De Circulaire #196: de Wensheg-editie 🌿

Gelukkig nieuwjaar! Wat wenst u voor 2024? Nee wacht, niet gelijk hardop roepen terwijl u deze nieuwsbrief leest, bewaar ‘m voor de Wensheg.

Gelukkig nieuwjaar! Wat wenst u voor 2024? Nee wacht, niet gelijk hardop roepen terwijl u deze nieuwsbrief leest in de trein, bewaar ‘m voor de Wensheg.

Doe een wens in de Wensheg

📷 HK

Een maand geleden zag ik een oproepje op Instagram. Naomi Jansen zocht lokale kunstenaars om in De Heg te exposeren. De Heg is het kleinste culturele podium van Amsterdam, op het Marineterrein, bij mij om de hoek. Het is een voormalige parkeerplaats, die is omgetoverd tot, inderdaad, een heg. Vorig jaar zomer werden er concerten gegeven (het publiek zag dus niks, want de artiesten stonden in de heg). Voor de eerste maanden van dit jaar zocht ze lokale kunstenaars die er wilden exposeren.

Dat leek me wel leuk. Ik wilde graag iets doen op basis van mijn Biechtestafette. Het leek me bijvoorbeeld vet als mensen iets zouden kunnen inspreken in De Heg. Dat bleek allemaal nogal ingewikkeld, want dan moet er stroom komen, en hoe zorg je ervoor dat mensen je spullen niet jatten en bovendien moest het eigenlijk begin januari al klaar zijn.

Dat ging ‘m dus niet worden. Dus bedacht ik samen met Naomi iets veel simpelers. Wat als mensen het ding dat ik maak voor De Heg nou mogen meenemen? En zo kwam al snel het idee van een Wensheg: honderd belletjes die in de heg hangen, met een QR-code die leidt naar een site waar je jouw nieuwjaarswens mag inspreken.

Vanaf deze week is de Wensheg dus geopend. Ga er naar toe en neem een kaartje en belletje mee. En/of ga naar wensheg.nl en spreek iets in. Je krijgt een wens van iemand anders terug. En wil je alle wensen horen? Dat kan, want op zaterdag 27 januari om 11:00 laat ik ze allemaal horen. Uiteraard in De Heg. Dus je kan me dan niet zien, maar wel horen.

De lezersenquête

Ook in 2024 ziet Barrie het allemaal niet zitten. Gelukkig heeft hij zijn beste vriend Tinus. 📷 HK

Een nieuw jaar betekent ook weer de uitslag van de traditionele Circulaire lezersenquête. In totaal deden 51 mensen mee (zo’n 4% van het lezersbestand), waarvoor mijn hartelijke dank.

Cruciale vragen

Een 8.5, dat is wat u gemiddeld geeft aan deze nieuwsbrief. Precies hetzelfde als in 2022, dus ik heb de kwaliteit hoog gehouden. Het laagst gegeven cijfer dit jaar was een 6, en zes mensen gaven een tien. Toeval???? Ja, ik denk het wel.

Wat vond u goed aan deze nieuwsbrief? Zoals altijd de vele interessante linkjes en kattengifjes. En dat u die linkjes nergens anders tegenkomt en dat ik ze toelicht met een persoonlijke humoristische toon. “Verrassende eigenwijze inzichten, wie weet waar je ze haalt” (gewoon sociale media en de krant).

Wat kan er beter? Zoals altijd “meer kattencontent”, “minder kattencontent”, “meer linkjes en vaker!” en “minder linkjes en korter”. Minder lange lijstjes (ik probeer me in te houden) en “Het moet allemaal nog linkser.”. “Minder Amsterdam.” (sorry voor het volgende kopje).

Wat mist u nog? Natuurlijk “alle tijd om alle info tot me te nemen”. Beeldende kunst. Een agenda met leuke activiteiten (kom 27 januari naar het Marineterrein, zie boven). Meer videogames. Een sportkatern (over mijn lijk). Meer updates over mijn werk (zie boven). Een archief (dat is er, maar het moet bijgewerkt worden). “Interacties met lezers” (zie boven). En “de warme avonden in Griekenland”.

Minderwaardige vragen

Ik had onlangs met mijn kantoorgenoten een discussie over wat in Amsterdam binnen “de ring” valt. Vandaar dat het me aardig leek om dat ook als vraag op te nemen. Helaas ben ik er niet heel veel wijzer van geworden. “Ook noord”. “Alles binnen de A10 behalve noord”. “Alles binnen 500 meter van het station”. “Centrum en omringende wijken”. “Alles binnen de binnenste ringgrachten”. Dat waren nog nuttige antwoorden. “Mijn hart”, “het ego van de meeste Amsterdammers” en “podcast studio’s” aanmerkelijk minder. “Ik ben Belg dus PAS” lijkt me eigenlijk het meest zinnige antwoord.

Slechts 31% wist waar de afkorting “HDP” voor stond. Dat waren dan waarschijnlijk mensen die binnen de ring wonen (wat dat dan ook is) want het staat voor de nogal Amsterdamse uitdrukking heerlie de peerlie.

Dan het ook vrij Gen Z-er achtige esma. Dat staat voor een espresso martini. Dit had 40% goed. Foute antwoorden waren onder andere “Argentijns martelcentrum”, “een pijnlijke kloof tussen je kleine en een-nakleinste teen”, “een medisch apparaat waarmee ze wild vlees wegbranden” (????), “zoiets als een klisma” en “iets wat in mijn schuur ligt, maar waar ook alweer?”. Een andere lezer vroeg zich af of de Circulaire stiekem de nieuwe HME nieuwsbrief wordt, maar ik kan u garanderen: zo’n situ gaat het niet worden.

