- De Circulaire
- Posts
- De Circulaire #192: de pitch-party-podcast-poezeneditie 🎤🎉🎧😻
De Circulaire #192: de pitch-party-podcast-poezeneditie 🎤🎉🎧😻
Over mijn IDFA pitch, een terugblik op de Partybot en ik bespreek een nieuwe VPRO-podcast.
Hallo! Op het moment dat u dit leest heb ik nét een dag achter de rug met niet minder dan vijf korte blind dates met potentiële partners en investeerders in Drift. Drift is een open world podcast die ik samen met trouwe lezers Nienke en Lieven aan het maken ben en die we op het IDFA Doclab Forum mochten pitchen. Heel cool, maar ook heel vermoeiend, want morgen en woensdag zijn er nog minstens vijftien blind dates.
Maar tof is het natuurlijk wel. Een paar weken geleden hoorde we dat onze subsidieaanvraag is goedgekeurd door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Sindsdien is het een rijdende trein in de aanloop naar de pitch van vandaag. Zeven minuten kregen we, om uit te leggen wat we precies aan het doen zijn. Dat is best pittig, zeker voor een concept dat nog niet bestaat. In een latere Circulaire doe ik nog een poging om het u ook uit te leggen, nu moet ik rennen naar de volgende afspraak van 20 minuten.
Boze Gerda is boos.
In de vorige editie mocht u kennis maken met de Partybot, een AI-chatbot die ik samen ontwikkelde met trouwe lezer Wendy en waarmee je kan chatten met partijprogramma’s. Dat heeft u met veel plezier gedaan. Op het moment van schrijven zijn er 6.500 vragen gesteld door 2.500 bezoekers. Binnenlands Bestuur schreef er een heel aardig artikel over.
Inhoudelijke kritiek kreeg ik van Erik Borra, assistant professor in Journalistiek en AI aan de Universiteit van Amsterdam. Hij attendeerde ons op onderzoek waaruit blijkt dat vergelijkbare systemen voor de Duitse verkiezingen veel steken laten vallen, en regelmatig “hallucineren” (onzin fabriceren). Je kunt maar een gedeelte van de tekst gebruiken om het antwoord op te baseren, dus een volledige ‘kennis’ van de programma’s heeft de bot niet.
Die beperkingen kloppen zeker, en die wisten we ook toen we aan het project begonnen. Dit is ook een reden voor de luchtige insteek: je kunt niet alleen de gewone bot kiezen, maar ook de boze Gerda en de corpsbal. Én het belangrijkste is dat je altijd de bronnen kan bekijken waar de bot het antwoord op heeft gebaseerd. Hopelijk wordt dat een conventie bij dit soort bots, zodat je altijd kan zien waar de bot het antwoord op baseert. Transparantie is naar mijn mening echt een hele belangrijke maatregel om dit soort toepassingen te gaan bouwen. Als dit experiment daar aan kan bijdragen is dat natuurlijk mooi meegenomen.
Verder hebben we ook de disclaimer in de bot iets aangepast, zodat echt heel duidelijk is dat je niet alleen je stem moet baseren op de teksten van de Partybot.
Kunstenaar Mignon Nusteling maakte een leuke story over de Partybot, en liet me ook nog weten dat haar vriend het in zijn les als docent had gebruikt. Harstikke leuk natuurlijk om te horen. Als dit een manier is om de jeugd wat meer te interesseren in politiek is dat super.
Ook leuk: trouwe lezer Nick meldde dat hij ook een chatbot had gemaakt, en wel eentje waarmee je met de oceaan kan chatten (ook een goed achtergrondartikel).
Hoe dan ook: het is nog anderhalve week tot de verkiezingen, dus verspreid de Partybot vooral zodat veel mensen er nog gebruik van kunnen maken.
Mediadieet
📷 VPRO
Zwermelingen. Vierdelige VPRO-podcastserie over de zoektocht naar de eigenaar van een dagboek. Op een koude winterdag vindt Sander Schattefor in het Jammerdal-bos bij Venlo een tas met inhoud: een dagboek en pasfoto’s van een onbekende vrouw. Al snel wordt het duidelijk dat de tas waarschijnlijk van een Poolse arbeidsmigrant is, waar er veel van zijn in Venlo en omgeving. Vaak is bij hen werk en onderdak aan elkaar gekoppeld, en na ontslag komen ze dan ook regelmatig op straat terecht. Zwermelingen is een mooi, klein, verhaal dat voor iets groters staat wat de afgelopen tijd heel zichtbaar aan het worden is: de toename van, met name Oost-Europese, dak- en thuislozen. ★★★☆
Indonesia roept! - Achtdelige documentaireserie waarin historicus Hans Goedkoop op zoek gaat naar de geschiedenis van zijn grootvader. Zijn grootvader is namelijk niet zomaar iemand: Generaal Van Langen was een van de belangrijkste militairen in Indonesië, zeker ten tijde van de ‘politionele acties’ en de vrijheidsstrijd in de jaren 40-50. Het is een bijzonder knap gemaakte serie, met tientallen sterke interviews met ooggetuigen in beide landen. En het maakt vooral duidelijk wat een nutteloze strijd Holland na de oorlog voerde, en hoeveel Indonesiërs en Nederlanders daar zinloos hun leven voor hebben gegeven. ★★★☆
De beste linkjes
The Hampster Dance. Ja, veel plezier met dat kutliedje dat nu de komende zeven maanden in je hoofd zit.
