- De Circulaire
- Posts
- De Circulaire #202: de oproepjeseditie đ˘
De Circulaire #202: de oproepjeseditie đ˘
Kantoorgenoot gezocht, podcastliefhebbers gezocht, vervelende katten gevonden.
Zalig Pasen! Ik had even een kneiterdrukke week, dus ik zit deze nieuwsbrief te tikken op Eerste Paasdag. Verwacht dus geen geweldige lange epistels en bespiegelingen die u toch niet leest en doorscrollt ten faveure van de kattengifjes. In plaats daarvan twee oproepjes, want er komt een bureau vrij op mijn kantoor ĂŠn u kunt voor het eerst iets horen van mijn generatieve podcast.
Oh, en mocht u zich vervelen: eindelijk zijn alle oude Circulaires beschikbaar in het grote Circulaire-archief, inclusief de ontbrekende edities #2 tot en met #33. Dus u kunt nu weer mijn voorspellingen lezen voor het jaar 2050 (deel 1, deel 2) of over die keer dat ik ging trippen omdat ik wagentabletjes had geslikt.
Maar u kunt natuurlijk ook gewoon deze 202de editie lezen. Wel actueler in ieder geval.
Veel plezier!
Kom werken op het kantoor van De Circulaire!
Werkruimte met bureaus
Werken op de burelen van De Circulaire, wie wil dat nou niet? In het kantoor dat ik deel met zes andere freelancers is per direct een bureau vrij. We zitten aan de Lauriergracht in Amsterdam, midden in de Jordaan, in een mooi oud pand op de begane grond. We zitten aan een hofje, dus er zijn geen straatgeluiden, en in het hofje zijn picknicktafels waar je in de zomer heerlijk in de zon kunt lunchen. Verder hebben we een keukentje met een koelkast en een ruime vergaderruimte die je gratis kunt reserveren. Een bureau kost âŹ240 per maand (geen BTW) en ongeveer een tientje per maand aan schoonmaakkosten.
Interesse? Laat het me weten (reply op deze mail) en dan kun je een keer komen kijken.
Vergaderruimte (links) en keukentje (rechts)
Kom het eerste voorproefje beluisteren van DRIFT
Ik ben sinds 2021 bezig met een ambitieus podcastproject: DRIFT. Samen met Nienke Huitenga, Lieven Heeremans en een team van schrijvers en muzikanten zijn we de podcast aan het heruitvinden. âEen open world science fiction game vermomd als een podcastâ is mijn huidige manier om het uit te leggen. Benieuwd geworden? Op maandag 19 april geven we van 19.00 tot 20.30 een eerste voorproefje tijdens het IN-EDIT muziekdocumentairefestival in Amsterdam. Kaartjes zijn vijf euro, of gratis als je een Cinevillepas hebt.
Mediadieet
đˇď¸ HUMAN / HK
Wat ik beluisterde en bezocht.
Het apparaat. Podcastserie van Frans Pollux, die eerder de vier-sterrenpodcast De laatste dans maakte. In deze serie gaat hij op zoek naar de maker van een perpetuum mobile, een apparaat dat âuit het nietsâ energie kan maken, en volgens de wetenschap niet kan bestaan. Een interessant gegeven, dat helaas stomvervelend en eindeloos langdradig en herhalend wordt uitgesponnen. Pollux haalt er alles bij, inclusief esoterische bespiegelingen over âenergieâ en hoe planten sneller zouden groeien als je lief tegen ze praat. Het apparaat voelt als zoân bait-and-switch YouTube-video met een hijgerige thumbnail waar âzo verdien je binnen tien minuten een miljoenâ op staat maar dat dan een eindeloos lulverhaal blijkt te zijn van iemand die een vage cryptoscam aanprijst. Ook nog extra minpunten voor het ongevraagd hergebruiken (en dus ongewenst pushen) van de feed van De laatste dans. Het zal vast de NPO-luistercijfers kunstmatig opkrikken, maar ik vind het niet netjes. â âââ
Watersnoodmuseum. Museum over (inderdaad) de Watersnoodramp van 1953, in de buurt van het Zeeuwse Zierikzee. Het museum is gevestigd in vier betonnen caissons die de laatste grote dijkdoorbraak afsloten. Het eerste caisson voelt wat belegen en ongefocused maar hoe verder je komt in het museum hoe beter het wordt. Vooral de vele filmpjes over de slachtoffers zijn uitstekend gemaakt en bieden veel context en informatie. En mocht je honger hebben: het naastgelegen cafe-restaurant heeft een prima lunchkaart. â â â â
De beste linkjes
đˇď¸ oimo.io
The Game of Life eindeloos zoombaar en werkend gemaakt door The Game of Life.
