• De Circulaire
  • Posts
  • De Circulaire #188: Bluesky invite, Kattenburg shirts en lelijk geschilderde katten

De Circulaire #188: Bluesky invite, Kattenburg shirts en lelijk geschilderde katten

Hallo!

Trouwe lezer Marloes stuurt me met enige regelmaat geweldige kattencontent, onder meer van haar Instagram-account @marktplaatkatten. De afgelopen weken was ze on a roll want ze had een nieuwe niche ontdekt op Marktplaats: geschilderde en geborduurde katten.

Deze kat is er echt compleet helemaal klaar mee. De kittens ook zo te zien.

Twee kittens spelen met elkaar terwijl een derde echt alleen zaagsel in z’n kop heeft.

Ik heb zoveel vragen bij dit schilderij. Wat doet dat strikje? En waarom zit het vast aan een mondhoek?

En tenslotte de verpersonificatie van Lucifer als hij een kat zou zijn.

Bluesky is weer een nieuw alternatief voor Twitter (dat ik weiger 𝕏 te noemen). Ik zit er nu een paar weken op en dubbelpost voorlopig al mijn flauwe grapjes en observaties op zowel Bluesky als Mastodon. Bluesky lijkt héél veel op Twitter, de interface is praktisch hetzelfde (zonder fascisten en megolomane eigenaar wel). Het publiek dat ik volg bestaat vooralsnog voornamelijk uit journalisten en mediapersoonlijkheden. Mastodon is iets woker en linkser heb ik het idee. Op een toot over Extinction Rebellion kreeg ik talloze likes en reacties op Mastodon, op Bluesky bleeft het bij één repost.

Er zijn technisch een hoop overeenkomsten tussen beide netwerken. Beide maken ze gebruik van een gedistribueerd protocol, waardoor je in principe niet vastzit aan één netwerk (een server in Mastodon-termen). Je kunt dus verhuizen met al je berichtjes. De protocollen van Mastodon en Bluesky zijn uiteraard verschillend. Wel vond ik de uitleg bij Bluesky waarom zij niet het zogenaamde ActivityPub-protocol en RDF gebruiken best sterk. Ik ben zelf ook niet zo’n fan van de Linked Data-standaarden.

Goed, bent u door de paragraaf met technisch jargon gekomen? Gefeliciteerd! Ik heb namelijk één Bluesky-invite weg te geven. Stuur me een berichtje (reply op deze mail) en laat weten wat uw eerste post op Bluesky gaat zijn. De creatiefste inzending wint.

Trouwe lezer Ionica had nog een aanvulling op mijn veertig lessen: "Als je een beetje tijd en energie over hebt, dwing jezelf dan om alvast het vervelendste klusje voor de komende tijd te doen, als een cadeautje aan je toekomstige zelf.". Goeie! Dus ga ik nu lekker mijn belasting doen voor de komende veertig jaar.

Ik woon in de Amsterdamse wijk Kattenburg (hoe toepasselijk!). We hadden afgelopen week een buurtfeest en om die reden had ik een paar shirts laten drukken met een zelfontworpen logo voor Kattenburg (er is geen officieel logo voor Kattenburg, maar dit zou het wel moeten worden naar mijn mening). Heeft u om de een of andere gekke reden de behoefte om een shirt te dragen van een wijk waar u hoogstwaarschijnlijk niet woont? Dat komt goed uit, want u kunt de shirts nu ook bestellen via mijn website. Daar vindt u trouwens ook Circulaire en I 😻 Kattenburg-stickers.

📷 NTR

Ik luisterde de afgelopen week naar De zwembadclub, de nieuwe podcast van Annegriet Wietsma, de maker van het onvolprezen De Deventer mediazaak (die vier sterren kreeg in deze nieuwsbrief).

De zwembadclub gaat over de jeugdherinneringen van de geboren Amsterdammer George Gantzert. In de jaren vijftig was hij betrokken bij meerdere vormen van jeugdprostitutie (waaronder in een zwembad). Daar waren ook leden van de stedelijke elite bij betrokken, waaronder de vrouw van de voormalige burgemeester.

Wietsma neemt de luisteraar mee in haar factcheck-proces van de claims van de inmiddels zeventigjare George. Great claims vereisen nu eenmaal great evidence. Daar neemt ze ruim de tijd voor, met een uitstapjes naar wat later relevante zijpaadjes blijken te zijn.

De grootste makke van De zwembadclub is dat er geen écht bevredigende conclusie is. Dat hoéft geen onvermijdelijkheid te zijn, zoals bij de laatste aflevering van De moord op Patrick uit 2019, waar ook geen ontbrekend puzzelstukje wordt gevonden. De laatste aflevering van De zwembadclub is daarom vooral een soort samenvatting van de eerdere zes afleveringen. (★★★☆)

De beste linkjes

📷 YouTube / Bismuth

📷 Weebl

De beste gifjes

Lotte Belice, mijn supersexy chef kattengifjes, heeft een nieuw guilty pleasure-YouTube kanaal. Vanessa is hondentrimmer en haar video’s zijn heel ontspannend om naar te kijken.

Konijntjes zijn trouwens ook heel ontspannend om naar te kijken.

Katten iets minder.

En honden zijn gewoon heerlijk onnozel.

En dat was het!

Maandag 2 oktober is het zover! Bent u lid van de BNZ/BNR/BNH/BND? Mooi! Want dan wordt netwerken, bowlen, food & drinks gegoten in een concept. Er is een parkeerterrein waar u kunt parkeren. De vraag is: wie volgt Greg Pak van Vermogen in Balans op? Belangrijk is verder dat u TIJDIG aanwezig bent. Het wordt een avond vol verbinding, sportiviteit en gezelligheid. Uiteraard onder het genot van food & drinks. Voor de inwendige mens wordt gezorgd met hapjes en drankjes. Ik heb het natuurlijk over de Traditionele Netwerk Bowling Challenge van het businessnetwerk Zeeland!

Maar als u liever met kattengifjes de inwendige mens voedt in plaats van food & drinks kunt u diezelfde dag ook uitkijken naar de 189-ste Circulaire die dan om 20.00 verschijnt.

Ik kijk uit naar een nieuwe nieuwsbrief met verbinding, sportiviteit en netwerken!

Gooit u deze nieuwsbrief altijd direct in de spamfolder? Denkt u telkens weer: “hou toch eens op met die kattengifjes man”? Huilt u elke keer oncontroleerbaar als u op maandagavond om 20.00 De Circulaire in uw mailbox ziet verschijnen?

Jammer. U kunt beter niet doneren. Maar mocht dit niét voor u gelden dan zou ik zéker eens overwegen om een kleine donatie te doen aan deze nieuwsbrief. Het betaalt de rekeningen en bovendien maakt u mij er blij mee.

Klik hier om een donatie te doen.