- De Circulaire
- Posts
- De Circulaire #181: Het afscheid van Oliver G. 👋
De Circulaire #181: Het afscheid van Oliver G. 👋
Ik zette een oud werk online, ik recenseerde een wetenschapspodcast en ik dacht dat ik het beter kon dan de Chef Kattengifjes (onterecht)
Moet hier eigenlijk altijd een introductie staan of kan ik het gewoon een keer overslaan?
Het afscheid van Oliver G.
Tussen 2011 tot 2013 was ik medebeheerder van de website 365dagenkunst.nl. Een plek waar kunstenaars dagelijks een werk op plaatsten. Ik deed dat samen met een los-vast collectief van zo’n 90 creatievelingen. De werken waren heel verschillend van aard: schilderijen, tekeningen, muziek, video’s. Elke donderdag maakte ik zelf een kunstwerk voor de site. Dat was een uitdaging, maar door de deadline kon ik veel experimenteren met verschillende technieken en stijlen.
Een van mijn werken was “Het afscheid van Oliver G.". Ik maakte dit werk op een woensdagavond toen ik eigenlijk geen tijd had en een goede vriend bij me kwam eten. Ik besloot om het afscheid van mijn vriend vast te leggen. Ik maakte foto's dat hij zijn koffie opdronk en zijn jas aantrok en naar de bushalte liep. Ik combineerde de foto’s in een slideshow met een eigen muziekcompositie.
Helaas moest ik 365dagenkunst.nl begin 2021 offline halen vanwege dit akkefietje. Daarmee was het werk ook niet meer zichtbaar. Maar afgelopen week besloot ik het werk opnieuw te publiceren op mijn eigen website, zodat het weer toegankelijk is voor het publiek.
Ook al was het een snel gemaakt werk van slechts één minuut, het is me altijd bijgebleven. Misschien vanwege het gevoel van nostalgie en weemoed dat het oproept. En omdat het heel simpel is, een vriend die bij je komt eten en dan de bus naar huis neemt. Iets wat je zelden vastlegt alsof het belangrijk is.
Mediadieet
📷 Argos / VPRO / Sophia Twigt
Wat ik de afgelopen tijd luisterde.
Vriend of Vijand. Vijfdelige podcastserie van Saar Slegers over wetenschapsspionage (ik luisterde de eerste drie delen). De Nederlandse universiteiten zitten vol academeci uit de hele wereld zoals kernfysica en cybersecurity-experts. Maar die komen soms ook uit landen als China, Rusland en Iran. Hoe gevaarlijk is dat voor de staatsveiligheid? En als je die mensen uitsluit, is dat dan geen discriminatie? De podcast heeft niet (zoals Slegers’ vorige serie De man en de maan) een sterke hoofdpersoon, of een eenduidig verhaal. Maar dat weerhoudt de serie er niet van om zeer informatief een onderwerp te belichten waar ik zelf niks vanaf wist. (★★★☆)
Rob Voxpops van de tweek
Rob Voxpop is mijn Mastodon-bot die vier keer per dag met behulp van GPT-4 op het nieuws reageert. Dit vond ik de leukste van de afgelopen twee weken.
De beste linkjes
Een Apple Lisa in het Musée Bolo in Lausanne. 📷 Rama & Musée Bolo / CC BY-SA 2.0-FR / Wikicommons
Vòòr de Apple Macintosh was er de Lisa, de eerste Apple computer met de graphic user interface zoals we die nog steeds hebben. The Verge legt in tien minuten uit waarom die computer zo revolutionair was.
Nederland is een geweldig fietsland, maar dat was geen uitgemaakte zaak. In de jaren zestig en zeventig leek het erop alsof grote delen van steden gesloopt moesten worden voor de aanleg van autowegen. Hoe dat toch niet gebeurde wordt uit de doeken gedaan in een aflevering van 99% Invisible: De Fiets is Niets.
Afgelopen januari kreeg Wikipedia op desktop-browsers een nieuw uiterlijk. Alex Hollender, die dat project leidde, legt goed uit hoe dat werkt op een site die wordt gevuld door zeer vocale vrijwilligers.
Als u in een drukke koffiebar uw wachtwoord intikt in een webbrowser kan het zomaar zijn dat iemand op basis van de geluiden op uw toetsenbord kan achterhalen wat u aan het tikken bent.