Handig als je op vakantie gaat: zo schiet je betere fotoâs met je iPhone (de echte tips beginnen rond minuut 11).
Een heel vet oud muziekinstrument: het Trautonium. (via Just)
Moet je jezelf als kunstenaar zorgen gaan maken dat AI je werk over gaat nemen? Marten Minkema interviewde meerdere kunstenaars over de invloed van de computer, waaronder digitale kunstpioniers Jaap Drupsteen en Peter Struyken.
En nu we het er toch over hebben: in een tijdperk van AI wordt het steeds belangrijker om als kunstenaar of ontwerper goede smaak te hebben.
đˇď¸ Open Data Institute
En nu we het tĂłch alweer over AI hebben: dit is een uitstekend videoessay over de invloed van AI op de kunsten.
Jezus, het gaat alweer over AI. Namelijk over kinderen in arme landen die met plastic flesjes een gigantisch beeld van Jezus maken. Het is overduidelijk gegenereerd met AI maar (oudere) mensen op Facebook trappen er massaal in.
Eind 2022 stapte technologiesite Tweakers over op trackingvrije advertenties. Een uitstekend initiatief, want die advertenties hebben weinig op met je privacy en vertragen het internet. Maar helaas, het experiment is mislukt en de tracking cookies zijn weer geĂŻmplementeerd. Het leverde te weinig op en adverteerders vonden het te ingewikkeld.
In 2009 bedacht de gemeente Amsterdam dat ze een hoop geld konden besparen (en verdienen) door alle bruggen op afstand te bedienen en de oude brugwachtershuisjes te verhuren als hotels. Maar nu, 15 jaar later, blijkt het plan compleet mislukt te zijn en moet de gemeente haar eigen brugwachtershuisjes terughuren voor 900 euro per nacht. (via Wim)
Wat zijn de factoren waardoor een muziekalbum in de âbeste albums aller tijdenâ-lijstjes terecht komt?
đˇď¸ ITV
Een tv-advertentie voor chipsteaks (een soort hamburgers) gepresenteerd door een man die zo Brits is dat je er bijna spontaan God save the King van zou gaan zingen.
Een vieze vlek op spoor 9 van Den Haag Centraal heeft een eigen Instagram-account.
Waar komt het woord âkatâ eigenlijk vandaan? (via Siebrand)
Een website met een overzicht van jammerlijk slecht gefotografeerd (en klaargemaakt) eten.
Eindelijk kun je nu Flappy Bird spelen in je macOS Finder.
De beste kattengifjes
Lotte Belice, mijn kunstminnende Chef Kattengifjes, was afgelopen weekend soort van per ongeluk in de Abdij Sint-Benedictusberg, een van de belangrijkste werken van de Bossche school. Gelukkig vond ze behalve stilte en contemplatie ook nog kattengifjes!
Katten zijn klootzakken.
Katten zijn klootzakken, deel 2.
En ze weten het!
En dat was het!
Maandag 15 april is het zover. Dan treedt BLĂF namelijk op in CarrĂŠ Amsterdam. Van stevig tot verstild. BLĂF zoals BLĂF wil zijn. Komt dat zien en horen. Maar u kunt ook iets leukers doen, zoals met uw voorhoofd stukken glas kapotslaan en daar dan op blote voeten de polka op dansen.
Ăf ik weet nog iets beters: namelijk de 203ste Circulaire lezen, die dan toevallig ook verschijnt. Gegarandeerd BLĂF-vrij!
Tot dan!
De afgelopen twee weken doneerde ĂŠĂŠn trouwe lezer aan deze nieuwsbrief. Leest u graag De Circulaire? Overweeg dan eens om een kleine donatie te doen! U maakt mij er blij mee en bovendien kan ik dan eindelijk weer eens iets anders op de boterham doen dan wat ik uit de prullenbakken vis. Doneren gaat makkelijk en snel via deze link. Alvast bedankt!