Neal heeft een fantastische website gebouwd met 57 objecten van het historische internet.
De afgelopen keynote van Apple was gefilmd met een iPhone. Daar is onder videomakers veel over gediscussieerd en geschreven. Stu Maschwitz vat samen wat er allemaal wel en niet van belang is in die discussie.
Alan Alda vertelt in 90 seconden hoe je een boodschap goed overbrengt. (via de Chef K.)
Afgelopen week kwam Now And Then uit, het laatste Beatles-nummer. Het nummer is gebaseerd op een demobandje van John Lennon, maar kon niet eerder worden gebruikt door de slechte geluidskwaliteit. Maar nu, vijftig jaar later, kan het dankzij machine learning opeens wel.
Bicycle Dutch deed in 1977 fietsexamen in het centrum van Utrecht. Nu, bijna vijftig jaar later, doet hij dezelfde route nog een keer. En dan zie je pas hoe ongelofelijk veel er is veranderd in Utrecht, ten faveure van fietsers en voetgangers.
Wat Microsoft Word heeft gedaan om communicatie en taal te veranderen.
Een poster uit 1940 voor de Commonwealth Railways in Australië. 📷 PD / WikiCommons
Het is veel beter voor het klimaat: lange reizen maken met de trein. Maar de realiteit van reizen met de trein is helaas vaak een koude douche.
Naar welk sociaal medium moeten van die millenials zoals ik nu dat ze allemaal aan het eroderen zijn?
De Wereldgezonheidsorganisatie WHO noemde zoetstof aspartaam ‘mogelijk kankerverwekkend’. Waar betekent dat? Ann Reardon legt uit hoe gevaarlijk aspartaam nou écht is.
Trouwe lezer Sonja keek naar het COC-verkiezingsdebat en hoorde teveel excuusjes over wetten en procedures in plaats van écht debat.
Social-fenomeen Devon Rodriguez is een van de meest populaire schilders ter wereld. Hij houdt er alleen helemaal niet van als mensen zijn kunst recenseren.
Dit is vast geen nieuws voor u, maar ik wil het toch nog even melden: na het WK in Qatar gaat het WK van 2034 hoogstwaarschijnlijk naar het net zo vrouw-, LHBT- en mensenrechtonvriendelijke Saoedi-Arabië.
📷 OwlKitty
Wat is er beter dan Barbie? Natuurlijk, Barbie met een kat in de hoofdrol.
De Eindhovens Shakky Wan is zo’n grote PSV-fan (en Ajax-hater) dat hij de Teletekst-pagina met de historische lage stand van Ajax op z’n lijf liet tatoeëren.
Tiktok-trends waar bejaarden als ik weinig van snappen: doen alsof je een NPC bent.
The Cheesecake Factory is een Amerikaanse restaurantketen met een belachelijk groot menu (er staan alleen al 36 soorten taart op). Dus wat doe je dan als YouTuber? Inderdaad, je gaat alles van dat menu eten in drie delen van elk een uur.
Altijd handig: hoe vloek je in (Amerikaanse) gebarentaal?
De beste gifjes
Lotte Belice, mijn geweldige Chef Kattengifjes, heeft een fantastische remedie gevonden voor als ze het even niet meer zitten. Vanessa is The Girl With The Dogs, een YouTube-kanaal waarin ze honden (en katten!) trimt. Uitstekende ontspannende video’s.
Fretten - waterbakje: 1-0
Kat - hangmandje: 0 - 1
Hamster - kat: 1-0
En dat was het!
De volgende Circulaire verschijnt op maandag 27 november. Dan weten we wie de verkiezingen heeft gewonnen. Als Pieter Omtzigt dan nog steeds twijfelt kan ik wel een bot programmeren die we dan als Minister-President kunnen inzetten. Handig!
Tot dan!
Maar liefst dertien mensen hadden de afgelopen twee weken iets over voor De Circulaire. Wat geweldig! Hartelijk dank! Met dat geld kunnen we hopelijk de Partybot tot de verkiezingen laten draaien.
Wilt u ook wat geld uit uw beurs draaien (sorry, ik heb deze week geen tijd voor leuke bruggetjes)? Dat kan! Klik hier en ondersteun mijn werk met wat u kunt missen. Mijn dank is alvast groot.