Waarom hebben AI-modellen toch zoveel moeite met het tekenen van handen?
📷 J.S. Park, J.C. O’Brien, C.J. Cai, M. Morris, P. Liang, M.S. Bernstein
Onderzoekers van Stanford University lieten 25 karakters aangestuurd met ChatGPT los in een virtuele wereld. De resultaten zijn fascinerend.
Zoals u wellicht weet bouw ik websites. Er zijn mensen die menen dat dankzij AI mijn baan overbodig gaat worden. Josh Comeau (zelf ook webontwikkelaar) legt uit waarom hij denkt dat het werk zeker gaat veranderen, maar dat het met die overbodigheid wel los zal lopen.
Ik geloof dat ik elke editie wel een podcast van Ezra Klein over AI tip, maar mocht u die allemaal niet hebben geluisterd (het is u vergeven want ze duren godverdehoeren lang): dit is een interview met hem waarin hij over AI praat. Het is tevens een goede samenvatting van de laatste actuele ontwikkelingen.
In 2012 vermoordde een man 26 mensen, waaronder 20 jonge kinderen, op de Sandy Hook basisschool in Newtown, Connecticut. Dat deed hij met een semiautomatisch AR-15 geweer. Waarom zo’n geweer veel meer schade veroorzaakt dan een regulier pistool laat deze interactive van The Washington Post indringend, maar niet gruwelijk, zien.
Het NRC liep mee met de burgemeester van het Brabantse Laarbeek om te zien hoe de kloof tussen Den Haag en de regio er in de praktijk uitziet.
📷 De Ideale Wereld / VRT
Jay-Z de rijkste rapper ter wereld? De Vlaamse drillrappers Murder Spice en Killboy Sweet zijn totaal niet onder de indruk. (via, echt waar, mijn schoonmoeder)
Hoe flauw is het om scheetgeluiden te monteren onder fitness-Instagrammers. Zeer. Maar ik moest toch hardop lachen. (via B3ta)
De Chef en ik gaan deze zomer naar Oost-Canada (tips zijn welkom). Bij het zoeken naar hotels kwam ze deze fascinerende plek tegen. Lees de recensies en huiver.
Uitstekend gebruik van AI: aartsconservatieve Republikeinse politici in hysterische drag-outfits. (via LotteM)
Elvis Presley zijn favoriete “sandwich” was een uitgehold stokbrood gevuld met een pot pindakaas, een pot jam en een halve kilo gebakken spek. Ja, dat is vrij vullend. Elvis kan het niet meer vertellen, maar deze Redditor at de sandwich en vertelde hoe dat was (en hoe hij zijn stoelgang traumatiseerde).
De beste gifjes
Ik zoek zelf ook wel eens naar gifjes voor deze rubriek. Afgelopen week had ik raak. “Ik heb een leuk gifje voor je, met een hamster die amandelen eet”, zei ik vol trots tegen Lotte Belice, mijn pientere Chef Kattengifjes. “Oh ja, dat is een eekhoorn, geen hamster. En dat gifje heb ik een hele tijd geleden al eens gezien”.
Tot zover mijn poging om leuke gifjes te zoeken. Twijfel nooit aan de competentie van de Chef K! Wel een leuk gifje, trouwens.
De Chef K. had gewoon weer een klassieke kutkat gevonden.
En dit krijg je ervan als katten altijd irritant zijn. Op een gegeven moment slaan de honden terug!
En dat was het!
Hoera! 1 mei is de dag van de arbeid, maar als u transgenders en vrouwen haat kunt u die dag ook naar de Ahoy in Rotterdam voor een lezing van Jordan Peterson (nee dat heeft niks met elkaar te maken). Wat ook niks met Jordan Peterson te maken heeft is dat die dag tevens de 182-ste Circulaire uitkomt, gegarandeerd vrij van Canadese misogynisten.
Tot dan!
Twee trouwe lezers doneerden de afgelopen twee weken aan deze nieuwsbrief, waarvoor mijn hartelijke dank. Heeft u ook iets over voor De Circulaire? Dan kunt u via dit linkje heel makkelijk een gift doen aan uw favoriete nieuwsbrief. Alvast bedankt!