics en Jerry hielp met het schrijven van de teksten. En verder heb ik iedereen binnen en buiten de redactie de afgelopen weken gestalkt om de game te testen, waaronder mijn trouwe lezer Menno die alleen Magic: The Gathering-kaarten wilde in ruil voor tientallen testpotjes (true story).
In de game run je een thuiszorgbedrijf. Eerst maak je een profiel aan, met een willekeurig gegenereerd gezicht en een door Markov-chains gemaakte bedrijfsnaam. Vervolgens krijg je starkapitaal en een klantbeoordeling en mag je personeel en cliënten gaan aannemen. En dan moet je binnen twaalf maanden proberen om niet failliet te gaan en je cliënten en personeel behouden.
Ik vond het erg leuk om de game te maken (hint: vanaf 1 januari ben ik freelance in te huren), ik hoop dat jij het net zo leuk vindt om 'm te spelen!
Mijn Top 2000
Ja hoor, ik ben er weer ingetrapt. Ik luister verder helemaal niet naar die toestand op de radio, maar ik vind het wel leuk om elk jaar een lijstje te maken met mijn 35 favoriete nummers evah.
Wat ik dan eigenlijk nog het leukste vind is om dat lijstje te vergelijken met mijn versies van 2016, 2017 en 2018.
Anyway, dit is mijn lijstje. En u kunt dat allemaal beluisteren via Spotify, behalve Joanna Newsom en My Bloody Valentine, want die wensen niet gestreamd te worden.
Gebleven
Deze nummers stonden vorig jaar ook al in mijn Top 2000.
Annie - Heartbeat
Arcade Fire - Neighborhood #1 (Tunnels)
Bonnie 'Prince' Billy - Nomadic Revery (All Around)
Cocteau Twins - Fifty-Fifty Clown
Depeche Mode - Enjoy The Silence
dEUS - Nothing Really Ends
Dolly Parton - I Will Always Love You
Enya - Orinoco Flow (Sail Away)
Gorki - Mia
Joanna Newsom - Emily
Joy Division - Love Will Tear Us Apart
Kate Bush - Hounds of Love
Kraftwerk - Computer World
Michael Jackson - Billie Jean
My Bloody Valentine - To Here Knows When
Nirvana - All Apologies
Prince - When Doves Cry
Radiohead - Everything In Its Right Place
Sufjan Stevens - Impossible Soul
Talk Talk - I Believe In You
Talking Heads - Once In A Lifetime
The Beach Boys - God Only Knows
The Smiths - This Charming Man
Van Morrison - Into The Mystic
Zelfde artiest, ander nummer
Er zijn ook artiesten die er weer in staan, maar dan met een ander nummer. Hieronder staat tussen haakjes het nummer dat ze in mijn lijstje van vorig jaar hadden. Opvallend is dat ik bij Belle and Sebastian weer terug ben gegaan naar het nummer dat ik in 2016 koos.
Belle and Sebastian - The State I Am In (The Boy With The Arab Strap)
David Bowie - Blackstar (Changes)
Leonard Cohen - Everybody Knows (Hallelujah)
New Order - Temptation (Blue Monday)
Nieuwe nummers
Er zijn ook nieuwe nummers ten opzichte van vorig jaar, waarvan er twee er daarvoor eerder wel in stonden. Zowel Robyn als William Onyeabor stonden in mijn lijst van 2016.
Future Islands - Vireo's Eye
Kanye West - All Of The Lights
Marvin Gaye - What's Going On
Robyn - Dancing On My Own
Roosbeef - Raak mij aan
Susanne Sundfør - Slowly
William Onyeabor - When The Going Is Smooth & Good
Meer muzieklijstjes, maar dan met de beste muziek van het decennium, staan in de volgende Circulaire!
De beste linkjes
Een
Haikus van alle plekken ter wereld met OpenStreetMap. (via Jerry).
YouTuber Melodysheep heeft een video over de verre toekomst en die is heel vet en moet je gewoon even kijken. (via Lotte).
Podcast 99% Invisible had een fascinerende aflevering over de plek waar je de eerste couveuses kon vinden: het pretpark.
Domotica. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar dat is dus het Nederlandse woord voor smart home of internet of things-apparaten in je huishouden. Als je daar zelf mee aan de slag wilt en een beetje handig bent heb ik me laten vertellen dat het open source platform Home Assistant goed werkt.
Ooit was elektronische muziek raar en nieuw, en hadden mensen geen idee wat ze er mee aan moesten. Hoe zag die ongemakkelijkheid er uit? Bekijk een concert van Kraftwerk uit 1970.
Twee
Lokke Moerel praat in de Volkskrant over cybersecurity en veegt terloops even de vloer aan met alle trackers die de krant op haar site heeft.
En Robbert Dijkgraaf betoogt in het NRC waarom de volgende crisis na het klimaat uw privacy zal zijn.
Ontwikkelaar Yuvi Panda legt uit waarom hij als ontwikkelaar moeite heeft met het label 'open source' dat hij jarenlang op zichzelf plakte.
Als u zich afvraagt wat er is gebeurd met het protest tegen de plannen voor de Kattenburgerstraat (zie de vorige Circulaire): wij hebben zeker geprotesteerd!
Drie
Godzijdank, er is eindelijk een moderne game waarin je Jezus kan spelen.
Handig als je wilt weten in welke films Nicolas Cage (of welke acteur dan ook) allemaal is overleden: de Cinemorgue Wiki.
Dit is een goed voorbeeld van hoe je geen reclamefilmpjes voor je bedrijf moet maken. (via Wendy).
Hoe zou het klinken als Vangelis, Jean Michelle Jarre of Kraftwerk het thema zouden doen van Doctor Who?
De nieuwste rage onder kattenbezitters is om hun poeziewoezies gek te maken met een faceswap.
De beste kattengifjes
Een unicum voor deze rubriek: we hebben voor het eerst een kattengifje van een lezer. Trouwe lezer Siebrand stuurde de klassieke strijd van Ari (5 maanden) met een laserlichtje.
Gelukkig is de trouwe chef kattengifjes Lotte Belice nog niet werkeloos, want zij cureerde deze kat die aan wellness doet.
En deze leeuw die te veel naar Buster Keaton-films heeft gekeken.
De volgende Circulaire verschijnt op maandag 30 december, nog net op de valreep van dit decennium. Als u niet houdt van lijstjes zou ik me maar snel uitschrijven want u krijgt er dan maar liefst vijf:
De beste albums van het decennium
De beste liedjes van het decennium
De beste albums en liedjes van 2019
De beste artikelen van de afgelopen 22 Circulaires
De jaarlijkse enquête (ok, dat is geen lijst, sorry)
2020 beginnen we dan met nóg een lijst: de voorspellingen voor het komende decennium. Ik heb al heel wat voorspellingen van zowel lezers als mijn eigen brein. Maar ze zijn nog steeds welkom! Wat zijn de politieke ontwikkelingen in de twenties? Wat gaat er gebeuren met het klimaat? Gaat de mannenjurk dan eindelijk doorbreken? Gaan we weer allemaal aspic eten? Krijgt deze nieuwsbrief ooit nog duizend lezers? Als u het weet, en ook als u het niet weet mag u me mailen: gewoon even een reply sturen op deze mail.
Ik wens u vast een hele mooie kerst met deze prachtige 4K-restauratie van Wham's Last Christmas en een kerstalpaca.
Doei!