• De Circulaire
  • Posts
  • De Circulaire #192: de pitch-party-podcast-poezeneditie 🎤🎉🎧😻

De Circulaire #192: de pitch-party-podcast-poezeneditie 🎤🎉🎧😻

Over mijn IDFA pitch, een terugblik op de Partybot en ik bespreek een nieuwe VPRO-podcast.

Hallo! Op het moment dat u dit leest heb ik nét een dag achter de rug met niet minder dan vijf korte blind dates met potentiële partners en investeerders in Drift. Drift is een open world podcast die ik samen met trouwe lezers Nienke en Lieven aan het maken ben en die we op het IDFA Doclab Forum mochten pitchen. Heel cool, maar ook heel vermoeiend, want morgen en woensdag zijn er nog minstens vijftien blind dates.

Maar tof is het natuurlijk wel. Een paar weken geleden hoorde we dat onze subsidieaanvraag is goedgekeurd door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Sindsdien is het een rijdende trein in de aanloop naar de pitch van vandaag. Zeven minuten kregen we, om uit te leggen wat we precies aan het doen zijn. Dat is best pittig, zeker voor een concept dat nog niet bestaat. In een latere Circulaire doe ik nog een poging om het u ook uit te leggen, nu moet ik rennen naar de volgende afspraak van 20 minuten.

Boze Gerda is boos.

In de vorige editie mocht u kennis maken met de Partybot, een AI-chatbot die ik samen ontwikkelde met trouwe lezer Wendy en waarmee je kan chatten met partijprogramma’s. Dat heeft u met veel plezier gedaan. Op het moment van schrijven zijn er 6.500 vragen gesteld door 2.500 bezoekers. Binnenlands Bestuur schreef er een heel aardig artikel over.

Inhoudelijke kritiek kreeg ik van Erik Borra, assistant professor in Journalistiek en AI aan de Universiteit van Amsterdam. Hij attendeerde ons op onderzoek waaruit blijkt dat vergelijkbare systemen voor de Duitse verkiezingen veel steken laten vallen, en regelmatig “hallucineren” (onzin fabriceren). Je kunt maar een gedeelte van de tekst gebruiken om het antwoord op te baseren, dus een volledige ‘kennis’ van de programma’s heeft de bot niet.

Die beperkingen kloppen zeker, en die wisten we ook toen we aan het project begonnen. Dit is ook een reden voor de luchtige insteek: je kunt niet alleen de gewone bot kiezen, maar ook de boze Gerda en de corpsbal. Én het belangrijkste is dat je altijd de bronnen kan bekijken waar de bot het antwoord op heeft gebaseerd. Hopelijk wordt dat een conventie bij dit soort bots, zodat je altijd kan zien waar de bot het antwoord op baseert. Transparantie is naar mijn mening echt een hele belangrijke maatregel om dit soort toepassingen te gaan bouwen. Als dit experiment daar aan kan bijdragen is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Verder hebben we ook de disclaimer in de bot iets aangepast, zodat echt heel duidelijk is dat je niet alleen je stem moet baseren op de teksten van de Partybot.

Kunstenaar Mignon Nusteling maakte een leuke story over de Partybot, en liet me ook nog weten dat haar vriend het in zijn les als docent had gebruikt. Harstikke leuk natuurlijk om te horen. Als dit een manier is om de jeugd wat meer te interesseren in politiek is dat super.

Ook leuk: trouwe lezer Nick meldde dat hij ook een chatbot had gemaakt, en wel eentje waarmee je met de oceaan kan chatten (ook een goed achtergrondartikel).

Hoe dan ook: het is nog anderhalve week tot de verkiezingen, dus verspreid de Partybot vooral zodat veel mensen er nog gebruik van kunnen maken.

Mediadieet

📷 VPRO

  • Zwermelingen. Vierdelige VPRO-podcastserie over de zoektocht naar de eigenaar van een dagboek. Op een koude winterdag vindt Sander Schattefor in het Jammerdal-bos bij Venlo een tas met inhoud: een dagboek en pasfoto’s van een onbekende vrouw. Al snel wordt het duidelijk dat de tas waarschijnlijk van een Poolse arbeidsmigrant is, waar er veel van zijn in Venlo en omgeving. Vaak is bij hen werk en onderdak aan elkaar gekoppeld, en na ontslag komen ze dan ook regelmatig op straat terecht. Zwermelingen is een mooi, klein, verhaal dat voor iets groters staat wat de afgelopen tijd heel zichtbaar aan het worden is: de toename van, met name Oost-Europese, dak- en thuislozen. ★★★☆

  • Indonesia roept! - Achtdelige documentaireserie waarin historicus Hans Goedkoop op zoek gaat naar de geschiedenis van zijn grootvader. Zijn grootvader is namelijk niet zomaar iemand: Generaal Van Langen was een van de belangrijkste militairen in Indonesië, zeker ten tijde van de ‘politionele acties’ en de vrijheidsstrijd in de jaren 40-50. Het is een bijzonder knap gemaakte serie, met tientallen sterke interviews met ooggetuigen in beide landen. En het maakt vooral duidelijk wat een nutteloze strijd Holland na de oorlog voerde, en hoeveel Indonesiërs en Nederlanders daar zinloos hun leven voor hebben gegeven. ★★★☆

De beste linkjes

The Hampster Dance. Ja, veel plezier met dat kutliedje dat nu de komende zeven maanden in je hoofd zit.

Een poster uit 1940 voor de Commonwealth Railways in Australië. 📷 PD / WikiCommons

📷 OwlKitty

De beste gifjes

Lotte Belice, mijn geweldige Chef Kattengifjes, heeft een fantastische remedie gevonden voor als ze het even niet meer zitten. Vanessa is The Girl With The Dogs, een YouTube-kanaal waarin ze honden (en katten!) trimt. Uitstekende ontspannende video’s.

Fretten - waterbakje: 1-0

Kat - hangmandje: 0 - 1

Hamster - kat: 1-0

En dat was het!

De volgende Circulaire verschijnt op maandag 27 november. Dan weten we wie de verkiezingen heeft gewonnen. Als Pieter Omtzigt dan nog steeds twijfelt kan ik wel een bot programmeren die we dan als Minister-President kunnen inzetten. Handig!

Tot dan!

Maar liefst dertien mensen hadden de afgelopen twee weken iets over voor De Circulaire. Wat geweldig! Hartelijk dank! Met dat geld kunnen we hopelijk de Partybot tot de verkiezingen laten draaien.

Wilt u ook wat geld uit uw beurs draaien (sorry, ik heb deze week geen tijd voor leuke bruggetjes)? Dat kan! Klik hier en ondersteun mijn werk met wat u kunt missen. Mijn dank is alvast groot.