56% is drie jaar of korter lid van deze nieuwsbrief, waarvan 14% pas het afgelopen jaar. Ook 14% is al lid vanaf het begin. Hele trouwe lezers!

De gezellige vraag: is er binnen nu en vijf jaar oorlog op Nederlands en/of Belgisch grondgebied? 66% denkt van niet, 10% denkt het wel en de rest had antwoorden als “niet als Vlad en Geert genoeg weerstand krijgen”, “wel met het vermeerderende wassende water” en “Nee, maar wel in 2030”. Dan kunt u zich vast voorbereiden.

40% van de respondenten is in een officieel klinkende relatie. 30% heeft een niet-officiële rela en 16% is happy single. Één iemand is het afgelopen half jaar gescheiden, dus single maar niet happy, ook niet unhappy maar vooral “zoekend”. Bij een andere lezer “is het niet ingewikkeld, meestal single en meestal happy, en soms niet single en wel happy en soms wel single en niet happy en soms zelfs niet single en niet happy, maar dan ben ik al snel weer single en al dan niet happy”. Noem dat maar niet ingewikkeld!

Tenslotte uw favoriete bordspelletjes. Dat waren onder andere Qwixx, Carcassone Jagers en Verzamelaars, Schaken, “Rummikub? Is dat saai?”, Rozenkoning, Regenwormen, “Ik wil al 30+ jaar een keer D&D spelen” (laatst zelf gedaan voor het eerst in 30 jaar, was heel leuk), Sushi Go, Dixit, Zweeds pesten, Roundnet, Hanabi, Paleo, “nog steeds monopoly”, “tesla-tellen”, 30 seconds, Uno, Vlotte Geesten, Catan, Bananagrams, Sjoelen (!) en Gaia Project.

Tot zover de enquête van dit jaar. Maar u mag me natuurlijk altijd mailen (reply gewoon op deze nieuwsbrief) als u tips heeft voor De Circulaire. Of als u graag uw favoriete bordspel wilt delen.

Mediadieet

📷 Studio Ghibli / Netflix / Schik

Wat ik luisterde en zag.

  • De Erfenis. Zesdelige podcastserie van Audiocollectief Schik, over vier mensen die figuurlijk of letterlijk geconfronteerd worden met een erfenis. Schik gooit het hier over een andere boeg dan bij eerdere successen als Bob en El Tarangu: de drie dames van Schik staan niet meer op de voorgrond; dat zijn nu de vier mensen die ze hebben geportretteerd. Het pakt uitstekend uit: de vier portretten zijn prachtig uitgewerkt in spanning en opbouw. Aflevering zes, over de Bosnische Alma, is de beste. Een confronterende geschiedenisles over de genocide in Srebrenica die alle Nederlanders zouden moeten horen. Hopelijk houden ze deze kwaliteit vast voor een volgend seizoen. ★★★☆

  • May December. Dramafilm over een actrice (Elizabeth) die bij de vrouw die ze gaat vertolken in een film langsgaat (Grace) om zich voor te bereiden op haar rol. Het is een beetje een soapachtig scenario, en Toby Hayes heeft dat ook uitgewerkt in de muziek en kadrering. Wat een raar, beklemmend effect geeft. Er worden een hoop verhaallijnen opgezet die niet worden afgemaakt waardoor het geheel een fragmentarisch rommelig geheel wordt. Óf Elizabeth had een obsessie moeten krijgen met het vertolken van Grace. Óf het verhaal van Grace, over haar huwelijk met een man die 23 jonger is, had meer op de voorgrond moeten komen. Het is het nu allemaal nét niet. ★★☆☆

  • The Boy and the Heron. Laatste (?) animatiefilm van Studio Ghibli-regisseur Hayao Miyazaki. Miyazaki neemt de kijker nog steeds uiterst serieus: geen laffe kinderfilms maar bizarre werelden en karakters (moorddadige mensgrote parkieten, een zwevende energiesteen en mensreiger met een gigantische neus). In alles zie je de hand van de meester: de gedecideerde opbouw van het verhaal, de rustmomenten, de fantastische atmosferische muziek. Het is te hopen dat, ondanks zijn leeftijd, dit tóch niet zijn laatste is. Universele thema's op een zeer eigen wijze vertolkt. Elk frame is een klein kadootje. ★★★★

De beste linkjes

Detail van de voorkant van de uitgave van Tetris voor de NES. 📷 Nintendo

📷 “Le Le Chat d’Ostende (1868)” van George Catlin (1796 - 1872)

De beste kattengifjes

Lotte Belice, mijn geliefde Chef Kattengifjes, is haar archief aan het opruimen. Ze kwam een hoop grappige dingen tegen, waaronder een verjaardagskaart aan haar gericht toen ze één jaar oud werd met een kat op de voorkant! Het zat er dus al vroeg in. Vandaar een editie met alleen maar kattengifjes.

2024 blijft een jaar met veel raadsels die nooit opgelost zullen worden.

En nieuwe uitvindingen die de wereld zullen verrijken.

Maar sommige dingen zullen ook nooit veranderen.

En dat was het!

De volgende Circulaire verschijnt op maandag 22 januari. Ook dit jaar weer zoals altijd stipt om 20:00 in uw mailboxje.

Tot dan!

Één lezer doneerde de afgelopen week aan deze nieuwsbrief, waarvoor mijn hartelijke dank. Vind u dat ook een beetje zielig? Één zo’n donateur? Inderdaad, maak uw liefde en passie voor deze nieuwsbrief (gemiddelde waardering 8.5 weet ik uit betrouwbare bron) ten gelde en klik hier om te doneren wat u kunt missen. Alvast bedankt!